De waterpomp vervangen

Vreemde geluiden vanuit de motorkap? Sneller verlies van koelvloeistof of gewoon een slechte koeling? Dan zou dat weleens de waterpomp kunnen zijn. Een waterpomp is net als veel andere auto onderdelen een deel dat kapot kan gaan en vervangen kan worden. Een nieuwe waterpomp voor je auto kopen doe je bij Bogijn Automotive. Voordelige waterpompen van topkwaliteit.

We krijgen na de aanschaf van een waterpomp bij onze webshop geregeld de vraag of deze zelf vervangen kan worden. Dit kan zeker. In dit artikel leggen wij u daarom alles uit over de waterpomp en hoe hij stapsgewijs vervangen kan worden. 

Wat doet de waterpomp

De waterpomp is een belangrijk onderdeel in het koelsysteem van de auto. De waterpomp wordt ook wel de koelvloeistofpomp genoemd. De functie van een waterpomp, zoals de naam al aangeeft, is het rondpompen van water of vloeistof (meestal koelvloeistof). De waterpomp wordt meestal aangedreven door een v-riem. Deze koelvloeistof moet worden rondgepompt om de motor te koelen. De koelvloeistof wordt door het motorblok gepompt, waar het de warmte van de motor opneemt. Dan wordt de koelvloeistof naar de radiateur gepompt waar de koelvloeistof wordt gekoeld door de buitenlucht of de koelvloeistof koeler. Zo wordt de koelvloeistof telkens rondgepompt door het systeem. Door de koelvloeistof rond te pompen, wordt er voorkomen dat de motor oververhit raakt.

Symptomen van een defecte waterpomp

Een waterpomp kan nou eenmaal defect raken. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De pomp kan bijvoorbeeld drooglopen door onvoldoende smering, of hij kan simpelweg gewoon versleten zijn door ouderdom. Een waterpomp pompt zo’n anderhalf miljoen liter koelvloeistof weg in 100.000 km of 4 jaar. Hij wordt dus bij een defect gelijk zonder onderzoek vervangen. 

Een defecte waterpomp is gemakkelijk te herkennen. Een lekkage is het meest voorkomende symptoom van een waterpomp die aan vervanging toe is. De lekkage komt door de invloed van vocht. Dit vocht veroorzaakt roest en roest zorgt weer voor gaten waar lekkages door ontstaan. Daarnaast merk je het vaak aan oververhitting van de motor.

Het vervangen van de pomp

Bij een vervanging is het echt aan te raden om de regels van de instructies van de bijgeleverde gebruiksaanwijzing en de inbouwvoorschriften heel nauw op te volgen. We schetsen hier een voorbeeld vervanging van een algemene waterpomp. Ook mag het koelsysteem enkel gevuld worden met vloeistof die door de fabrikant is voorgeschreven. De vervanging van een algemene waterpomp in de auto gaat zo:
Het vervangen van de waterpomp is relatief eenvoudig. Het gaat als volgt: 

  • Stap 1: Open de motorkap en lokaliseer het koelgedeelte
     
  • Stap 2: Haal de koelvloeistof uit het systeem
     
  • Stap 3: Draai de bouten, riemschijf en overige leidingen los en verwijder de gehele pomp
     
  • Stap 4: Verwijder vervolgens de oude pakking of de resten van het oude afdichtingsmiddel en maak het bevestigingsvlak schoon.
     
  • Stap 5: Breng nieuwe pakking of afdichtingsmiddel aan.
     
  • Stap 6: Plaats de nieuwe waterpomp.
     
  • Stap 7: Vul het systeem met nieuwe koelvloeistof
     
  • Stap 8: Controleer de werking

De waterpomp zou nu als het goed is weer als vanouds moeten werken. Je hebt nu geheel zelfstandig de waterpomp vervangen! Zelf een reparatie uitvoeren bespaart een hoop tijd en geld. Je hebt op deze manier geen wachttijd bij een garage en je hoeft je auto dus niet weg te brengen. Daarbij komt kijken dat je nu niks aan servicekosten betaald en dus alleen geld kwijt bent aan de waterpomp zelf. U vind ons voordelige aanbod aan waterpompen hier.

 

17-december-2019 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Car Parts? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies om de website te laten functioneren, betere inzichten te krijgen voor een nog beter gebruiksgemak, en voor de personalisatie van onze website en advertenties. Meer info