Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

De waterpomp vervangen? Doe het zelf en bespaar kosten!

e2CTh9OKpLi1WAEY3L7z7XNu3745hekUviGEho3W5.jpeg


16-oktober-2019  | Kennisbank  | Site4Cars

De waterpomp vervangen? Doe het zelf en bespaar kosten!

Wordt de motor van je auto te warm, merk je verlies van koelvloeistof en ligt onder je voertuig een plasje? Dan moet de waterpomp vervangen worden. Gelukkig kun je bij Site4Cars terecht voor een nieuwe. Snel en voordelig een nieuwe waterpomp bestellen!

 

De waterpomp is een belangrijk onderdeel in de koeling van de auto. Je zou zeggen dat dit onderdeel water pompt, maar dit is niet het geval. De waterpomp werkt met koelvloeistof. De waterpomp wordt aangedreven door de distributieriem of de multiriem en zorgt ervoor dat de koelvloeistof uit de motor in de radiateur wordt gepompt. Dit is nodig omdat anders de motor oververhit kan raken, doordat deze sterk opwarmt door verbranding. Als de motor eenmaal door de rijwind is afgekoeld, is de verkoelende vloeistof niet meer nodig en zorgt de waterpomp ervoor dat de koelvloeistof weer terug de motor in wordt gepompt. Op deze manier blijft de temperatuur in het motorblok altijd rond de 90°C.

Welke waterpomp voor mijn auto?

Is je waterpomp defect en is er een nieuwe nodig? Dan is het fijn om te weten welke pomp je precies nodig hebt. We hebben het je bij Site4Cars makkelijk gemaakt om op te zoeken welke waterpomp je nodig hebt voor jouw auto. Door middel van je kenteken is dit gemakkelijk te doen. Voer je kenteken in op de website en de site laat gelijk alle waterpompen zien die in je auto passen. Je kunt nu makkelijk en snel een nieuwe waterpomp bestellen.

 

Je zult pompen van verschillende merken vinden. De ene wat voordeliger dan de andere. De onderdelen zullen vrijwel altijd passen en werken zoals het origineel dat deed. Vaak laat de webshop ook bijpassende producten zien als tandriemsets of distributieriemsets. Wij hebben waterpompen van Blue Print, Febi, Gates, Aisin, SKFValeo en meer. 

Waaraan is een defecte waterpomp te herkennen?

Een kapotte waterpomp is vervelend en dient gelijk vervangen te worden. Handig is dus om te weten waaraan je kunt merken dat deze defect is.

 

  • Het uitvallen van de verwarming. Dit is een vervelend symptoom van een kapotte waterpomp. Het is in dit geval echt belangrijk om de pomp zo snel mogelijk te vervangen.
  • Een oververhitte motor. De waterpomp zorgt voor een koele motor. Wanneer deze niet meer functioneert wordt de motor niet meer gekoeld en wordt deze op den duur te heet. Let op! Als je merkt dat de motortemperatuur ongewoon snel stijgt, moet je de auto zo snel mogelijk stilzetten en het koelingscircuit checken. 
  • Vreemde geluiden vanuit de motorkap. Bij schade aan de koelingspomp komen vaak aparte geluiden kijken. Een tikkend, kloppend of schurend geluid duidt vaak op een defecte waterpomp. 
  • Het verlies van koelvloeistof. Het meest voornamelijke kenmerk van een kapotte waterpomp is een plasje vloeistof onder je auto. Dit is dan koelvloeistof die door een lekkage daar terecht is gekomen. Dit symptoom hoeft niet altijd te duiden op een kapotte waterpomp, het kan ook een defecte radiateur of cilinderkop zijn. Een probleem in de leidingen kan ook tot lekkages leiden.

De pomp vervangen

De vervanging van de waterpomp is niet bij elke auto hetzelfde. Bij de ene motor kun je er makkelijker bij dan bij de andere. Een algemene vervanging gaat als volgt. 

 

1. Tap de koelvloeistof uit de koeling volledig af. 

2. Bij sommige motoren moet de spanrol worden losgemaakt, zodat de distributie- of multiriem verwijderd kan worden.

3. Schroef de riemschijf van de waterpomp af.

4. Verwijder alle overige slangen en leidingen.

5. De waterpomp zou nu vrij moeten zijn en kan verwijderd worden.

6. Installeer de nieuwe waterpomp.

7. Monteer alle slangen, leidingen en de riemschijf terug op op de omgekeerde wijze zoals ze gedemonteerd zijn.

8. Belangrijk om de distributieriem of multiriem op de juiste manier terug te monteren zodat de spanning juist is.

9. Voeg nieuw koelmiddel toe en je waterpomp is gebruiksklaar.

 

Je hebt nu volledig zelfstandig de waterpomp van je auto vervangen. Hiermee zijn tijd en kosten bespaart. Als je niet weet hoe het werkt kun je het uiteraard beter uitbesteden aan een garage.

 

Heb je nog vragen over waterpompen of kun je niet de juiste waterpomp vinden? Laat het ons weten door contact met ons op te nemen. Site4Cars helpt je graag op weg!