Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Vreemd geluid bij het starten van de auto; wat kan het zijn?

Mp5sTQ8BdkIFJTMttiGOkLY9SRirWIATk6RetJTo.jpeg


23-december-2019 | Site4Cars weetjes | Site4Cars

 

Als je plotseling een vreemd geluid hoort nadat je jouw auto start, dien je niet te lang te wachten met het onderzoeken van de oorzaak hiervan. Als een geluid dat zich voordoet voortdurend hoorbaar is, moet de oorzaak spoedig worden gevonden. Wacht je te lang, dan kan er ook schade ontstaan aan andere onderdelen. In deze blog behandelen we enkele vreemde geluiden die zich voor kunnen doen na de start van jouw auto. 

Wanneer is een geluid ongewoon? 

Het is allereerst van belang dat je weet wanneer een geluid ongewoon is. Sommige geluiden horen nou eenmaal bij de auto en zijn vanaf de aanschaf aan al te horen. Benzinemotoren maken bijvoorbeeld meer ratelende geluiden dan dieselmotoren. Bij duurdere auto’s komen er vaak minder geluiden vrij doordat de materialen van hoogwaardige kwaliteit zijn en beter geïsoleerd.

Acute geluiden komen vaak voort uit oneffenheden in processen onder de motorkap. Als je weet waar het geluid vandaan komt, kun je stappen ondernemen om de geluiden tegen te gaan. Zo kun je het onderdeel in zijn geheel vervangen of een reparatie laten uitvoeren (of zelf doen).  

Zoemend geluid 

Wanneer je de auto start en je hoort enkel een zoemend geluid, betekent dit vaak dat de bendix niet uitslaat. De bendix is het onderdeel van de startmotor die ervoor zorgt dat het vliegwiel kan worden rondgedraaid en de motor kan worden gestart. Het startrelais stuurt de bendix aan. Indien door het startrelais de bendix niet uitslaat en de motor niet ronddraait, zal de startmotor onbelast draaien. Het geluid dat dan vrijkomend klinkt vaak als een zoemend geluid van de elektromotor.

Tikkend geluid 

Hoor je een tikkend geluid bij het starten van jouw auto, dan ligt de oorzaak meestal bij het startrelais. Het startrelais maakt onderdeel uit van de startmotor, die zoals al eerder benoemd zorgt het startrelais ervoor dat de bendix uitslaat. De bendix laat het vliegwiel draaien. Het gevolg is dat de motor weer aan zal gaan.

De startrelais kan niet genoeg stroom krijgen door een zwakke accu bijvoorbeeld. Vervolgens zal de bendix niet uitslaan. Wanneer de bendix niet de starterkrans van het vliegwiel bereikt, zal de motor niet kunnen worden gestart. Een tikkend geluid kan zich voordoen en duiden op een niet voldoende uitslaande startrelais of bendix.

Kloppende geluiden

Indien er kloppende geluiden te horen zijn vanuit de motor, kan dit een aantal dingen betekenen. De meest voorkomende oorzaken zijn een slechte brandstofmix, een opeenhopeing van koolstofafzettingen of door de plaatsing van verkeerde bougies. 

Vervang indien nodig de oude bougies. Door een verkeerde lucht-brandstofmix kan er een kloppend geluid ontstaan. Dit merk je vaak direct op. Blijven de geluiden aanhouden, dan is het tijd voor een bezoek aan een garagehouder. Wacht niet te lang met het inschakelen van hulp om verdere schade te voorkomen.

Ratelend of piepend geluid

Hoor je een ratelend geluid direct na het starten van de auto? Dan kan dit duiden op een kapotte distributieketting. Bij een verder stadium is een versleten distributieketting of distributieketting spanner met name tijdens een koude start duidelijk hoorbaar. Laat bij twijfel hier altijd een garagehouder naar luisteren of kijken. Als een distributieketting breekt, zal dit ernstige gevolgen voor de motor hebben. 

Slijpgeluid motor 

Veel geluiden bij het starten van de auto duidt meestal op het juist werken van de motor, maar dit dienen uiteraard wel de goede geluiden te zijn. Hoor je een slijpgeluid, dan moet je de startmotor spoedig te vervangen. Vaak is slijtage aan de tandwielen de oorzaak. De tandwielen verbinden de startmotor met het vliegwiel van de motor. De motor zal spoedig niet meer starten en het vliegwiel zal ook beschadigd raken. Houd er rekening mee dat de reparatie kosten hoog zullen zijn. 

Zacht klik geluid bij het starten van de auto

Als je dit geluid opmerkt tijdens het starten van de auto duidt dit vaak op een versleten massakabel. Je zult deze nu moeten reinigen, eventueel vervangen en opnieuw moeten monteren. 

Rammelend geluid uit de motor

Dit geluid komt voort uit de lagers van de generator. Als de generator kapot is, moet deze eventueel vervangen worden. Voordat je dit doet is het van belang om eerst de generator te demonteren en te controleren of de generator daadwerkelijk het probleem is.  

Geratel bij starten van de motor

Dit geluid kan ontstaan door een defect aan de hydraulische klepstoter of te weinig motorolie. Je zult de oorzaak uit moeten sluiten. Dit kun je doen door te checken of er nog voldoende motorolie aanwezig is. Daarvoor dien je het oliepeil te controleren. Als het oliepeil niet genoeg op niveau is, moet je deze bijvullen. Houd het geluid na een aantal minuut op, dan hoef je je eigen geen zorgen te maken (het oliepeil moet dan wel op niveau zijn). Blijft het geluid aanhouden, dan zijn de klepstoters versleten. Je zult vervolgens de klepstoters moeten vervangen. 

Heb je vragen over één van de bovengenoemde geluiden? Neem dan gerust contact met ons op. Één van onze medewerkers staat altijd klaar om je vragen te beantwoorden.