Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Trekhaken; welke zijn er en wanneer heb ik er een nodig?

m0tAtCLjFALhcuX2ee74UqrB7NCERUk13MMK3cJw.jpeg


11-april-2018 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Veel Nederlanders gaan ieder jaar op vakantie met de caravan, vervoeren fietsen of een aanhanger. Om een caravan of aanhanger mee te kunnen nemen heeft de auto voldoende trekkracht en natuurlijk een trekhaak nodig. In deze blog lees je alles over trekhaken.

Waar heb je een trekhaak voor nodig?

Je kan om verschillende redenen een trekhaak nemen. Wanneer je een aanhanger (nodig) hebt, met de caravan of vouwwagen op vakantie wil of je fietsen wil vervoeren. Daarnaast kun je ook een trekhaak nodig hebben als je een boot wil of hebt die vervoerd moet worden. Ook eigenaren van paarden kunnen een trekhaak nodig hebben, om de paarden te vervoeren in een paardentrailer naar wedstrijden.

Heb ik een speciaal rijbewijs nodig als ik met een aanhanger rijd?

Let er wel op dat je altijd een speciaal rijbewijs moet hebben voor het rijden met aanhangwagens, caravans, vouwwagens etc. Dit wordt het BE of B+ rijbewijs genoemd. Er gelden de volgende regels voor de verschillende rijbewijzen.

Aanhanger trekken Rijbewijs B:

Als je in het bezit bent van rijbewijs B (autorijbewijs) dan mag je een aanhanger van maximaal 750kg trekken (leeg gewicht + laadvermogen).

Aanhanger trekken Rijbewijs B+:

Als je in het bezit bent van het rijbewijs B+ dan mag je iedere aanhanger trekken zolang het gewicht van de auto en de aanhanger niet meer is dan 4.250kg is. (leeg gewicht + laadvermogen)

Aanhanger trekken Rijbewijs BE:

Als je in het bezit bent van het rijbewijs BE dan mag je een aanhanger trekken van maximaal 3.500kg (leeg gewicht + laadvermogen). Onder bepaalde voorwaarden mag je een aanhanger of oplegger zwaarder dan 3.500kg trekken. Wil je meer weten over rijbewijzen en alle regels die erbij komen kijken? Hou dan onze site in de gaten voor een uitgebreide blog over rijbewijzen.

Welke soorten trekhaken zijn er?

Er zijn verschillende soorten trekhaken. Zo heb je een vaste trekhaak, een afneembare trekhaak en een ecofit trekhaak. Heb je wekelijks of zelfs dagelijks een trekhaak nodig, dan is een vaste trekhaak ideaal. Deze trekhaak zit vast gemonteerd aan de auto en is niet te verwijderen. Een voordeel van een vaste trekhaak is dat je bumper altijd beschermd wordt door de trekhaak mocht je een ongeluk krijgen en iemand achterop rijden. Een afneembare trekhaak is ideaal als je het fijn vindt om de trekhaak alleen op je auto te hebben als je hem nodig hebt. Dit kan omdat je een trekhaak bijvoorbeeld helemaal niet mooi onder je auto vindt staan of je niet vaak een trekhaak nodig hebt. Hiernaast heb je ook nog een ecofit trekhaak. Een ecofit trekhaak is een soort afneembare trekhaak. Deze trekhaak is verder doorontwikkeld dan een afneembare trekhaak. Een ecofit trekhaak heeft bijvoorbeeld een antidiefstalsysteem. Alle trekhaken bij Site4Cars zijn Bosal trekhaken. Je vindt trekhaken op basis van je kenteken. Daardoor krijg je bij Site4Cars alleen trekhaken te zien die alleen op jouw auto passen.

Kogeldruk

Het is belangrijk dat je rekening houdt met de trekkracht van je auto. Kleinere auto’s hebben een kleine trekkracht en kunnen dus geen grote of zware caravans of aanhangers dragen. Houd voor het gewicht van de caravan of aanhanger ongeveer 75% van het gewicht van de auto aan als maximum gewicht. Daarnaast dien je rekening te houden met de maximale kogeldruk. De ideale kogeldruk staat vermeld in het instructieboekje van de auto. Het is belangrijk dat je je aan de maximale kogeldruk houdt. Wij raden aan altijd de kogeldruk te meten voordat je met je caravan gaat rijden. Van belang is dat tijdens het meten de caravan horizontaal staat. Een te hoge (maar zeker ook een te lage) kogeldruk kan voor gevaar zorgen.

Te hoge kogeldruk

Te hoge kogeldruk komt door het verkeerd laden van de caravan of aanhanger. Door het gewicht van de caravan wordt de achterkant van de auto erg omlaag gedrukt. Door meer spullen te verleggen naar de as van de caravan, kun je dit probleem oplossen.

Te lage kogeldruk

Een te lage kogeldruk kan voor gevaarlijke situaties zorgen. De oorzaak van een te lage kogeldruk is dat er vaak te veel bagage achterin de caravan ligt. Het gevolg van een te lage kogeldruk is dat de caravan niet echt verbonden is met de auto. Hierdoor kunnen door windvlagen van vrachtwagens en rukwinden ervoor zorgen dat de caravan gaat slingeren. Door de bagage naar de voorkant van de caravan te verplaatsen kan dit probleem opgelost worden.

7-polige of 13-polige trekhaakdoos

Naast de keuze voor de trekhaak heb je ook de keuze tussen een 7-polige en 13-polige trekhaakdoos voor je aanhanger, caravan of fietsendrager. Deze trekhaakdoos zorgt ervoor dat je achterlicht, remlicht en knipperlicht en mistachterlicht op je caravan, aanhanger of fietsendrager werken. De keuze voor een 7-polige of 13-polige stekker hangt af van het gebruik van de trekhaak. Wanneer je vooral een aanhanger of fietsendrager vervoert, is een 7-polige stekker vaak goed genoeg. Voor caravans, waarbij je bijvoorbeeld een koelkast moet voeden, dien je een 13-polige stekker te gebruiken. Het kan zijn, als je bijvoorbeeld een tweedehands auto hebt, dat er al een trekhaakdoos op je auto zit. Dit kan een 7-polige zijn, terwijl je een 13-polige trekhaakdoos nodig hebt. Geen paniek. Hier zijn verschillende adapters voor, zodat je ook op een 7-polige trekhaakdoos een 13-polige stekker kan doen. In de afbeelding zie je hoe een 7-polige of 13-polige stekkerdoos eruit ziet. Zoals daar te zien is, zijn er twee verschillende 13-polige stekkerdozen. Het is van belang dat je er op let welke trekhaakdoos past op de stekker van jouw caravan, aanhanger of fietsendrager et cetera. De cijfers van de polen in de afbeelding hebben de volgende functie.

  1. Richtaanwijzer links
  2. Mistlamp of constante voeding
  3. Massa
  4. Richtingaanwijzer rechts
  5. Achterlicht rechts en kentekenlicht
  6. Remlichten
  7. Achterlicht links
  8. Achterruitrijlicht
  9. Constante voeding
  10. Geschakelde voeding
  11. Eventueel massa
  12. Eventueel herkenning aanhanger
  13. Massa

Slijtage trekhaakdoos

Het is van belang dat de trekhaakdoos goed werkt, omdat het de stroomtoevoer is naar je aanhanger, caravan of fietsendrager. Op je stekkerdoos zit een klepje dat dichtzit als de stekkerdoos niet gebruikt wordt. Dit klepje dient goed te sluiten. Je trekhaak en de stekkerdoos worden altijd blootgesteld aan de weersomstandigheden. De polen in de stekkerdoos kunnen door slecht weer beschadigd raken. Gevolg hiervan kan zijn dat de stroomtoevoer niet meer goed verloopt, waardoor de verlichting van je caravan, aanhanger of fietsendrager niet meer goed werkt. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen (met name ’s avonds in het donker). Doordat de stroomtoevoer naar de verlichting van je caravan, aanhanger of fietsendrager niet goed meer werkt kan de auto achter je bijvoorbeeld denken dat je remt, terwijl je dit helemaal niet doet. Daarnaast kan je vreemde meldingen in je dashboard krijgen.

Trekhaakaccessoires

Om caravans, vouwwagens, aanhangers, bootopleggers of paardentrailers te vervoeren dien je ook een breekkabel te hebben. Deze kabel dien je altijd te bevestigen langs de trekhaak. Mocht je caravan etc. losgekoppeld raken zonder dat dit de bedoeling is, zorgt de breekkabel ervoor dat de losgeraakte caravan of aanhanger op de handrem schiet, waardoor hij niet blijft rijden en snel tot stilstand komt. Daarnaast biedt Site4Cars ook verschillende lieren aan, voor bijvoorbeeld de oplegger van je boot. Ook andere trekhaakaccessoires vind je bij Site4Cars. Denk hierbij aan verlichting, beveiliging voor je aanhanger, net of zeil bevestiging, hulpkoppelingen, kogelkoppelingen, schroefkogels, aanhanger sluitingen, trekhaakdozen en steunwielen voor je aanhanger. Ook voor de caravan zijn er verschillende accessoires, zoals caravan hoezen of caravan spiegels, vind je hier.

Monteren trekhaak

Het monteren van een trekhaak kan je niet zomaar zelf doen. Een trekhaak dient namelijk goed aan het chassis bevestigd te worden, om ongelukken te voorkomen. Je kan je voorstellen dat een beladen caravan of aanhanger niet wenselijk is om los te gaan tijdens het rijden. Dit kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Ook de trekhaak kabelset dient exact volgens de instructie zijn aangelegd. Wanneer dit niet gebeurt is er door de aanwezigheid van alle elektronica in de auto een grotere kans op een storing in de auto. De kosten voor het monteren van de trekhaak kan verschillen. Normaal gesproken duurt het monteren van een trekhaak ongeveer anderhalf uur. De prijs is dan afhankelijk van het uurloon van de garage.