Nieuwe E10 brandstof; Wat is het precies?

16-september-2019 Site4Cars weetjes Site4Cars

Wat houdt E10 brandstof precies in?

E10 brandstof is een naam die steeds vaker opduikt in het nieuws en in de autowereld. Deze brandstof zou de huidige vertrouwde brandstoffen gaan overnemen. Wat betekent de naam en wat is het verschil met de huidige brandstoffen nu precies? E10 brandstof is een brandstof dat bestaat uit een mengsel van fossiele brandstof en bio-ethanol. De ‘E’ in E10 staat voor ethanol en de ‘10’ voor het percentage ethanol dat in de brandstof zit.

Naast E10 heb je misschien ook al gehoord van E5 en E85. De namen zijn op dezelfde manier samengesteld als E10. E5 bestaat voor vijf procent uit bio-ethanol, Euro 95 wordt vaak al gezien als E5. E85 bestaat voor 85 procent uit bio-ethanol, de E85 is nu nog niet voor heel veel auto's geschikt. De motor moet echt voor deze brandstof gemaakt zijn. Auto’s met een motor voor deze brandstof worden ‘Flex Fuel Vehicles’ genoemd. Dit betekent dat de verbrandingsmotor is ontworpen om op meer dan één brandstof te werken. In ons geval benzine en bio-ethanol.

Er is maar een klein percentage auto’s dat niet geschikt is voor E10 brandstof. Ben je niet zeker of je auto geschikt is voor deze brandstof, tank dan gewoon de vertrouwde brandstoffen om motorschade te voorkomen. Vertrouwde brandstoffen zijn de E95, de SuperPlus98 of een andere ‘Premium’ brandstof. Let bij het tanken altijd op het octaangetal dat staat aangegeven. Houdt dit getal aan en tank nooit een lager octaangetal. 

E5, E10 en E85, waarom?

Deze brandstoffen moeten bijdragen aan een beter milieu en zijn een oplossing voor de eindige voorraad fossiele brandstoffen. Door het bijmengen van bio-ethanol bestaat de brandstof uit meer herbruikbare energie. Uiteindelijk is het doel om dus vrijwel elke (nieuwe) auto op deze brandstof te laten werken. Het gebruik van fossiele brandstoffen die schadelijk zijn voor het milieu wordt hiermee teruggedraaid.

Kan E10 in mijn auto?

Brandstoffen met 10% bio ethanol, of meer, zijn echt alleen geschikt voor motoren die daarvoor gemaakt zijn. Autofabrikanten hebben gegevens openbaar gemaakt over welke auto’s wel en niet kunnen werken met E10. Via een handige website kun je snel checken of jouw auto geschikt is voor E10. Check voor de zekerheid of je auto E10 geschikt is. Werkt je auto niet met E10, tank dan gewoon de reguliere Euro 95 of SuperPlus 98. In Euro 95 wordt de laatste jaren steeds meer bio-ethanol toegevoegd. Tegenwoordig zit er al 5% ethanol in de brandstof waardoor de Euro 95 ook wel E5 wordt genoemd.

Tank je per ongeluk E10? Geen paniek. Als je bij de volgende tankbeurt de normale brandstof tankt is er niks aan de hand. Tip: laat bij lange stilstand van de auto de benzine niet zitten.

Ben je bijvoorbeeld in het buitenland en kun je alleen E10 tanken en is je auto daar niet voor geschikt? Tank dan alleen in het geval van een bijna lege tank en gooi hem niet helemaal vol. 

Het gebruik van E10 brandstof in Nederland en buurlanden

In Nederland is E10 al een tijdje te vinden bij verschillende stations. Vanaf begin oktober 2019 is het voor de meeste grote tankstations verplicht om E10 aan te bieden. Alleen de kleine lokale tankstations die maar één soort brandstof aanbieden mogen kiezen welke zij aanbieden. De brandstof wordt zelfs zo aanwezig dat het bij de grotere tankstations verplicht gaat worden om meer dan de helft van de tankpistolen met E10 te vullen. Alle tankpistolen met E10 zijn voorzien van groene E10 stickers

Als we kijken bij onze buren zien we dat in Duitsland E10 in grote getale wordt aangeboden. De normale Euro 95 is ook nog vrijwel overal beschikbaar. De benzine wordt in Duitsland als volgt aangeboden: E10 als Super E10 of Super 95 E10. Euro 95 als Super/Super 98/Super E5 en nog meer namen, deze zijn altijd goed te vinden. 

In België is de normale Euro 95 al niet meer verkrijgbaar. Heb je een auto die niet met E10 kan werken, tank dan het alternatief Superplus 98. In 2017 zijn in België alle pompen met Euro 95 vervangen voor E10 pompen, bij alle E10 pompen staat dit aangegeven met groene stickers.

In Frankrijk zie je langs de snelwegen nauwelijks nog Euro 95.  Hier zijn de pompen grotendeels vervangen door E10 pompen. In Frankrijk wordt het aangeboden als SP95-E10. Net als in België is Superplus 98 in Frankrijk een goed verkrijgbaar alternatief voor E10 wanneer je auto niet met deze brandstof werkt. Buiten de snelwegen om in Frankrijk en dus meer in stadjes en dorpjes zul je bijna altijd nog wel Euro 95 vinden.

Politieke invloeden in E10 brandstof

De nieuwe brandstof was ook in de tweede kamer een punt van discussie. De partij gaf aan verbaasd te zijn over het feit dat de invoering van E10 in Nederland zo gestaag op gang komt. Na verschillende debatten over het onderwerp heeft de VVD uitgesproken dat het voor automobilisten financieel aantrekkelijker moet zijn om over te stappen naar E10 brandstof. Dit doormiddel van de verlaging van de accijns op de nieuwe brandstof. Ze gaven aan dat de nieuwe brandstof veel vriendelijker is voor het milieu dan de huidige brandstof. Uit politiek standpunt is dit natuurlijk een logisch punt om op te hameren.

Tevens is het aantal auto’s dat wél geschikt is voor de brandstof erg groot. De ANWB heeft een schattig gedaan en gezegd dat ongeveer 10% van de auto’s is niet geschikt. Het is dus ecologisch gezien een vooruitgang als de bevolking over zal stappen op E10.

E10 benzine, wat kost dat? 

In Nederland zal de prijs van de benzine met de invoering wat hoger liggen dan de Euro 95 prijs, dit komt omdat de brandstof in de beginfase nog niet overal aangeboden zal worden. In de loop der tijd komt er meer aanbod en zal de prijs uiteindelijk onder de Euro 95 komen. Dit was in het buitenland ook het geval. We praten hier over 1 á 2 cent per liter. Dit lijkt een klein verschil, maar op de lange termijn zul je dit echt wel merken. De prijzen gaan hoe dan ook nog veel wisselen de komende tijd. De productie van de biobrandstoffen is namelijk nog vol in ontwikkeling.

Let ten alle tijden goed op voordat je ervoor kiest E10 te tanken. Check of je auto geschikt is voor de brandstof. Tank je een keer E10 per ongeluk brandstof terwijl dit niet geschikt is, of heb je geen keus, dan kan dat geen kwaad. Zorg er dan voor dat wanneer je de volgende keer tankt wel de juiste brandstof pakt. Bij vaker verkeerd gebruik kan er motorschade ontstaan wat tot hoge kosten kan gaan leiden.

Kun je zelf niet vinden of je auto geschikt is voor deze brandstof? Kijk dit  dan gemakkelijk na via de brandstof checker.

WhatsApp
support
Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40