Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Een trekhaak monteren doe je zo! - 9 Stappen voor het monteren van je trekhaak

2av5E5w9Nh9qvf8qScMWpv6n4f9xkiDETGqN3tNR.jpeg


17-april-2019 | Kennisbank | Site4Cars
 

Een trekhaak monteren is belangrijk, het moet namelijk goed en zorgvuldig gebeuren zodat de trekhaak lang mee kan. Je kan een trekhaak laten monteren door een professioneel garage bedrijf wat is aangesloten bij het montagepartner netwerk van Site4Cars. Je kan daarnaast ook ervoor kiezen om een trekhaak zelf te monteren. Het monteren van een trekhaak is niet heel moeilijk, het gaat er om dat alle stappen zorgvuldig worden uitgevoerd zodat de trekhaak veilig en goed gemonteerd is.

Verschillende soorten trekhaken

Een trekhaak kopen doe je bij Site4Cars.nl. Er zijn verschillende soorten trekhaken die je kan monteren op een auto. Het is belangrijk dat je zorgt dat de trekhaak die je gaat monteren, de juiste is voor de auto. Dit kan je gemakkelijk vinden via Site4Cars op basis van je kenteken! Een vaste trekhaak is waarschijnlijk een van de meest voorkomende trekhaken en zit, zoals het woord al aangeeft, vast aan de auto. Een afneembare trekhaak kan men los maken van de auto. Dit houdt in dat de kogel afneembaar is. Een wegdraaibare trekhaak is een trekhaak die je door middel van een draaiende beweging, onder de auto kan draaien zodat deze uit het zicht verdwijnt.

De montage van alle trekhaken is in principe hetzelfde op een paar kleine aanpassingen na die elke trekhaak met zich meebrengt.

Hoe monteer ik een trekhaak?

Het is belangrijk om te weten dat alle trekhaken auto specifiek zijn en niet op elke auto gemonteerd kunnen worden. Elke trekhaak wordt geleverd met een montagehandleiding die je nauwkeurig dient te volgen. Het stappenplan in deze instructielijst is puur ter informatie. Het stappenplan is een algemeen stappenplan, het kan voorkomen dat er nog meer stappen zijn bij speciale auto’s.

Trekhaak montage stappenplan:

Stap 1 – Het monteren van een trekhaak begint vrijwel altijd met het demonteren van de achterbumper. Dit moet gebeuren om ervoor te zorgen dat je bij het chassis van de auto kan komen. Pas goed op met het loshalen van de bumper, het kan voorkomen dat de bumper in een keer loskomt en op de grond valt. Als de bumper niet makkelijk los komt kan je WD-40 gebruiken om het verwijderen is gemakkelijker te maken. In de montagehandleiding kan je de bevestigingspunten van de bumper vinden.

Stap 2 – In de meeste gevallen is de trekhaak zo ontwikkeld dat er geen bumperuitsnede nodig is. Het komt echter wel voor dat het noodzakelijk is om een uitsnede in de bumper te maken zodat de trekhaak gemonteerd kan worden. Als dit het geval is vind je bijna altijd een bumpersticker bij de trekhaak zodat je weet hoe groot de uitsnede moet zijn.

Stap 3 – Nu de bumper verwijderd is kan je de dwarsbalk van de trekhaak monteren. De dwarsbalk dien je met bouten vast te zetten op de door de autofabrikant aangegeven bevestigingspunten. De dwarsbalk heeft zijplaten waardoor je hem kan verankeren aan het chassis. Volg de montagehandleiding voor de juiste werkwijze voor het monteren van de dwarsbalk. Let goed op dat de bevestigingspunten vrij zijn van rubberen dopjes of anderen afdichtingen. Als er geen bevestigingspunten aanwezig zijn dien je deze zelf te boren op de aangegeven plekken.

Stap 4 – Zorg ervoor dat de punten waar de dwarsbalk het chassis raakt goed schoon gemaakt worden. Deze punten dienen ontdaan te worden van vuil, coating of corrosie zodat het oppervlakte wat elkaar raakt goed schoon is.

Stap 5 – Zet de dwarsbalk vast met de hand zodat hij nog niet helemaal vast zit. Dit geeft je de ruimte om de dwarsbalk nog te verschuiven zodat hij helemaal recht gemonteerd zit. Als de dwarsbalk goed gemonteerd zit kan je de bouten vast zetten door middel van de aangegeven aanhaalmomenten die je terug kan vinden in de montagehandleiding.

Stap 6 – Als de dwarsbalk gemonteerd is kan je de huls monteren. De huls zorgt ervoor dat er een veilige constructie ontstaat. Let er goed op dat de bouten om de huls mee te bevestigen ook door de zijplaten van de dwarsbalk steken. Let bij het plaatsen van de huls ook goed op de aanhaalmomenten die je terug kan vinden in de montagehandleiding.

Stap 7 – Monteer de stekkerplaat op de juiste plek die aangegeven wordt in de montagehandleiding. Hiermee zorg je ervoor dat de constructie veilig is en dat je bijvoorbeeld de wegdraaibaarheid van de trekhaak kogel kan garanderen.

Stap 8 – Plaats de bumper terug op de auto zodat alle werkzaamheden gedaan zijn. Pas dan is het tijd voor het plaatsen van de trekhaak kogel. Bij het plaatsen van de kogel is het zeer belangrijk dat je de montagehandleiding volgt.

Stap 9 – Controleer of alle werkzaamheden en stappen op de correcte manier zijn uitgevoerd. Check of alle materialen zijn gebruikt en of de trekhaak goed bevestigd zit aan de auto. Het monteren van een trekhaak is een specialisme dus zorg ervoor dat je weet wat je moet doen voordat je er zelf aan begint.

Goedkope trekhaak kopen

Een goedkope trekhaak kopen doe je bij Site4Cars tegen zeer scherpe prijzen! In ons assortiment vind je Brink en Bosal trekhaken voor bijna elk type auto. Zoek op basis van je kenteken welke trekhaak je nodig hebt en bestel hem eenvoudig en snel.