Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Olie; bijvullen, verversen en welke heeft mijn auto nodig?

Jx1zgfIkPBse3ZFzYYLnTzdXPHRmZlZXCoCLDEOR.jpeg


25-oktober-2019 | Kennisbank | Site4Cars
 

Welke olie in mijn auto?

Het vinden van de juiste motorolie voor jouw auto is niet altijd even makkelijk. Vroeger was de keus voor een motorolie een stuk eenvoudiger. Je had toen de keuze tussen 10W-40 of 20W-50 olie. Hedendaags is het belangrijk om rekening te houden met de viscositeit en andere specificaties. Viscositeit geeft de dikte van de olie aan. Op de verpakking van de olie staat tussen twee getallen de letter W. Deze letter geeft de vloeibaarheid aan van de olie. De letter W is afkomstig van het woord Winter. Het eerste getal staat voor de viscositeit als de olie koud is, en het tweede getal staat voor de viscositeit als de olie warm is.

Om het brandstofverbruik tegen te gaan, produceren steeds meer fabrikanten een olie die ervoor zorgt dat het brandstofverbruik afneemt. Steeds vaker wordt de 5W-30 motorolie gezien als de standaard in auto’s, maar nóg dunnere oliën doen het ook steeds beter. 0W-20 wordt bijvoorbeeld steeds populairder. Let op: Niet elke motor is geschikt voor een dunnere olie. Een auto kan alleen een 0W-20 olie verdragen als hij hiervoor gemaakt is.

Niet alleen het type auto waarover je beschikt heeft invloed op het type motorolie dat je moet gebruiken. Ook het klimaat is een aandachtspunt bij de keuze van een olie. Het klimaat heeft namelijk invloed op het karakter van de olie. De prestaties van de motor worden hierdoor ook beïnvloed. 

Aan de hand van de onderstaande vuistregels hopen wij de keus voor een motorolie een stukje makkelijker te maken. 

 • Check altijd het serviceboekje van je auto. In dit boekje heeft de fabrikant vaak al aan de hand van een origineel olie nummer aangegeven welke olie je moet gebruiken. 
 • Het maakt geen verschil welk merk je koopt. als het soort olie altijd maar hetzelfde blijft.

Bij Site4Cars kan je makkelijk via je kenteken de correcte olie voor jouw auto vinden. Als je meerdere opties ziet als resultaat betekent dit, dat je auto meerdere soorten olie kan verdragen.

Olie bijvullen

Schade aan de motor van je auto is natuurlijk niet fijn. Om hevige schade aan je motor te voorkomen raden wij aan om met enige regelmaat het oliepeil te controleren. Mocht het blijken dat er te weinig olie in je motor zit, dan is het tijd om deze bij te vullen.

Wij leggen je hieronder stap voor stap uit hoe jij het beste de motorolie van jouw auto kunt bijvullen. 

 • Indien de motor van je auto nog warm is, laat deze dan eerst even afkoelen. Bij een koude motor zakt de olie helemaal tot de bodem. Je kunt nu makkelijker het niveau van de olie aflezen. 
 • Om er zeker van te zijn dat je genoeg olie bijvult, is het van belang dat de auto op een vlakke ondergrond staat. Als de auto niet op een vlakke ondergrond staat, kan het zijn dat je teveel of juist te weinig olie bijvult. Het oliepeil moet tussen het minimum- en maximum streepje zitten.
 • Gebruik voor het bijvullen een olie die jouw auto nodig heeft. Maak gebruik van de vuistregels die we voor je hebben opgesteld en let vooral op de viscositeit van de olie. 
 • Nu kun je de olie bijvullen. Wij raden aan om hiervoor een trechter te gebruiken. Vul het tekort aan olie aan en kijk naar ongeveer een half uur of je genoeg hebt bijgevuld. De olie voldoende aangevuld? perfect! Je kunt nu de dop van de olietank weer aandraaien. Draai de dop stevig aan, zodat deze stevig vast komt te zitten. Wij raden je overigens aan om altijd een beetje olie als reserve op te slaan, zodat je nooit met lege handen komt te staan als je olie op is.

Olie verversen

Het verversen van de olie is belangrijk voor goed onderhoud van de motor. Het verversen van de olie is op zichzelf geen moeilijke klus. We raden je aan om dit één keer per jaar te doen. Als je meer dan 20.000 kilometer per jaar rijd, moet je de olie vaker verversen. Je kunt de olie het beste verversen wanneer de motor redelijk is afgekoeld. Hieronder leggen we je uit hoe je de olie makkelijk en snel kan verversen: 

 • Zet de auto op een vlakke ondergrond met de voorkant iets omhoog. De aftapplug is nu makkelijker te bereiken. Deze bevindt zich op de carterpan. 
 • Draai nu de aftapplug los en laat alle olie eruit stromen. 
 • Nadat alle olie eruit is monteer je de aftapplug weer stevig vast en indien nodig vervang je deze. Dit doe je om lekkages aan de aftapplug te voorkomen.
 • Nu is het tijd om de oliefilter te vervangen. Deze is makkelijk uit de motor te draaien. Daarna kun je de nieuwe filter handmatig er indraaien. 
 • Onder de motorkap zit de vuldop. Deze is te herkennen aan het motorolie logootje. Draai de vuldop open en vul de motorolie bij. Bij voorkeur met een trechter. 
 • Start de motor en laat deze even op gang komen. Na enige tijd kun je de motor weer afzetten. 
 • Als laatste kun je het oliepeil controleren. Doe dit met een peilstok. Het oliepeil zou nu perfect moeten zijn. Indien dit niet het geval is, kun je nog wat olie bijvullen. 

Makkelijk je nieuwe olie vinden bij Site4Cars

Wij van Site4Cars helpen je graag met het vinden van de juiste olie en vloeistoffen die je nodig hebt. Ook je nieuwe motorolie koop je voordelig bij ons. Je hebt de keuze tussen kleinverpakkingen en grootverpakkingen. Bij kleinverpakkingen motorolie heb je de keuze tussen artikelen met een inhoud van 1 liter of 5 liter. Bij grootverpakkingen kun je olie aanschaffen met een inhoud van 20, 60, 208 liter. 

Je hebt ook verschillende filtermogelijkheden. Je kunt filteren op merknaam, inhoud, soort en viscositeit. Daarnaast kun je nu ook het kenteken van jouw auto invoeren, om zo te komen bij de olie die jouw auto nodig heeft. Onze site filtert alle oliën die geschikt zijn voor jouw auto. Je kunt nu snel en makkelijk de olie bestellen die jouw auto nodig heeft.