Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Welke filters zitten er in een auto: Alle filters op een rijtje.

MBDDgGVUs9rZz3u50lfSL6SuwNkh7O31IC3EJksW.jpeg


25-mei-2018 | Site4Cars weetjes | Site4Cars

 

In een auto zitten verschillende soorten filters. Al deze filters hebben een verschillende werking, maar een ding hebben ze gemeen, namelijk de motor optimaal laten functioneren en behouden van onnodige slijtage. Hieronder leggen we de filters voor je uit met afbeelding. Het kan zijn dat jouw filter er anders uitziet dan op de afbeelding. Dit komt omdat er voor elke auto een ander formaat filter gebruikt kan worden. Zo heb je ronde filters, maar ook vierkante of rechthoekige,

Oliefilter

Om alle draaiende delen te blijven smeren, wordt de motorolie door de motor heen gepompt. Om daar te komen, gaat de olie eerst langs het oliefilter. De functie van het oliefilter is erg simpel. De bewegende delen in de motor zijn erg vuil. Zo kunnen er brandstofresten in de motor achterblijven. Op het moment dat de olie er langs loopt is de kans groot dat deze viezigheid in de olie mee lift naar andere delen van de auto. Om deze vuiligheid tegen te gaan zit het oliefilter in de auto. De filter haalt de viezigheid eruit, waardoor er schone olie naar de motor en draaiende delen gaat. Tijdens een onderhoudsbeurt worden zowel de motorolie als oliefilter vervangen. Een oude of te vervuilde oliefilter filtert niet goed meer, waardoor de kans op schade aan de motor groter wordt. Het is belangrijk dat je de goede oliefilter bestelt, omdat er veel verschillende maten zijn. Dat geldt ook voor de motorolie! Alles weten over motorolie? Lees onze blog over motorolieHier vind je het oliefilter voor jouw auto.

Luchtfilter

Om in een motor voor verbranding te zorgen is naast een ontsteking en brandstof ook (schone) lucht nodig. Deze lucht wordt aangezogen en door het luchtfilter gezuiverd. Denk hierbij aan het zuiveren van lucht van stof, pollen of bacteriën. Een motor kan niet goed tegen vervuilde lucht. Als je woont of vaak rijdt in gebieden waar het erg stoffig is, moet je goed opletten dat het luchtfilter niet verstopt is geraakt. Een vervuilde luchtfilter zorgt ervoor dat de motor zich anders gaat gedragen. Zo krijgt hij niet meer de goede lucht binnen, dus raakt het mengsel van brandstof en zuurstof uit balans. Dit zorgt ervoor dat je auto een hoger brandstofverbruik krijgt. Ook kan de prestatie van de motor teruglopen of kan de motor zelfs onregelmatig gaan lopen. Het luchtfilter dient bij elke onderhoudsbeurt vervangen te worden. De luchtfilter kun je zelfs vaak ook zelf vervangen. Je herkent de luchtfilter aan een harmonica vorm van papier. Door deze harmonica vorm heeft hij een groter oppervlak. De luchtfilter vind je vaak op of net naast de motor. De juiste luchtfilter voor jouw auto vind je hier!

Sportluchtfilter

Naast een gewone luchtfilter is er ook een sportluchtfilter. Deze filters kun je vervangen voor de gewone luchtfilter. Een sportluchtfilter hebben wij van het merk K&N. Deze filter hoeft niet bij elke onderhoudsbeurt vervangen te worden, maar kan gewoon schoongemaakt worden, en op die manier worden hergebruikt. Het filter gaat dus net zo lang mee als de motor. Een sportluchtfilter zuigt (tot wel 40%) meer lucht toe dan een gewone luchtfilter. Hierdoor krijgt de motor betere prestaties en krijgt de auto een mooier geluid. Doordat het filter voor betere prestaties zorgt, wordt dit filter ook wel powerfilter genoemd. Een aantal voordelen van een K&N sportluchtfilter:

  1. Meer vermogen, hoger koppel en een betere reactie op het gaspedaal
  2. Waterafstotend
  3. Uitwasbaar, geschikt voor hergebruik
  4. Ingeolied katoen van 4 lagen voor optimale bescherming. De olielaag werkt als een magneet. Stof en vuil worden aan de buitenzijde tegengehouden terwijl er wel 40 % meer lucht de motor in kan gaan
  5. 1 miljoen kilometer garantie
  6. Slechts reinigen om de 80.000 tot 160.000 kilometer
  7. De kit is voorzien van een Nederlandse gebruiksaanwijzing

Je vindt sportluchtfilters op onze styling en tuning pagina. Je kiest daar je automerk en model uit en ziet alle styling en tuning onderdelen voor jouw auto verschijnen. Hiertussen vind je de sportluchtfilters.

 

Brandstoffilter

In de brandstoftank zitten veel vuildeeltjes. Om te zorgen dat deze niet in de motor terechtkomen gaat de brandstof eerst langs het brandstoffilter. Brandstof gaat vanuit de brandstoftank via een brandstofsysteem naar de motor. Ergens in het brandstofsysteem zit het brandstoffilter. De brandstoffilter moet regelmatig vervangen worden, conform de onderhoudsvoorschriften van de auto. Vaak tijdens een onderhoudsbeurt. Wanneer het brandstoffilter verstopt raakt, loopt de brandstof moeilijker door het filter. Hierdoor komt er minder brandstof bij de motor. Het gevolg hiervan is dat de motor anders kan gaan lopen en zich in gaat houden. Dit kan grote schade aan de motor creëren. Het brandstoffilter voor jouw auto vind je hier!

Bij dieselmotor zit er ook een dop aan de onderkant van het filter om het water eruit te laten lopen. Dit water hoopt zich daar op bij het afscheiden van de brandstof en het vuil. De brandstoffilter heeft hier dus ook de functie als waterafscheider. Wanneer je niet zeker bent wanneer het brandstoffilter vervangen dient te worden, kun je via onze onderhoudsmodule je kenteken en kilometerstand invullen. Je ziet dan een onderhoudsbeurt die je auto zou moeten hebben gehad of welke eraan komt. Eenvoudig en je bespaart hierdoor veel! Meer weten over de onderhoudsmodule? Lees hier hoe je in slechts 6 stappen kunt besparen op je auto onderhoud of lees onze blog over onderhoudsbeurten.

Interieurfilter

Wanneer je in de auto zit vind je het fijn als er schone lucht naar binnen wordt gezogen. Om de schone lucht binnen te krijgen, gaat alle lucht langs het interieurfilter. Deze filter zuivert de lucht van stof, pollen, vuil of zelfs roetdeeltjes die door het overige werkverkeer wordt uitgestoten. Een andere veelgebruikte naam voor het interieurfilter is pollenfilter. Ieder uur stroomt er ongeveer 300 m3 lucht door het filter. Het is daarom belangrijk dat het interieurfilter niet verstopt raakt. Door een vervuilde of verstopte luchtfilter wordt de lucht dus niet meer goed gezuiverd. Dit kan niet goed voor je gezondheid zijn. Denk aan de roetdeeltjes die naar binnen komen. Je ademt dan dus ongezonde lucht in. Ook kan het zijn, wanneer je last hebt van hooikoorts bijvoorbeeld, dat je erg veel last van allergieën krijgt door de pollen die niet meer uit de lucht gezuiverd wordt.

 

Om dit allemaal te voorkomen dien je het luchtfilter eens per jaar te vervangen. Het makkelijkste is dit te laten doen bij een onderhoudsbeurt of APK-keuring. Meer weten over de APK-keuring? Lees onze blog over de APK-keuring! Er zijn twee soorten luchtfilters op de markt. Een interieurfilter met actief koolstof en een interieurfilter zonder actief koolstof. Het koolstof in het filter zorgt ervoor dat naast de vuiligheid en pollen ook nare geuren worden tegengehouden. Niemand wil een auto die stinkt doordat vieze geuren naar binnen komen. Denk hierbij aan alle uitlaatgassen. Heb je toch het idee dat je auto stinkt? Grote kans dat het je airco is! Hier lees je meer over stank in je auto door je airco. De juiste interieurfilter voor je auto vind je hier!

 

Roetfilter

Dieselauto’s hebben vaak een roetfilter in de auto. Deze roetfilter heeft als functie om te zorgen dat het roet dat de dieselmotor uitstoot tegen te gaan, omdat dit slecht is voor het milieu. De uitlaatgassen met het roet gaan langs het roetfilter en wordt op die manier gefilterd van roet. Je hebt twee soorten roetfilters, namelijk half open en gesloten roetfilters. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van gesloten roetfilters, omdat deze minimaal 85% van het roet tegenhoudt. Een half open roetfilter houdt slechts 40% van de roetuitstoot tegen. Een aanzienlijk groot verschil. Een roetfilter die verstopt is neemt logischerwijs geen roet meer op. Daardoor heeft je auto veel meer roetuitstoot en op die manier ben je erg vervuilend voor het milieu. Het is van belang het roetfilter te laten controleren bij een onderhoudsbeurt aan je auto. Mocht er iets met je roetfilter aan de hand zijn, krijg je een melding in je dashboard. Deze melding krijg je bij meer filters. Alles weten over de dashboardlampjes van je auto? Je leest het hier in onze blog over dashboardlampjes!

Kortom

Voor alle filters, behalve het sportluchtfilter, is het van belang dat ze vervangen worden bij een onderhoudsbeurt. Het sportluchtfilter kan uitgespoeld en hergebruikt worden. Bij andere filters kan dit soms ook, maar bij vervanging weet je zeker dat je een goed filter hebt. Het is voor het belang van je eigen motor. Het nalatig zijn in het onderhoud van je auto kan voor blijvende motorschade zorgen. Om handig te zien wanneer je auto een onderhoudsbeurt nodig hebt, vul je onze onderhoudsmodule in. Zo zie je gelijk welke filters er vervangen dienen te worden. Je kan ervoor kiezen om alle onderdelen te laten monteren door een professionele montagepartner, maar sommige filters, zoals een luchtfilter, kun je ook zelf monteren. Zo staan er verschillende handleidingen en filmpjes op internet.