Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Wat betekenen de dashboard lampjes in mijn auto?

kqWUsDvrFZ3mH6m9GhxnlkhvSI9lkxsEC4VbIPLc.jpeg


21-februari-2018 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Laatste update: 27-11-2019

Veel mensen weten niet wat alle dashboard lampjes in hun auto betekenen. Dit kan voor veel stress zorgen wanneer een desbetreffend lampje gaat branden. Vaak gaan mensen ook pas naar de reden zoeken wanneer een lampje gaat branden. In deze blog kan je de betekenis van alle dashboard lampjes terug vinden, zodat je in alle gevallen duidelijk weet wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren.

Wat betekenen de kleuren van de dashboard lampjes?

De waarschuwingslampen in de auto verschillen van kleur. Deze kleuren hebben allemaal een andere betekenis om duidelijk te maken wat er fout gaat of kapot is. Hieronder zie je welke kleur wat betekent.

Blauw Het groot licht van de auto staat aan
Wit Aanwijzing of aanbeveling
Groen Dit systeem werkt naar behoren
Geel/Oranje De auto zo snel mogelijk laten nakijken
Rood Direct actie ondernemen

Vaak branden er een aantal dashboard lampjes tijdens het starten van de auto. Dit is een controle zodat je kunt zien of de lampjes nog wel werken. Als je ziet dat bepaalde lampjes niet meer werken, moet je deze laten repareren. Wanneer er namelijk echt iets aan de hand is, kan dit niet duidelijk gemaakt worden door middel van de waarschuwingslampen.

Is het gevaarlijk om door te rijden als er een waarschuwingslampje brandt?

Het wordt niet aangeraden om door te rijden met een brandend waarschuwingslampje. De lampjes en controlesystemen zijn er niet voor niks. Als deze lampjes branden is er iets kapot of zit er een foutmelding in het systeem. Vaak denken mensen dat het wel meevalt. Ook wordt er vaak gedacht dat zo lang mogelijk doorrijden wellicht wat kosten kan besparen. Dit is echter nooit het geval. Het is aannemelijker dat er juist meer kapot gaat wanneer er wordt doorgereden, wat tot nog hogere kosten kan leiden. Laat je auto dus altijd controleren wanneer er een lampje blijft branden.

Wat betekenen de waarschuwingslampjes?

Remsysteem

Gaat branden wanneer de parkeerrem aangetrokken of ingeschakeld is, en de auto gestart is. Controleer of dit het geval is en zorg ervoor dat de handrem er van af gehaald wordt. Blijft het waarschuwingslampje branden? Dit kan komen door te weinig remvloeistof of door een storing in het remsysteem.

Motorolie

Dit geeft aan dat het oliepeil te laag of te hoog is. Stop de auto direct als dit lampje tijdens het rijden gaat branden. Controleer het oliepeil en vul zo nodig bij of tap de olie af. Blijft het lampje branden? Ga dan naar een garage en laat het controleren.

Accu

Dit lampje brandt altijd even wanneer de auto wordt gestart, hierna moet het lampje uitgaan. Is dit niet het geval? Dan betekent dit dat er een storing kan zijn aan de dynamo, de aandrijfsnaar of de stroomkabels van de auto. Zet de auto stil op een veilige plek en bel de wegenwacht of de garage. Wanneer de accu leeg is kun je ervoor kiezen om je accu op te laden of te laten vervangen wanneer dit vaker voorkomt. Het kan zijn dat de auto met suggesties komt om het accuverbruik van de auto te reduceren

Koeling

Het koelvloeistof lampje gaat branden wanneer er oververhitting van de motor plaatsvindt. Dit kan ervoor zorgen dat de motor oververhit raakt of ernstige schade oploopt. Check het koelvloeistof niveau van de auto, maar pas hierbij wel op voor je eigen veiligheid. Bel anders een garage om je te helpen.

Stuurbekrachtiging

Als dit lampje gaat branden kan er iets mis zijn met de stuurbekrachtiging van de auto. Dit merk je doordat het sturen van de auto zwaarder wordt, voornamelijk met lage snelheden, bij het parkeren of draaien van de auto. Het kan zijn dat het stuurbekrachtigingsolie niveau laag is. Laat dit altijd even controleren bij een garage bij je in de buurt.

Gordel

Het lampje van de gordel gaat branden wanneer iemand in de auto de gordel niet aan heeft. Ook kan het zijn dat wanneer je een zwaar voorwerp op een stoel legt, het lampje gaat branden. Dit komt omdat het lampje bij een bepaald gewicht op de stoel gaat branden. Lichte voorwerpen kunnen op de stoel liggen zonder melding te krijgen.

Airbag

Het kan zijn dat er een storing in het airbag systeem zit wanneer dit lampje gaat branden. Pas goed op, momenteel werken de airbags dus niet, dit kan voor ernstig letsel bij een aanrijding zorgen. Laat het zo snel mogelijk controleren bij een garage bij je in de buurt. Wanneer je de airbag uitschakelt, bijvoorbeeld bij een kinderzitje, dan is het normaal dat het airbag lampje blijft branden.

Elektronische parkeerrem

Wanneer dit lampje brandt, is de elektrische parkeerrem ingeschakeld. Dit lampje is alleen aanwezig bij auto’s met een automatische transmissie.

Openstaand portier

Het lampje van de auto met openstaande deuren geeft aan dat er een portier openstaat. Vaak zie je ook welk portier dit is. Wanneer bij de nieuwere auto’s bijvoorbeeld linksachter openstaat, zie je dat linksachter rood wordt op je boardcomputer.

Motorkap open

Dit lampje brandt wanneer de motorkap niet volledig dicht is en het contact aan staat.

Achterklep open

Dit lampje brandt wanneer het contact in ingeschakeld en de achterklep openstaat of niet volledig dicht is

Stuurvergrendeling

Je stuur zit op dit moment in het stuurslot. Je kunt door wat aan je stuur te draaien proberen het contact om te draaien. Doordat je stuur vergrendeld is, kun je het contact ook niet omdraaien en de auto niet starten.

Lane assist uitgeschakeld

Dit lampje brandt wanneer je lane assist hebt uitgeschakeld. Lane assist is bedoeld om je te waarschuwen wanneer je slingert of onbedoeld de rijstrook verlaat. Mocht dat gebeuren zal je stuur gaan trillen om je te laten weten dat je naar de andere rijstrook rijdt.

Sleutel batterij bijna leeg

Bij het zien van deze melding ben je ervan op de hoogte dat de batterij van je autosleutel bijna leeg is.

Naderingsalarm/Waarschuwingssysteem botsing

Wanneer je te snel de auto voor je nadert, zal dit lampje rood gaan branden. Het is een waarschuwing dat er een kans is op een botsing als je te kort op je voorganger rijdt. Wanneer je de afstand weer vergroot gaat het lampje weer uit. Afhankelijk van je auto wordt er meer remkracht geserveerd en ‘klaargezet’ voor het geval je plotseling moet remmen. Brandt het oranje, dan is of heb je het systeem uitgezet. Als het gewoon gaat branden zonder een van de bovenstaande redenen, zit er een storing of is het systeem niet bereikbaar. Ga dan zo spoedig mogelijk naar een garage.

Startprobleem

Er is een storing die zich voordoet bij het starten van de auto. Dit kan verschillende oorzaken hebben en wordt door middel van het bovenstaande lampje gemeld. De oorzaak hiervan kan achterhaald worden door de auto naar een garage te brengen.

Waarschuwing naderend voertuig 

De auto laat dit waarschuwingslampje zien wanneer het snel een ander voertuig nadert. Dit is vaak een voertuig wat voor je staat, dus dit lampje komt vaak voor wanneer je snel dichterbij een voertuig voor je komt. Het lampje is vaak kort zichtbaar tot dat je afremt.

Laag remolie niveau

Dit lampje gaat branden wanneer het niveau van de remolie te laag is.

Storing elektrische parkeerrem

Wanneer je auto een elektrische parkeerrem heeft kan dit lampje gaan branden als er een storing zit in dit onderdeel. Als het lampje gaat branden kan je niet meer vertrouwen op de elektrische parkeerrem, zorg ervoor dat je de auto naar een garage brengt om het na te laten kijken.

Storing ESP systeem

ESP staat voor 'Elektronisch Stabiliteit Programma', dit systeem zorgt ervoor dat de auto ingrijpt in een onveilige situatie, zoals bijvoorbeeld een scherpe bocht die met een te hoge snelheid genomen wordt. Wanneer er zich een storing voordoet, is de auto niet perse onveilig maar het systeem zal niet ingrijpen in dergelijke situaties. Het is wijs om de storing op korte termijn op te laten sporen door een garagist.

Storing RBS systeem

RBS staat voor 'Radar Brake Support', dit systeem zorgt ervoor dat de auto automatisch afremt wanneer het snel op een object voor de auto inloopt. Door middel van het radar systeem ziet de auto dat het object steeds dichterbij komt. Op basis hiervan remt de auto automatisch af. Een storing in dit systeem zorgt ervoor dat dit niet meer werkt.

Storing remlichten

De remlichten functioneren mogelijk niet meer naar behoren, het is verstandig om dit zelf even te checken. 

Roetfilter

Als het roetfilter lampje gaat branden kan dit erop duiden dat de uitlaat van je auto verstopt zit of defect is. De uitlaat van een diesel auto is namelijk voorzien van een roetfilter. Het is mogelijk dat je auto momenteel niet meer aan de milieu-eisen voldoet. Ook is het mogelijk dat het filter of de motor beschadigd kan raken. Peil altijd de olie van de auto en laat de auto nakijken bij een garage.

Bergrem

Wanneer de functie ‘bergrem’ is ingeschakeld, brandt dit lampje.

Automatische start/stop

Het lampje brandt als je stilstaat en de motor is uit (terwijl de auto wel aan staat). Het intrappen van de koppeling of het gaspedaal (afhankelijk van de transmissie) zorgt ervoor dat de auto weer start. Dit systeem zit in de nieuwere auto’s en bij het starten van deze auto’s staat dit systeem gelijk aan.

Ruitensproeiervloeistof

Bij een laag niveau van het ruitensproeiervloeistof gaat dit lampje branden. Wanneer je de ruitensproeiervloeistof weer bijvult zal dit lampje weer uitgaan.

Brandstofpeil

Dit waarschuwingslampje gaat branden wanneer het brandstofpeil aan de lage kant is in je auto. Je dient zo snel mogelijk te tanken. Je kunt aan de slang of het pijltje zien aan welke kant van de auto je tankdop zit.

Noodloop

Dit lampje brandt wanneer je auto in noodloop gaat. Je auto heeft dan weinig vermogen wat inhoudt dat je er niet hard mee kan rijden. Wanneer dit lampje brandt dien je zo spoedig mogelijk een garage te raadplegen om te kijken waar het probleem zit.

Aandrijflijn storing

Dit lampje brandt wanneer er een storing is. De motor blijft wel gewoon lopen alleen levert waarschijnlijk minder vermogen. Vermijdt hard optrekken of afremmen wanneer het lampje aan staat of knippert. Bij een garage kan de motor uitgelezen worden en kan worden vastgesteld wat het probleem veroorzaakt.

Aandrijf- en stabiliteitsregeling

Dit lampje knippert wanneer het geactiveerd wordt. Gaat dit lampje niet branden bij het starten van de motor? Laat je auto dan zo spoedig mogelijk nakijken.

Accuspanning elektrische auto’s

Dit lampje gaat branden wanneer elektrische auto’s een lage actieradius hebben. Zoek zo snel mogelijk een oplaadpunt om je accu weer op te laden. Blijft dit lampje branden, raadpleeg dan een garage.

Dodehoekmonitor

Dit lampje gaat branden wanneer deze functie wordt uitgeschakeld.

Probleem met verlichting

Wanneer er een storing aan de verlichting is, zal dit lampje gaan branden. Mogelijk is de lamp stuk en dient hij vervangen te worden.

Mistverlichting achter

Het lampje van de mistverlichting achter brandt wanneer deze is ingeschakeld. Het mistachterlicht mag alleen gevoerd worden wanneer het zicht minder dan 50 meter is (door sneeuw of mist). Bij ernstige regenval mag het mistachterlicht niet gevoerd worden.

Storing elektrisch onderdeel

Dit lampje gaat branden wanneer er een defect of storing is aan een elektrisch onderdeel aan de auto. De auto wordt stopgezet of beperkt bruikbaar. Neem gelijk contact op met de garage of wegenwacht.

Water in brandstof

Wanneer je de motor start brandt dit lampje kort. Blijft deze branden of begint hij te branden tijdens het rijden, dan zit er teveel water in het brandstoffilter. Je dient je auto zo snel mogelijk te laten controleren. Wanneer dit lampje na het aftappen van het water nog steeds brandt, is het brandstoffilter aan onderhoud toe.

Standkachel

Het lampje van de standkachel brandt wanneer de standkachel is ingeschakeld.

Bandenspanning

Wanneer de bandenspanning van de autobanden te laag is gaat dit lampje branden. Echter is het ook mogelijk dat er een band lek is. Auto’s uit het jaar 2014 of later geven dit altijd aan omdat het vanaf 2014 verplicht is. Vul zo nodig de bandenspanning aan of vervang de band als deze lek is.

Motor

Het lampje van de motor gaat branden wanneer er iets niet goed gaat met het motormanagement of de elektronica van de auto. Controleer altijd het peil van de motorolie en koelvloeistof. Knippert je motor lampje? Zet de auto dan direct aan de kant.

Koppeling in trappen

Dit lampje gaat branden wanneer de koppeling ingetrapt dient te worden. Dit is bij handgeschakelde auto’s het geval wanneer de auto door het start/stop systeem is uit gegaan. Door het intrappen van de koppeling gaat dit lampje uit en zal de auto weer starten.

Stoelverwarming

Dit lampje brandt wanneer je de stoelverwarming hebt ingeschakeld.

Stuurverwarming

Dit lampje brandt wanneer je je stuurverwarming hebt ingeschakeld. Je stuur zal opwarmen en het lampje zal uitgaan wanneer je je stuurverwarming uitschakelt.

Regensensor

Dit lampje gaat branden wanneer de auto regen detecteert. Je kunt zelf aangeven hoe gevoelig je sensor moet zijn. Dit kun je aanpassen met het knopje of schuifje op je ruitenwisser waar waterdruppels opstaan.

Storing in vering of schokdempers

Dit lampje gaat branden wanneer je een storing in de vering of schokdempers hebt. Ga naar een garage om dit probleem te laten verhelpen.

Storing in remlichten

Wanneer je een storing in je remlichten hebt, gaat dit lampje branden. Het houdt in dat je remlicht dus niet goed werkt. Je kan je remlicht proberen te vervangen. Brandt het lampje dan nog steeds, ga dan naar een garage.

Sleutel niet in de auto

Dit lampje brandt wanneer auto’s met keyless entry en keyless go geen sleutel in de auto traceren. De auto kan nog wel draaien wanneer deze is aangezet toen de sleutel wel aanwezig was. Als je dan snel iets moet pakken en met de sleutel in je zak wegloopt, zal dit lampje branden totdat je met de sleutel weer in de auto bent.

Vies luchtfilter

Dit lampje gaat branden wanneer je luchtfilter vies of verstopt is. Momenteel krijg de motor geen optimale lucht omdat het filter niet naar behoren kan werken. Dit kan op den duur tot verlies van vermogen leiden of schade aan de motor aanrichten. Zorg ervoor dat het filter wordt vervangen.

Versleten remblokken

Bij het branden van dit lampje dien je je remblokken zo snel mogelijk te vervangen. Ze zijn namelijk versleten en dat gaat ten koste van je remvermogen en je eigen veiligheid en die van anderen!

Voorruit ontwasemer

Als dit lampje brandt betekent dit dat de blazers van de auto die op de ruit gericht staan aan het werk zijn. Dit is voornamelijk handig bij beslagen ruiten. Ook als er zich condens op de autoruiten bevindt, kan je via de blazers van de auto de ruit schoon blazen.

Achterruit verwarming

Dit lampje brandt wanneer je de achterruit verwarming hebt ingeschakeld.

Storing in brandstofsysteem

Wanneer het lampje van de storing in het brandstofsysteem gaat branden, dien je zo snel mogelijk naar een garage te gaan. Je auto gaat in noodloop, waardoor je minder vermogen hebt. Als dit lampje brandt is de kans groot dat je een probleem hebt met je wervelkleppen, EGR klep, roetfilter, brandstofpomp, turbo, luchtmassameter of verstuiver. Dit lampje gaat in combinatie met het tandwiel met daarin een uitroepteken branden.

Gladheid waarschuwing

De auto wil je op deze manier laten weten dat de kans op gladheid bestaat. Vaak brandt dit lampje in combinatie met het lampje met een sneeuwvlokje.

Storing in lamp- of regensensor

Deze sensoren zorgen ervoor dat de auto weet wanneer het regent of droog is. Ook zorgen ze ervoor dat de auto de lichtintensiteit kan meten waardoor de lampen aan of uit staan. Als deze sensoren een storing hebben of kapot zijn gaat dit lampje branden. Momenteel werken de automatische systemen voor het licht en de ruitenwissers dus niet.

Voorgloeien

Het voorgloeien lampje gaat branden wanneer de motor koud is. Nadat het lampje is uitgegaan kan de motor worden gestart. Als de buitentemperatuur circa 8°C is kan de motor zonder voorgloeien gestart worden. Als het lampje tijdens het rijden gaat branden duidt dit op een storing. Laat de auto bij een garage uitlezen om erachter te komen wat de storing veroorzaakt.

Automatische ruitenwisser

Dit lampje geeft aan dat de ruitenwissers automatisch werken wanneer het regent. De sensor geeft aan dat het regent en geeft ook de hoeveelheid regen aan waardoor de ruitenwissers met verschillende snelheden aangezet kunnen worden. Als dit lampje gaat branden zit er een storing in de sensor of is deze kapot.

Snelheidsbegrenzer/LIM

Dit lampje brandt wanneer je het snelheidsbegrenzersysteem hebt ingeschakeld. Je hebt dit systeem ingeschakeld, omdat je niet harder dan een bepaalde snelheid wil rijden.

ABS

De afkorting ABS staat voor Antiblokkeersysteem. Het voorkomt dat de banden van een auto blokkeren wanneer er krachtig wordt geremd. Dit zorgt er dus voor dat een auto minder snel in een slip kan raken. Wanneer dit lampje brandt betekent dit dat er een storing in het systeem zit, het ABS systeem is uitgeschakeld. Je remmen doen het nog wel gewoon. Laat dit op korte termijn repareren.

Parkeersensoren aan

Parkeersensoren helpen je met het parkeren van de auto in smalle ruimtes. De sensoren geven aan hoeveel ruimte je nog hebt ten opzichte van de auto’s of obstakels om je heen. Als het lampje brandt betekent dit dat de parkeersensoren ingeschakeld zijn. Je kan ze vaak handmatig uitzetten door op de knop te drukken.

Koplamp hoogte afstelling

Door middel van deze knop kan je de hoogte van de koplampen afstellen. Je kan ze naar beneden of omhoog laten schijnen. Dit is voornamelijk aan de orde wanneer je de auto zwaar geladen hebt. Hierdoor zakt de achterkant namelijk, wat ervoor zorgt dat de voorkant automatisch omhoog komt. Hierdoor schijnen de lampen dus omhoog wat je tegenliggers kan verblinden. Door middel van deze knop kan je de lampen naar beneden laten schijnen.

Storing luchtvering

Veel auto’s hebben tegenwoordig luchtvering. Wanneer dit lampje gaat branden betekent het dat er een storing in de luchtvering zit waardoor het niet naar behoren werkt. Laat de auto uitlezen bij een garage om erachter te komen wat de storing veroorzaakt.

Lage buitentemperatuur

Dit lampje gaat branden wanneer de buitentemperatuur onder de vier graden Celsius komt. Het kan zijn dat je ook een melding in je boardcomputer krijgt dat de temperatuur onder de vier graden Celsius is.

Informatie indicatie

Dit lampje geeft aan dat er nieuwe informatie over het voertuig beschikbaar is. Door middel van het bedieningssysteem van de auto is het mogelijk om de informatie inzichtelijk te krijgen.

Storing beweegbaar dak

Het beweegbare dak 'convertible' van de auto heeft een storing waardoor het niet mogelijk is om het te sluiten/openen. Dit lampje kan echter ook branden wanneer het dak in beweging is zodat je hiervan op de hoogte bent.

Storing variabele spoiler

De variabele spoiler van de auto heeft een storing waardoor deze mogelijk niet naar behoren werkt. 

Service indicatie

De auto geeft hiermee aan dat het toe is aan een service beurt. Je hoeft niet perse iets te doen, wel is het aan te raden om zo snel mogelijk onderhoudsbeurt in te plannen zodat de auto er weer even tegenaan kan!

Adaptive koplampen ingeschakeld

De adaptive koplampen zijn ingeschakeld wanneer dit lampje brandt. 

Storing trekhaak koppeling

Deze melding kan je krijgen wanneer er zich een storing voordoet bij de trekhaak koppeling. Dit kan liggen aan het feit dat de trekhaak niet goed gekoppeld is met de aanhanger. Vaak zit de storing in de kabelset van de trekhaak. 

Storing katalysator

De katalysator is een belangrijk onderdeel van de auto. Wanneer er zich een storing in de katalysator voordoet gaat dit lampje branden. Vaak merk je dat ook aan het rijgedrag van de auto. Laat de auto zo snel mogelijk controleren, voordat je meer schade aan de auto veroorzaakt.

Verandering in bandenspanning

Dit lampje gaat branden wanneer er zich een verandering in de bandenspanning voordoet. Dit wordt opgemerkt door de TPMS sensoren in de wielen van de auto. Als je auto geen TPMS sensoren heeft kan je ook deze melding niet krijgen.

Differentieel

Het differentieel van de auto is zeer belangrijk onderdeel van de auto. Het zorgt ervoor dat de energie van de moeten wordt overgedragen op de aandrijf as van de auto. Als dit lampje gaat branden betekend dat, dat het differentieel mogelijk niet naar behoren werkt. De kans is zeer groot dat je dat ook merkt aan de auto.

AdBlue niveau

Het AdBlue niveau van de auto is aan de lage kant. Zorg ervoor dat je dit tijdig bijvult zodat de auto naar behoren kan functioneren. AdBlue komt alleen maar voor bij diesel auto's.

Achter differentieel

Het achter differentieel werkt mogelijk niet naar behoren, hierdoor kan het voorkomen dat de 4x4 modus niet meer werkt en dat de auto alleen nog maar over de voorwiel aandrijving beschikt. Laat dit zo snel mogelijk controleren.

Versnellingsbak

Dit lampje waarschuwt dat er een probleem is met de versnellingsbak. Het lampje knippert als er sprake is van een ernstig defect. Als het lampje stabiel brand is er sprak van oververhitting. In beide gevallen is het verstandig om de auto te laten controleren.

Mistlicht voor

Het lampje van de mistverlichting voor brandt wanneer je het mistlicht aan hebt. Je ziet op korte afstand met deze lampen iets beter en ook tegenliggers zien jou beter. Echter mag je de mistlichten aan de voorkant alleen voeren wanneer er sprake is van hevige mist of zware neerslag.

Interieurverlichting aan

De interieurverlichting van het voertuig staat aan, dit lampje geeft aan dat de lampen branden zodat je ze niet aan laat staan als je de auto ergens parkeert.

EV mode actief

De EV mode is actief wanneer dit lampje brandt. Het betekent dat de auto momenteel compleet op de elektromotor rijdt.

ECO mode actief

De ECO mode is actief wanneer dit lampje brandt. Het betekent dat de auto momenteel zowel de elektromotor als de verbrandingsmotor gebruikt.

Start/Stop systeem actief

Het start/stop systeem van de auto is momenteel actief en ingeschakeld. De auto zal automatisch afslaan wanneer je stil staat en de koppeling ingetrapt hebt. De auto start automatisch wanneer je de koppeling weer laat op komen.

Richtingaanwijzer

De richtingaanwijzerlampjes branden wanneer je de richtingaanwijzer gebruikt om links- of rechtsaf te slaan. Het richtingspijltje, afhankelijk van welke kant je opgaat, zal dan knipperen. Wanneer je de alarmlichten gebruikt (knop met twee rode driehoeken in elkaar), zullen beide lampjes knipperen.

Adaptive cruise control

Dit lampje kan verschillende kleuren hebben. Brandt hij wit, dan is de adaptive cruise control ingeschakeld. Brandt hij groen, dan wordt het systeem geactiveerd. Het lampje gaat uit wanneer de adaptive cruise control wordt uitgezet.

Lane assist

Dit lampje brandt groen wanneer je lane assist hebt ingeschakeld. Lane assist is bedoeld om je te waarschuwen wanneer je slingert of onbedoeld de rijstrook verlaat. Mocht dat gebeuren zal je stuur gaan trillen om je te laten weten dat je naar de andere rijstrook rijdt.

Stadsverlichting aan

Auto’s hebben meerdere soorten verlichting. Stadsverlichting is er hier een van. Deze wordt overdag aan gezet. Tegenwoordig is dat vaak een automatisch systeem wat ervoor zorgt dat de stadsverlichting altijd aan staat. Als dit lampje brandt weet je dus dat de stadsverlichting aan staat.

Rempedaal in trappen/Auto hold

Dit lampje brandt wanneer de auto op auto hold staat. Dit komt alleen voor bij auto’s met een automatische transmissie. Hiermee voorkom je namelijk dat de auto vanuit stilstand wegrijdt, in plaats van het rempedaal constant in te trappen hoef je nu het rempedaal eenmalig in te drukken zonder hem erna vast te houden. Zodra je het gas van de auto indrukt gaat de rem er automatisch af en kan je gelijk weer rijden.

Dimlicht

Het groene lampje van het dimlicht brandt, wanneer je je dimlicht voert. Het is verplicht om ’s nachts, in tunnels en bij mist of neerslag deze verlichting te voeren. Ook wordt tegenwoordig geadviseerd om ook overdag dimlicht te voeren.

Cruise control

Dit lampje is zichtbaar wanneer je de auto op cruise control hebt staan. De auto blijft zo een constante snelheid rijden, totdat het gas- of rempedaal wordt ingetrapt. Bij het intrappen van het rempedaal zal de auto van cruise control afgaan. Het lampje zal daardoor uitgaan wanneer je remt. Wanneer je gas bij geeft zal het lampje wel blijven branden. Wanneer het gas losgelaten wordt zal de snelheid weer terugzakken naar de snelheid waarop de cruise control is ingesteld.

Schakelindicatielampje

Dit lampje brandt wanneer wordt aanbevolen te schakelen. Wanneer dit lampje omhoog staat dien je naar de volgende versnelling te gaan. Brandt het lampje omlaag, dien je terug te schakelen naar de vorige versnelling. De reden dat deze lampjes branden is dat de auto in de andere versnelling betere prestatie behaalt of een lager brandstofverbruik of lagere uitstoot heeft.

Coolant te koud

Het coolant middel in de auto is te koud wanneer dit lampje gaat branden. Vaak gaat dit lampje branden wanneer de motor koud is en de auto net gestart is. Zodra de auto warm is zal dit lampje uit gaan.

Groot licht

Wanneer dit lampje brandt, gebruik je het groot licht van je auto. Wanneer je op donkere wegen rijdt, zorgt dit voor een goede verlichting van het wegdek en de omgeving. Hij schijnt namelijk verder dan je dimlicht en hij schijnt recht vooruit in plaats van naar beneden. Wanneer je tegenliggers hebt, kun je beter je groot licht uitzetten tot deze gepasseerd zijn. Het groot licht werkt namelijk erg verblindend voor tegenliggers, waardoor zij een grotere kans op ongelukken hebben.

Mocht er toevallig een waarschuwingslampje ontbreken, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. We kunnen je hier altijd mee helpen. Sommige lampjes zijn merk gebonden en zijn hierdoor dus niet universeel.