Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

De luchtvering in auto’s

zJ3LPYqRoSrfW8CWRrqSGNhqV8n2cHcglnqh7apl.jpeg


18-oktober-2019 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Luchtvering in auto’s en de werking ervan 

Bij een wat duurdere auto wordt steeds vaker een elektronische regelbare luchtvering geplaatst. De ouderwetse stalen vering maakt pas op de plaats. Deze vernieuwing verhoogt naast de veiligheid ook het comfort tijdens het rijden. 

Een Luchtvering heeft verschillende functies. Als eerste vangt een luchtvering schokken op die uit oneffenheden in de weg voortkomen. Als tweede zorgt een luchtvering ervoor dat de auto altijd contact met de weg blijft houden. Tot slot regelt deze vering dat de auto niet ‘uitslaat’ in bochtige wegen. 

Bij een luchtvering is de lucht ingesloten in luchtbalg veren. De vering ontstaat door het comprimeren en ontspannen van de lucht. De luchtvering bestaat uit de luchtpomp, de voorraadtank, de drukregelaar en de veercilinder met magneetkleppen. Door de hulp van een compressor wordt er lucht in de drukaccumulator voorraadtank opgeslagen. De waarde die de luchtdruk minimaal moet hebben, wordt elektronisch (door een elektrische stuurdoos) ingesteld. Komt de waarde onder de minimaal ingestelde luchtdruk, dan gaat de compressor automatisch aan en wordt de luchtdruk weer aangevuld door de drukaccumulator. Nadat de elektrische stuurdoos de opdracht geeft om extra druk toe te voegen, regelt de magneetklep dat er lucht in of uit de luchtveer wordt geleid. Op deze manier wordt de flexibiliteit van de vering geregeld. 

Bij Site4Cars hebben we luchtvering producten van het merk Arnott. De familie Arnott is al meer dan 25 jaar innovator in luchtvering vervangende producten. Tegenwoordig is Arnott wereldleider in het maken van kwalitatief sterke aftermarket luchtvering producten en accessoires.

In- en uitveren

De diameter van een rolbalg is het kleinst wanneer de luchtveer is uitgeveerd. Bij het inveren rolt de rolbalg langs de rolzuiger af. Op dit moment is de rolbalg het grootst. Een grote diameter betekent een grotere draagkracht van de luchtveer. De lucht in de veer wordt nu samengedrukt. Weinig lucht in de veer, zorgt voor een strakke veer. Bevindt zich er veel lucht in de veer, dan heb je een slappe veer. 

Constructie van een luchtveer 

Bij een luchtveer wordt lucht gebruikt als veerelement, dus geen vloeistoffen en andere gassen. De luchtveer bestaat uit verschillende onderdelen: 

  • een bovenste behuizing met buitenmantel;
  • de veerbalg van de luchtveer
  • optioneel, een hulpreservoir
  • een geïntegreerde trillingsdemper. 

Veerkracht luchtvering

Lucht bestaat uit luchtdeeltjes die te comprimeren zijn. Bij het wegvallen van druk willen deze luchtdeeltjes hun oorspronkelijke vorm weer aannemen. De luchtveer zorgt eigenlijk voor het samendrukken en uitzetten van lucht.

Eigenlijk vormen een zuiger en een cilinder samen de luchtvering. De taak van de zuiger is het samenpersen van de lucht in de cilinder. De uiteindelijke veerkracht wordt bepaald door de diameter van de cirkel van de zuiger en de overdruk die aanwezig is in de luchtveer.

De grootte van de cirkel bepaald de uiteindelijk draagkracht van de luchtveer. Des te groter de cirkel, hoe groter de draagkracht van de luchtveer zal zijn. Minimale wijzigingen in het cirkeloppervlak maken al een stevig verschil in de draagkracht van de luchtveer. De stijfheid en de draagkracht kunnen door aanpassingen van de druk in de luchtveer veranderen. Weinig lucht veroorzaakt een stugge vering, veel lucht veroorzaakt een soepele vering.

Voordelen van een luchtvering

Een luchtvering biedt enkele voordelen voor je als automobilist. Hieronder zullen we een aantal van deze voordelen benoemen en toelichten.

Aangepast demping per wiel. Meestal kan de demping van het wiel worden aangepast aan het wegdek. Dit wordt gedaan door een elektronische regeleenheid. De demping kan bij een slecht wegdek flexibeler worden en stugger op snelwegen. De bestuurder kan zelf ook bepaalde eigenschappen van de vering bijstellen. 

Afstelling. Een voordeel van een luchtveringssysteem is dat het heel precies afgesteld kan worden. De luchtveer kan worden omgeschakeld van een klein naar een groot luchtvolume. Dit wordt gedaan door een uitwendig reservoir. Een groot luchtvolume geeft veel soepelheid en een klein volume een stugge veer. 

Comfort bij het in- en uitstappen. Een luchtvering zorgt ook voor meer comfort bij het in- en uitstappen. De auto wordt tijdens het in- en uitstappen direct in hoogte verlaagd. 

Regeling van de hoogte van het voertuig . De hoogte van het voertuig wordt door een luchtvering geregeld. Bij bijvoorbeeld een zware lading, wordt er door een luchtvering gezorgd dat het voertuig op de ideale hoogte blijft. Door de hoogte van een luchtvering in te stellen, kan er ook meer bodemvrijheid gecreëerd worden. 

Een verbeterde stabiliteit en aerodynamische eigenschappen. De luchtvering zorgt er ook voor dat een voertuig op snelheid dichter bij de grond blijft. Op deze manier kan de stabiliteit van het voertuig goed blijven en worden de aerodynamische eigenschappen ook beter. Bij een hoge snelheid is het belangrijk om de auto laag aan de grond te houden, om zo het verbruik en stabiliteit goed te houden.