Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Wat zit er onder mijn motorkap? 10 meest voorkomende onderdelen uitgelegd!

LIl6iArHs5ZMjLAqzhKRlHlTF8tuy44DxlDGJj4u.jpeg


20-maart-2019 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Onder je motorkap vindt je verschillende onderdelen van de auto. Veel mensen weten vaak niet waar ze naar moeten kijken wanneer ze de motorkap van de auto omhoog doen. Er zijn veel verschillende onderdelen met elke zijn eigen werking. Wat zie je nu eigenlijk precies, en waar moet je op letten? In deze blog lees je alles over wat je onder de motorkap kan vinden. Dit houdt in dat we beschrijven wat je ziet als je de motorkap opent. Elke auto is natuurlijk anders maar de meeste dingen vindt je bij elke auto makkelijk terug onder de motorkap, door op simpele aanwijzingen te letten.

Hoe open ik mijn motorkap?

Je kan jezelf afvragen wat er zich onder de motorkap bevindt, maar hoe open je een motorkap eigenlijk kan je nu denken. Een motorkap openen kan de eerste keer best lastig zijn als je niet weet waar je naar moet zoeken. Lees hieronder de simpele stappen om de motorkap van je auto te openen. Het hoeft voor jouw auto niet exact hetzelfde te zijn, maar het idee is altijd hetzelfde. Je kan naast deze tips ook in het instructieboekje van de auto kijken om erachter te komen hoe de motorkap geopend kan worden.

 1. De motorkap dient ontgrendeld te worden. Dit kan je doen door aan een hendel te trekken. Deze hendel vind je meestal bij de bestuurderskant van de auto. Zodra je hieraan trekt kan je horen dat de motorkap ontgrendelt. Deze hendel kan je onder het dashboard vinden, links van het stuur. Het kan ook voorkomen dat je met de sleutel de motorkap kan ontgrendelen.
 2. De motorkap zal nog niet geopend kunnen worden. De motorkap zal momenteel een klein stukje omhoog komen. Als je hier tussen voelt met je hand kan je via een haakje de motorkap ontgrendelen. De motorkap kan nu omhoog gedaan worden.
 3. Zorg ervoor dat de motorkap op de motorkap haak gezet wordt zodat deze niet naar beneden komt. Het kan ook zijn dat de motorkap automatisch omhoog komt door middel van gasveren.

Wat houdt er zich schuil onder je motorkap?

Om je een duidelijk beeld te geven van hoe er onder je motorkap uit kan zien hebben we een voorbeeld van een Seat genomen. Alle auto’s hebben een ander aanzicht maar hebben altijd dezelfde onderdelen onder de motorkap zitten. (uitzonderingen daar gelaten).

Je ziet hier de motor van een Seat met andere auto onderdelen die van belang zijn.

 1. Koelvloeistof reservoir
 2. Brandstoffilterhouder
 3. Motor van Seat
 4. Oliepeilstok
 5. Olie bijvullen
 6. Remvloeistof reservoir
 7. Accu
 8. Luchtfilterbehuizing
 9. Ruitensproeiervloeistof reservoir
 10. Zekeringen

Naast deze onderdelen zijn er meer onderdelen te vinden onder de motorkap, maar dit zijn de onderdelen die van belang zijn om te weten wanneer je de motorkap opent.

Koelvloeistof reservoir

Het koelvloeistof reservoir geeft toegang tot het systeem waar het koelvloeistof doorheen loopt. Je kan door middel van het koelvloeistof reservoir makkelijk controleren of het koelvloeistof niveau op peil is. Zorg ervoor dat je auto zoveel mogelijk waterpas staat wanneer je het koelvloeistofniveau gaat controleren. Check waar het koelvloeistof reservoir zich bevind en kijk aan de zijkant van het reservoir naar de pijltjes of de aangegeven lijnen. Aan de hand van deze informatie kan je zien of het koelvloeistof op niveau is of onder het niveau zit. Een koelvloeistof reservoir herken je aan een van de volgende doppen:

Zit het koelvloeistof onder het niveau? Zorg er dan voor dat je het koelvloeistof niveau weer omhoog haalt door extra koelvloeistof bij te vullen. In een geval van nood kan je er ook voor kiezen om water bij te vullen. Dit wordt echter niet aangeraden en is puur voor noodsituaties. Zorg ervoor dat je direct naar een garage rijdt wanneer je dit gedaan hebt. Merk je dat het koelvloeistof niveau vaak onder het aangegeven peil zit? Dan kan dat misschien komen doordat er een lek in het koelvloeistof circuit zit. Laat het bij onzekerheid altijd controleren. Pas op met het openen van het reservoir wanneer de motor nog warm is, de koelvloeistof kan eruit springen en is bloedheet. Brandt het lampje van de koelvloeistof in je dashboard? Lees dan in onze dashboard lampjes blog wat je moet doen!

Welke koelvloeistof heb ik nodig?

Weet je niet goed welke koelvloeistof je nodig hebt? Er zijn een aantal makkelijke manieren om erachter te komen welke koelvloeistof er in jouw auto hoort. De eerste en makkelijkste vuistregel is om te kijken naar de kleur van de koelvloeistof die al in het reservoir zit. Je kan ook in het instructieboekje van de auto kijken om erachter te komen welke koelvloeistof je nodig hebt. Daarnaast kan je via je kenteken op de olie/koelvloeistof generator zien welke er in je auto hoort. Ben je niet zeker over de koelvloeistof? Neem dan contact op met een medewerker van Site4Cars.

Je vindt op onze koelvloeistof pagina alle verschillende soorten koelvloeistoffen in verschillende verpakkingshoeveelheden.

Brandstoffilterhouder

Een brandstoffilter is tegenwoordig onmisbaar in een auto. Het brandstoffilter zorgt ervoor dat de brandstof gefilterd wordt van vuiligheden. Dit is uiterst belangrijk bij auto’s waarbij injectie inspuiting aanwezig is. Vaak is de brandstoffilter onder de motorkap te vinden maar het komt ook wel eens voor dat deze onder de auto zit in de buurt van de tank. Het is belangrijk dat het brandstoffilter tijdig wordt vervangen zodat je geen vuil in de brandstof zit wanneer het in de motor gaat. Daarnaast voorkom je dichtgeslibde brandstofleidingen. Is jouw brandstoffilter aan vervanging toe? Bij Site4Cars hebben we brandstoffilters van verschillende merken tegen zeer scherpe prijzen!

Motor van de auto

De motor van de auto is bij de meeste mensen bekend en bijna iedereen weet hem aan te wijzen wanneer ze de motorkap omhoog doen. De motor is het belangrijkste onderdeel van de auto en zorgt voor de aandrijving van de auto. In de motor wordt het brandstofmengel verbrand en de energie die hierbij vrijkomt wordt omgezet in een draaiende beweging van de wielen. Een motor is een complex systeem waarbij veel dingen tegelijk gebeuren. Er kunnen dus ook veel dingen fout gaan wat voor schade kan zorgen.

Oliepeilstok

De oliepeilstok kan je onder andere ook vinden onder de motorkap van de auto. De oliepeilstok kan worden gebruikt om het oliepeil van de auto te controleren. Het is noodzakelijk dat dit regelmatig gebeurd, zo voorkom je dat de auto te weinig olie heeft.

De oliepeilstok kan makkelijk herkent worden aan de felle kleur van de grip of het oogje. Deze bevindt zich altijd dicht bij de motor en loopt via een buis naar de onderkant van de motor waar zich de olie bevindt.

Hoe moet ik mijn olie peilen?

Het peilen van de olie is vrij gemakkelijk maar dient wel goed uitgevoerd te worden voor betrouwbare resultaten. Het is belangrijk om de auto op een vlakke ondergrond te plaatsen met een koude motor. Een koude motor is belangrijk omdat een draaiende motor de olie door de motor stuurt en je dus geen goed resultaat kan bieden. Het peilen van de motorolie kan je via de volgende stappen doen:

 1. Zorg dat je een schone doek of iets dergelijks bij de hand hebt.
 2. Open de motorkap en haal de oliepeilstok uit de buis.
 3. Maak de oliepeilstok schoon door de olie te verwijderen.
 4. Stop de oliepeilstok terug in de buis en wacht enkele seconden.
 5. Haal de oliepeilstok weer uit de buis en bekijk waar de olie zich bevindt op de oliepeilstok. De olie zou tussen de markeringen in moeten zitten.
 6. Plaats de oliepeilstok terug in de buis.

Heb je te weinig olie in de motor zitten? Dan dien je extra olie bij te vullen, je leest hier meer over onder het hoofdstuk olie bijvullen. Het verschil tussen minimaal en het maximale niveau is vaak 1 liter motorolie. Het beste kan je het oliepeil net onder het maximale niveau hebben.

Olie bijvullen

Deze dop is bedoeld om de olie bij te vullen. Je kan de dop herkennen aan het universele olie logo wat zich in elke auto bevindt. Je kan via de oliepeilstok bepalen of het olie niveau in de auto goed is of niet. Als deze niet goed is kan je extra olie bijvullen via deze dop. Verwijder de dop en giet de olie erin. Het is handig om met een trechter te werken zodat je geen olie op andere onderdelen morst. Vul de olie altijd met mate bij zodat je niet teveel olie in de motor gooit. Dit is net zoals te weinig olie slecht voor de motor. De olie dop herken je altijd aan hetzelfde logo, zie hieronder een voorbeeld daarvan.

Kijk goed in het instructieboekje van de auto om te bepalen welke olie je nodig hebt. Je kan ook via onze olie generator uitzoeken welke olie er in jouw auto hoort. Bij Site4Cars verkopen we alle soorten motorolie van synthetische tot classics. Ben je niet zeker over de olie of weet je niet goed hoeveel olie je nodig hebt? Neem dan contact op met een medewerker van Site4Cars.

Remvloeistof reservoir

Remvloeistof wordt gebruikt om te remmen. De hoofdremcilinder zorgt door middel van een zuiger voor druk in het remsysteem. De druk wordt door de remvloeistof verder gebracht naar de wielremcilinder en daardoor drukken zuigers de remblokken tegen de remschijven aan. Remvloeistof is hygroscopisch wat wil zeggen dat de vloeistof water uit de buitenlucht opneemt. Doordat het water een lager kookpunt heeft kunnen er dampbellen ontstaan in de remvloeistof wat ervoor zorgt dat de auto niet krachtig genoeg meer kan remmen. De dop van het remvloeistof reservoir is bijna altijd zwart en ziet eruit zoals het plaatje hieronder.

Via het remvloeistof reservoir kan je remvloeistof bijvullen of toevoegen wanneer het vervangen wordt. Let er wel goed op dat je de juiste remvloeistof toevoegt. Remvloeistof wordt aangeduid in DOT varianten, de meest voorkomende zijn DOT3, DOT4 en DOT5. Je kan het niveau van de remvloeistof checken aan de hand van het doorzichtige reservoir. Bij Site4Cars vind je veel voordelige remvloeistoffen van het merk Kroon-Oil.

Accu van de auto

Dit is de accubak van de auto waar zich de accu bevindt. De accu kan op verschillende manieren worden vastgezet. Dit is merk en type specifiek. Sommige accu’s worden door middel van de bodem geklemd, andere worden vastgezet met een beugel. De accu zorgt ervoor dat de startmotor stroom heeft en dat alle andere elektrische onderdelen in de auto voorzien worden van stroom. De accu wordt bijgeladen tijdens het rijden door de dynamo.

Bij Site4Cars bestel je gemakkelijk en snel een goedkope auto accu! Voer je kenteken in en de site laat automatisch de juiste accu’s voor jouw auto zien. Meer lezen over auto accu’s, lees dan onze accu blog!

Luchtfilterbehuizing

De behuizing van het luchtfilter bevat het luchtfilter. Het luchtfilter zorgt ervoor dat de lucht die in de motor wordt gebruikt om de brandstof te verbranden, schoon is. De motor heeft een mengel van brandstof en lucht nodig om de verbranding zo goed mogelijk te laten verlopen. Het is van uiterst belang dat de lucht schoon is en vrij van vuil is. Dit is de reden dat een auto een luchtfilter heeft.

Een luchtfilter is geen dure aankoop en is makkelijk zelf te vervangen. Open de luchtfilter behuizing en wissel de luchtfilter om voor de oude. Bij Site4Cars vind je luchtfilters van verschillende merken tegen zeer scherpe prijzen! Wacht niet te lang met het vervangen van jouw luchtfilter en kijk snel welke je nodig hebt.

Ruitensproeiervloeistof reservoir

Het ruitensproeierreservoir zorgt ervoor, zoals de het woord al aangeeft, dat de dat de ruitensproeier voorzien wordt van de ruitensproeiervloeistof. De auto geeft zelf aan als de ruitensproeiervloeistof op is en je merkt het ook doordat er geen vloeistof meer op je ruiten komt wanneer je dit probeert.

Er zijn verschillende varianten ruitensproeier in de omloop met allemaal andere eigenschappen. Zo heb je de ruitensproeier antivries. Deze bevriest niet tijdens koude nachten zodat je ’s-ochtends gewoon je ruitensproeiervloeistof kan gebruiken. Je hebt een zomer editie waar geen antivries in zit en je hebt een speciale insecten variant die ervoor zorgt dat de insecten makkelijker van de ruit verwijderd kunnen worden.

Bij Site4Cars kan je verschillende soorten ruitensproeier vinden van verschillende soorten merken.

Zekering behuizing

Auto’s van tegenwoordig bevatten veel elektrische systemen in de auto. Het kan voorkomen dat deze systemen een te hoge elektrische stroom zouden ervaren, wat ervoor zou zorgen dat het systeem kapot zou gaan. Om dit te voorkomen hebben ze de zekering in de auto geplaatst. De zekering zorgt ervoor dat de hoge stroom niet naar het bepaalde systeem kan gaan, doordat het doorbrand. Dit zorgt ervoor dat de systemen beschermt blijven tegen een te hoge elektrische stroom.

 

Je kan bij Site4Cars alle soorten zekeringen bestellen zodat je een kapotte zekering snel kan vervangen. Als bepaalde systemen in je auto niet meer werken kan dit door een kapotte zekering komen. Weet je niet welke zekering je nodig hebt? Neem dan contact op met een medewerker van Site4Cars!