Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Mijn auto stottert! Waar kan dit aan liggen?

XsHL7dsIEBqzfXgVMeKgwyIXmr7rkFp2IswFu4Hx.jpeg


7-februari-2019 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Mijn auto stottert! Wat kan ik hier aan doen? Dit is misschien wat je denkt wanneer je er achter komt dat je auto stottert, hapert of niet goed meer reageert. Een stotterende auto is van alle tijd en komt vaak voor! Het kan meerdere oorzaken hebben wat het soms erg lastig maakt om de oorzaak van het stotteren te achterhalen.

Het stotteren kan voorkomen tijdens het rijden, maar ook tijdens het stilstaan bij een stoplicht bijvoorbeeld of bij het opstarten van de auto. Dit kan bij elke auto verschillend zijn en het heeft niet direct betrekking tot dezelfde oorzaak. Je hoeft niet in paniek te raken wanneer je auto stottert. Je kan er gewoon mee door rijden, maar zorg er wel voor dat dit probleem zo snel mogelijk opgelost wordt. Dit omdat het natuurlijk niet ‘normaal’ is dat de auto stottert.

Om je wat wegwijs te maken kan je in dit artikel wat oorzaken en ook oplossingen vinden voor een stotterende auto. Je kan proberen van te voren al vast te stellen wat de oorzaak is van het stotteren zodat je gerichter te werk kan gaan. Je kan de auto natuurlijk ook naar een garage brengen zodat ze de auto na kunnen kijken op storingen etc.

Oorzaken stotterende auto

Zoals we eerder al aangaven zijn er veel verschillende soorten oorzaken voor een stotterende auto. Er is wel een duidelijk verschil tussen wat oudere auto’s die nog niet veel elektronica aan boord hebben en tussen de moderne auto’s die computer gestuurd zijn en voorzien zijn van veel verschillende sensoren en elektronica.

Oudere auto’s die stotteren doen dit vaak omdat de bougies zijn versleten of vervuild zijn. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de bougies die in de auto zitten verkeerd zijn en helemaal niet voor de auto zijn bedoeld. Daarnaast kan het brandstoffilter ook vervuild zijn waardoor de brandstof die naar de motor stroomt niet goed gereinigd wordt. Het kan natuurlijk ook zijn dat de carburateur vervuild is en dat dit de reden is dat de auto stottert.

Vervuilde of versleten bougies

Een veel voorkomende oorzaak van het stotteren van auto’s is dat de bougies vervuild zijn of versleten zijn. De bougie zorgt voor het vonken en daardoor voor het ontsteken van de brandstof. Dit resulteert in het op en neer gaan van de zuiger in de cilinder. Als de bougies versleten zijn of vervuild zijn dat werkt dit minder goed wat resulteert in het stotteren van de auto. Het gevolg van versleten bougies is dat de elektrode-afstand toeneemt wat ervoor zorgt dat de werkdruk op het ontstekingssysteem aanzienlijk wordt vergroot. 

Heb je nieuwe bougies nodig? Geef je kenteken op en kijk welke bougies je nodig hebt.

Versleten bougie:

  • Midden- en/of massa-elektroden zijn afgerond
  • Elektrode-afstand is te groot

Vervuilde carburateur

De carburateur zorgt ervoor dat de brandstof verneveld wordt met lucht voordat het mengel in de cilinders gezogen wordt. Tegenwoordig is de carburateur bijna altijd vervangen door de benzine-inspuiting. Als de carburateur vies is zorgt dit ervoor dat het mengsel niet meer optimaal is. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat de verbranding niet goed verloopt wat kan resulteren in het stotteren van de auto. Veel oudere auto’s zijn voorzien van een carburateur, de meeste auto’s van tegenwoordig hebben geen carburateur meer. Heb je een redelijk nieuwe auto, dan kan je deze optie dus uitsluiten. Je kunt een carburateur reinigen door middel van de Wynns Carburateur Reiniger.

Vervuild brandstoffilter

Een vervuild brandstoffilter kan ook leiden tot een stotterende auto. Dit komt omdat de brandstof die dan door het filter loopt niet goed gefilterd wordt wat ervoor zorgt dat de brandstof ook vuile deeltjes mee neemt richting de motor. Het wordt aangeraden om na maximaal 50.000 km het brandstoffilter te vervangen voor een nieuwe. Het kan ook zo zijn dat de brandstoffilter sneller vervuild raakt wanneer je in het buitenland tankt waar de brandstof van mindere kwaliteit is. Dit zou echter niet veel uit moeten maken.

Auto stottert door vervuild roetfilter

Elke diesel auto is voorzien van een roetfilter. Dit is verplicht en het roetfilter zorgt ervoor dat het roet wat door de diesel motor geproduceerd wordt, wordt opgevangen in het filter. Zo voorkomt men dat het roet in de atmosfeer terecht komt. Dit is namelijk erg slecht voor het milieu. Het roetfilter wordt tijdens het rijden geleegd door de auto zelf. Dit wordt het zogenoemde regeneratieproces genoemd.

Het regeneratieproces is in andere woorden het schoon branden van het roetfilter. Hierbij wordt er extra brandstof in het roetfilter gespoten wat ervoor zorgt dat het roetfilter schoon gebrand wordt.

Wanneer de auto niet het regeneratieproces inzet of wanneer er zich een storing voordoet in het roetfilter kan dit ervoor zorgen dat het roetfilter vol raakt. Als je er op tijd bij bent kan je ervoor kiezen om een cleaner in het systeem te gooien zoals Wynns Diesel Particulate Filter Regenerator. Deze behandeling zorgt ervoor dat het verstopte roetfilter ontstopt wordt.

Ben je echter te laat, dan dien je een nieuw roetfilter aan te schaffen voor de auto. Wanneer het roetfilter niet meer naar behoren werkt kan dit behoorlijke motorschade aanrichten. Heb je een roetfilter wat niet naar behoren werkt of versleten is? Dan raden we je aan om deze zo snel mogelijk te vervangen.

Auto stottert door vervuild inlaatspruitstuk

Het inlaatspruitstuk zorgt ervoor dat de motor wordt voorzien van lucht. Het komt echter voor dat het inlaatspruitstuk vervuild raakt door de uitlaatgassen die door de EGR klep weer in de motor terug komen. Als het inlaatspruitstuk dichtslibt zorgt dit ervoor dat er minder lucht naar de motor kan stromen wat ervoor zorgt dat de motor minder vermogen heeft en kan gaan stotteren.

Inlaatspruitstuk vervangen of reinigen

Je kan het inlaatspruitstuk prima zelf reinigen door een additief toe te voegen. Het additief reinigt het complete brandstofsysteem dus ook automatisch het inlaatspruitstuk. Het kan ook voorkomen dat de kleppen van de EGR vervuild of dicht geslibd zijn. Je kunt hiervoor dezelfde additieven gebruiken zoals de Wynn’s Petrol Extreme Cleaner of de Wynns Diesel Cleaner. Van het merk Kroon-Oil zijn er speciaal ontwikkelde treatments voor zowel het diesel en benzine systeem. De Kroon Diesel Treatment en de Kroon Petrol Treatment reinigen het gehele brandstofsysteem zodat de motor weer beter loopt.

Het inlaatspruitstuk kan ook beschadigd raken door alle vervuilde deeltjes. Als dit het geval is dan moet het inlaatspruitstuk vervangen worden. Weet je niet zeker of je het moet vervangen of reinigen? Ga dan langs een garage, zodat je een professioneel advies kan krijgen.

Auto stottert door lambdasonde

De lambdasensor zorgt ervoor dat de zuurstof in het uitlaatsysteem gemeten wordt zodat het juiste gedeelte hiervan terug in de motor kan komen zodat het gebruikt kan worden voor het brandstof mengsel. Wanneer de lambdasonde niet meer naar behoren werkt, zorgt dit ervoor dat er een onjuist brandstof mengsel in de motor terecht komt. Dit zorgt er dan weer voor dat de motor niet naar behoren kan functioneren en dus kan gaan stotteren.

Wat kan ik tegen een stotterende auto doen

Wanneer je een stotterende auto hebt is het belangrijk dat je de juiste stappen onderneemt. Zorg ervoor dat je veel opties uitsluit zodat je gerichter te werk kan gaan. Het stotteren van de auto heeft veelal te maken met verontreinigde onderdelen. Dit betekent dus dat je er ook voor kan zorgen dat deze onderdelen gereinigd worden.

Als je weet wat er precies vervuild is dan kan je hiervoor een additief kopen zodat dit onderdeel gereinigd kan worden. Deze additieven kunnen geen kwaad wanneer het desbetreffende onderdeel niet vuil blijkt te zijn. Het kan dus geen kwaad om een additief in de auto te doen.

Mocht het zo zijn dat het onderdeel niet meer gered kan worden dan zit er niks anders op dan het onderdeel zo snel mogelijk te vervangen. Een onderdeel wat kapot is kan voor nevenschade zorgen wanneer je door blijft rijden. Probeer daarom zo snel mogelijk het onderdeel te laten vervangen.

Wat zijn de gevolgen als ik mijn stotterende auto niet laat repareren?

Het wordt niet aanbevolen om lang met een stotterende auto door te rijden. Dit omdat het stotteren niet natuurlijk is en het altijd duidt op iets wat niet naar behoren werkt. Een roetfilter wat vol zit heeft meer brandstof nodig wat leidt tot hoger brandstof gebruik. Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat de auto meer roetdeeltjes uitstoot waardoor de auto misschien niet door de APK-keuring komt.

Doorrijden met een stotterende auto kan er ook toe leiden dat de auto sneller slijt. Daarnaast heeft de auto vaak ook minder vermogen en trekt de auto minder snel op. Als onderdelen sneller slijten zijn ze vaker aan vervanging toe wat tot extra kosten leidt.

Het is vaak interessanter en goedkoper om het probleem gelijk te verhelpen in plaats van door te rijden en later veel meer kosten te hebben aan meer kapotte onderdelen. Het beste is voorkomen in plaats van genezen.