Kies een andere auto
Welke soorten auto’s en carrosseriemodellen zijn er?
Wanneer je voor een nieuwe (of tweedehands) auto wil gaan kijken, zie je vaak verschillende modellen auto’s. Denk hierbij aan een sedan, hatchback, coupé en MPV. Soms worden Engelse en Nederlandse termen gebruikt, en hebben auto’s van meerdere carrosseriemodellen kenmerken. In deze blog leggen we alle automodellen (carrosseriemodellen) voor je uit!
Sedan
De sedan is waarschijnlijk het bekendste automodel dat er is. Een sedan heeft vaak vier deuren en een kofferbak. Waar vroeger de kofferbak afgesloten was van het bestuurdersgedeelte, kan je tegenwoordig de achterbank wegklappen. Op die manier krijg je een grote kofferbak. Ideaal wanneer je grote dingen moet vervoeren die anders niet in de kofferbak passen. Op die manier heb je vaak geen aanhanger nodig. Wil je meer weten over de trekkracht van je auto? Lees dan onze blog over trekhaken. Ondanks dat de sedan heel bekend is, rijden er niet veel van rond. In Nederland rijden meer hatchbacks.
Coach
Een coach is een niet heel bekend model. Eigenlijk is een coach een sedan, maar met twee deuren. Men verwart dit weleens (ten onrechte) met een coupé. Waar een coupé een schuin aflopend dak heeft, heeft een coach dit niet zo erg. Een coach wordt niet veel meer geproduceerd.
Hatchback
De hatchback is een van de meest voorkomende automodellen in Nederland. Een hatchback heeft een bagageruimte die vanuit het bestuurdersgedeelte bereikt kan worden. Dit model heeft geen echte kofferbak. Daardoor heeft een hatchback ook geen ‘kont’. Hierdoor scharniert de gehele klep (met raam), waardoor hij als het ware een deur opengaat. De hatchback is er in een 3-deurs en 5-deurs model. Een bekend voorbeeld van een hatchback is de Volkswagen Golf. Het verschil tussen een sedan en een hatchback zit hem in de achterklep. Bij de sedan heb je echt een klep die opengaat, een hatchback heeft geen klep maar een soort achterdeur.
Stationwagen
Een veelvoorkomende auto in Nederland is de stationwagen, die ook wel stationwagon, stationcar, combi of station wordt genoemd. De stationwagen is een verlengd model, waardoor er meer ruimte is. Hierdoor is het een veelgebruikte gezinsauto. Handig voor vakanties en het vervoeren van bijvoorbeeld een kinderwagen. Veel merken kunnen een eigen benaming voor een stationwagen hebben. Zo heet de stationwagen van Audi ‘Avant’, van BMW ‘Touring’, van Volkswagen ‘Variant’, van Renault ‘Estate’ en van Peugeot ‘SW’.
Coupé
Een Coupé herken je aan de aflopende achterkant. Coupés zijn vaak sportieve auto’s. In dit model auto kunnen vaak maar twee personen vervoerd worden. Door de aflopende achterkant is er achter vaak maar weinig ruimte. Toch kan het zijn dat er een achterbank is. Deze plaatsen zijn vaak groot genoeg om kinderen te vervoeren, volwassenen passen vaak niet of zitten erg oncomfortabel.
Cabriolet
Een cabriolet, cabrio of convertable is een auto zonder of met een verwijderbaar dak. Dit kan een harde of zachte kap zijn. De meeste cabrio’s hebben twee deuren en een kleine of geen achterbank. Dit heeft te maken met het wegklappen van het dak, die achterin de auto wordt opgeborgen. Achterin zitten is dan ook vaak niet comfortabel. Het zijn vaak sportieve en duurdere modellen. Het dak kan automatisch of handmatige weggeklapt worden.
Sportwagen
Een sportwagen of sports car zijn sportieve auto’s met een hoge acceleratie en topsnelheid. Vaak hebben sportwagens maar twee zitplaatsen. De meeste sportwagens zijn coupés of cabrio’s. Sportwagens zijn vaak laag. Doordat je dicht op de grond zit, is in- en uitstappen vaak lastig. Voor mensen met een zwakke rug en mensen die lastig kunnen bukken is dit niet ideaal. Doordat de auto’s laag zijn, hebben ze minder luchtweerstand, wat de prestaties ten goede komt. Vaak zijn sportwagens duurdere auto’s. Bekende merken sportwagens zijn Porsche, Ferrari, Maserati en Lamborghini.
Supercar
Naast de sportwagen heb je ook supercars. Een supercar is vergelijkbaar met een sportwagen, maar vaak nog vele malen duurder. Supercars worden vaak in beperkte aantallen geproduceerd, wat deze auto’s erg speciaal en duur maakt. De prijzen liggen vaak tegen de miljoen of zelfs vele malen hoger. Dit soort auto’s worden vaak gekocht door (rijke) autofanaten om te hebben, maar in mindere mate om te rijden. Voorbeelden van supercars zijn Pagani, Bugatti en McLaren.
MPV
MPV staat voor multi-purpose vehicle, ofwel een auto voor meerdere doeleinden. Een MPV zijn vaak grote auto’s, waar 7 of 9 personen in vervoerd kunnen worden door verwijderbare stoelen. De extra stoelen kunnen wel ten koste gaan van de bagageruimte. Deze auto’s worden in Amerika vaak gebruikt. De eerste MPV komt dan ook van het Amerikaanse merk Chrysler. Er zijn meerdere soorten MPV’s, namelijk de mirco, mini, midi en full-size.
In Nederland rijden niet vaak meer full-size MPV’s, maar wel de midi-MPV’s, zoals een Opel Safira, Peugeot 5008 of Renault Scenic. Vaak kun je minimaal vijf personen met deze midi-MPV’s vervoeren. Sommige hebben een verlengd model, waardoor je zeven mensen kan vervoeren, zoals in een Kia Carens. Een mini MPV is een compactere MPV met een hoog dak. Een voorbeeld hiervan is een Renault Modus of Nissan Note. Net zoals bij de hatchback heeft een MPV geen aparte bagageruimte. De achterklep zal in een geheel open gaan. Een MPV is minder zuinig dan een hatchback of sedan. Doordat de auto hoger is heeft hij meer weerstand en zal hij meer brandstof verbruiken.
SUV
SUV staat voor sports utility vehicle. Een SUV lijkt aan de binnenkant op een MPV, maar van buiten oogt hij ruiger, zoals een terreinwagen. Zo kan hij bijvoorbeeld grote wielen hebben. Dit hoeft echter geen terreinwagen te zijn. Hij lijkt er van buiten op, maar hij is verder niet te vergelijken met een terreinwagen. Bekende SUV’s zijn de Q-serie van Audi, Dacia Duster en de BMW X-serie (X1, X3 en X5). Jeep en Landrover zijn meer terreinwagens, en daarmee wel geschikt voor ruig (off-road) terrein. Een SUV is vaak minder zuinig in verbruik, omdat hij meer weerstand heeft doordat hij hoger, zwaarder is en meer vermogen kan hebben.
Cross-over
Een cross-over is eigenlijk een kruising tussen carrosseriemodellen. Een voorbeeld hiervan is een Nissan Qashqai. Dit is een kruising tussen een MPV en een SUV. Een cross-over is dus ook een model met veel ruimte en vaak wegklapbare stoelen. Andere bekende cross-overs zijn de Mitsubishi Outlander, Nissan Duke en Ford Kuga. Cross-overs zijn erg populair de laatste paar jaar en worden steeds meer verkocht, hierdoor gaan meerdere fabrikanten cross-over modellen produceren.
Bestelwagen
Bestelwagens zijn er in verschillende groten en maten. Zo heb je een Renault Kangoo, met een verhoogde achterkant, maar ook een Volkswagen Transporter of Mercedes Sprinter die in zijn geheel groter en hoger is. Om de laadruimte maximaal te benutten hebben bestelauto’s en bussen vaak maar twee of drie zitplaatsen voorin. Er zijn ook modellen waar wel zitplaatsen achter zijn. Mensen met een eigen bedrijf (zoals schilders en tegelzetters) of andere bedrijven rijden vaak in een bestelwagen. Sommige bestelwagens hebben geen achterruit. Daardoor heeft de binnenspiegel geen functie, omdat je daardoor niet kan zien wat er achter je gebeurt. Bestuurders moeten goed in de zijspiegels kijken wanneer ze inhalen. Soms zijn deze busjes voorzien van een dodehoekspiegel.
Pick-up truck
Pick-up trucks rijden niet veel rond in Nederland. Deze auto wordt vooral in Amerika & Canada gereden. Doordat een pick-up een laadbak heeft, is het ideaal om grote voorwerpen te vervoeren. Het is dan ook logisch dat Amerikaanse merken zoals Ford, GMC, Chevrolet, Dodge en Lincoln veel pick-up modellen hebben. Pick-ups worden ook vaak door het leger en politie gebruikt. Je herkent ze ook vast uit Amerikaanse televisieseries waar de FBI of CIA vaak in dit soort auto’s rijdt. Het is ook mogelijk om van een pick-up een camper te maken.
Microcar
Een microcar heeft geen duidelijke beschrijving. De meest bekende microcar op het moment is de brommobiel en dat is niet echt een auto te noemen. De motor heeft een cilinderinhoud van 50cc en mag bestuurd worden met een brommerrijbewijs. Meer weten over rijbewijzen? Lees dan onze blog over rijbewijzen!