Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Radiateur auto; de werking en het vervangen ervan

GzKLkLxC5slscMYr3ergIEFjSrFpDUEFHGr7KltM.jpeg


23-december-2019 | Kennisbank | Site4Cars
 

Radiateur auto

De radiateur maakt onderdeel uit van het koelsysteem van jouw auto. De radiateur koelt de koelvloeistof af door middel van rijwind. 

Er komt veel warmte vrij bij het verbrandingsproces in de motor. Om oververhitting tegen te gaan, bestaat er het koelsysteem. In de motor bevinden zich cilinders. Om deze cilinders zitten doorstroomruimten waar het koelwater doorheen stroomt. Dat circuleert en het warme water komt via de waterpomp in de radiateur terecht. De radiateur bestaat uit hele kleine buisjes. Tussen die buisjes zitten veel lamellen. Het koeloppervlak wordt daardoor groter. Hierna zorgt de rijwind ervoor dat het water afkoelt. Als er wordt gereden met lage snelheden komt de ventilator in actie om voor genoeg koeling te zorgen. 

Radiateur vervangingskosten

Indien je ervaring hebt met vervangen van auto-onderdelen is het vervangen van de radiateur uitstekend zelf uit te voeren. Bij moderne auto’s is het wel wat complexer, maar nog steeds mogelijk. Dit komt doordat de moderne auto’s een gesloten radiateur hebben, terwijl dit vroeger vaak een open radiateur was.

De kosten voor een nieuwe radiateur bedragen circa € 150. Als je ervoor kiest om de vervanging te laten uitvoeren door een professioneel bedrijf moet je ook rekening houden met de kosten voor de montage. De vervanging duurt ongeveer twee uur en de kosten hiervoor bedragen meestal tussen de € 120 en € 160. Daarnaast dien je ook nog te betalen voor de nieuwe koelvloeistof. Hiervoor wordt meestal een bedrag van € 60 in rekening gebracht. 

Radiateur vervangen

Zoals al eerder benoemd is het zelfstandig vervangen van de radiateur niet heel complex als je enige ervaring hebt in het vervangen van auto-onderdelen. Hieronder leggen we stapsgewijs uit hoe je het beste de radiateur kunt vervangen. 

  • De eerste stap is het aftappen van water. Open de dop van het expansievat of van de radiateur. De koelvloeistof wordt via de radiateur afgetapt. Tip: vang het water op met een emmer.
  • Inspecteer nu het water. Als de aanwezige koelvloeistof er roestkleurig uitziet, betekent dit dat er te weinig antivries in zit. Spoel nu het koelsysteem dusdanig dat deze roestvrij is. Gebruik water om te spoelen. 
  • Het verwijderen van de ventilator. Het verwijderen van de radiateur gaat veel makkelijker indien je eerst de ventilator verwijderd. De ventilator bevindt zich naast de radiateur en is vaak goed bereikbaar. De ventilator zit met vier tot acht schroeven bevestigd. 
  • Het demonteren van de radiateur. De radiateur is vaak met slechts enkele schroeven bevestigd. Wees voorzichtig met het loshalen van de radiateur, omdat je de verankeringen kunt beschadigen. 
  • Je kunt nu de nieuwe radiateur monteren. Als dit is gelukt kun je de ventilator terugplaatsen. 
  • Het koelsysteem moet weer gevuld worden met koelvloeistof. Gebruik altijd de juiste koelvloeistof om beschadigingen aan het koelsysteem te voorkomen. 
  • De volgende stap is het ontluchten van het koelsysteem. Om het koelsysteem te luchten, dien je de motor met geopend expansievat laten draaien en water bij te vullen totdat het niveau constant blijft. Echter, het kan per autotype verschillen hoe je het systeem moet ontluchten. 
  • Je kunt nu het koelsysteem testen. Wij raden aan om even met auto te gaan rijden, zodat je kunt testen of het koelsysteem goed functioneert. Een juist werkende koeling kun je herkennen aan de snel stijgende bedrijfstemperatuur, die zich op optimaal niveau handhaaft. 

 

Radiateur auto kopen bij Site4Cars

Je kunt ervoor kiezen om een tweedehands radiateur aan te schaffen. Je kunt deze kopen door navraag te doen bij een professionele garagehouder. Het gebruiken van een tweedehands radiateur is goedkoper, maar de kwaliteit zal in de meeste gevallen niet super zijn. Hierdoor moet je waarschijnlijk vaker de radiateur van jouw auto vervangen. 

Bij Site4cars ben je aan het juiste adres om simpel en voordelig een nieuwe radiateur te kopen voor jouw auto. Zoek aan de hand van het kenteken van jouw auto naar de juiste radiateur. Wij hebben radiateurs van de merken Van Wezel, NRF, AVA, Nissens en Hella. Vragen over de radiateur van jouw auto? Neem dan gerust contact met ons op.