Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Alles wat je moet weten over de accu van jouw auto

Nz3oZMJqBXm0GfIesGJYB8c48vCFqlfS9fKZ3pMQ.jpeg


18-april-2018 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Wat is een accu?

Om te beginnen is het goed om te weten wat een accu eigenlijk is. Eigenlijk zijn er twee soorten benamingen die je kan gebruiken, namelijk accu en batterij. Je zult zien dat verschillende fabrikanten verschillende benamingen gebruiken voor producten. De naam maakt echter niks uit, het gaat in beide gevallen om dezelfde producten. Een accu/batterij is een elektrische bron waaruit je op elk moment energie kan opnemen. Deze energie wordt door middel van chemische reacties verkregen, hierover later meer. De accu wordt tegenwoordig heel veel gebruikt in alledaagse producten. Denk hierbij aan mobiele telefoons, laptops, camera’s, gereedschappen en nog veel meer. Ook alle producten waar batterijen in zitten maken dus gebruik van een dergelijk systeem. Een accu is de ideale oplossing om producten ‘draadloos’ te maken. Je kan namelijk door het gebruik van een accu een voorraad aan stroom meenemen waardoor het product ook werkt wanneer het niet aangesloten zit aan het netstroom.

De industrie waar misschien wel de bekendste accu’s gebruikt worden is de automotive. Dit is namelijk een typische voorbeeld van ‘draadloos’ willen zijn, maar wel met een voorraad stroom. De accu wordt gebruikt voor meerdere dingen in de auto. Denk hierbij aan het starten van de startmotor zodat de motor gaat lopen. Ook kan de accu bijdragen aan het leveren van stroom aan andere elektrische componenten wanneer de dynamo ‘hulp’ nodig heeft.

Welke soorten accu’s zijn er allemaal?

Een accu werkt door een chemisch proces wat ontstaat door verschillende materialen samen te voegen in een omgeving. De meest bekende materiaal combinaties zijn de volgende:

  1. Lood – Zuur
  2. Nikkel – Cadmium
  3. Nikkel – Metaalhydride

Nikkel – Cadmium en Nikkel – Metaalhydride zijn wellicht de bekendste accu’s. Namelijk de batterijen die we in het dagelijks leven voor veel elektrische apparaten gebruiken. Deze accu’s zijn echter niet ideaal voor het gebruik in auto’s, vandaar dat er is gekozen voor een lood – zuur accu voor de automotive. Naast deze traditionele accu zijn er inmiddels veel andere soorten accu’s ontwikkeld met ieder zijn eigen voor- en nadelen.

De accu’s zijn onder te verdelen in twee soorten, namelijk droge accu’s en natte accu’s. Waarom heten de accu’s zo? Dat is eigenlijk vrij simpel te verklaren. De lood accu’s zijn samengesteld uit water, lood en zwavelzuur. Het lood hangt in een oplossing van water en zwavelzuur, ofwel de accu is nat. Een voordeel van natte accu’s is dat ze relatief goedkoop zijn om te produceren en ze leveren een hoge elektrische stroom. Natte accu’s zijn ook goed te recyclen. Een nadeel van natte accu’s is dat ze altijd rechtop gemonteerd moeten worden.

Droge accu’s zijn er in twee soorten, de gel accu’s en de AGM accu’s. Bij gel accu’s is het elektrolyt een gel in plaats van vloeistof. De gel kan er niet uitlopen wat betekent dat de accu op elke manier gemonteerd kan worden. AGM accu’s bevatten glasvezelmatten die het elektrolyt vasthouden. Hierdoor gaat de accu niet lekken en kan ook een AGM accu op elke manier gemonteerd worden. Beide accu’s leveren minder stroom dan een lood accu maar zijn makkelijker in het gebruik en gaan langer mee. AGM- en Gel accu’s zijn duurder dan lood accu’s.

Er is ook nog een andere manier op accu’s op te delen. We hebben het dan over lood accu’s die voor 3 verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden.

  1. Startaccu’s
  2. Semi-tractie accu’s
  3. Vol-tractie accu’s

Startaccu’s

Startaccu’s zijn de meest bekende accu’s. De loodaccu’s worden gebruikt om de auto te starten. De accu geeft dan in een keer een stoot stroom om de auto te laten starten. Deze accu’s mogen niet verder dan 20% ontladen worden.

Semi-tractie accu’s

Semi-tractie accu’s zijn accu’s die langdurig stroom kunnen leveren. De accu’s mogen niet verder ontladen worden dan 50%. Deze accu’s komen goed van pas bij campers, caravans en boten. Je kunt deze accu’s ook vinden onder andere namen namelijk Marine of Watersport accu’s.

Vol-tractie accu’s

Vol-tractie accu’s zijn ervoor gemaakt om langdurig stroom te kunnen leveren. Ze gaan langer mee dan semi-tractie accu’s, maar zijn ook aanzienlijk duurder. Ze kunnen ontladen worden tot maximaal 80%. Deze accu’s worden vaak gebruikt voor vrachtwagens, heftrucks en landbouwmachines.

Hoe werkt een accu?

Om uit te leggen hoe een accu werkt focussen we op de loodaccu. Het is namelijk een chemisch proces wat ervoor zorgt dat er elektriciteit ontstaat. Om elektriciteit vrij te laten komen heb je in het geval van een loodaccu de volgende materialen nodig:

  1. Water
  2. Zwavelzuur
  3. Loodplaat
  4. Loodplaat bedekt met lood(IV)oxide

De accu is eigenlijk gewoon een plastic bak gevuld met een mengsel van water en zwavelzuur. In dit mengel hangen loodplaatjes die helemaal ondergedompeld zijn. Doordat er positieve en negatieve plaatjes in de accu zitten ontstaat er een spanningsverschil tussen de loodplaatjes. Het product wat ontstaat door de reactie is loodsulfaat (PbSO4). De loodplaatjes zijn verdeeld over 6 compartimenten (cel) in de accu. Elke cel levert 2 volt aan stroom. Alle cellen zijn aan een geschakeld wat ervoor zorgt dat je een totale stroom van 12 volt krijgt bij een normale auto accu. De chemische reactie die optreedt kan je met de volgende formule beschrijven:

Reactie van zwavelzuur met loodplaat: Pb (s) + SO42− (aq) ↔ PbSO4 (s) + 2 e−

Reactie van zwavelzuur met loodplaat bedekt met lood(IV)oxide: PbO2 (s) + SO42− (aq) + 4 H+ + 2 e− ↔ PbSO4 (s) + 2 H2O (l)

                                                                                (s) = solid     (aq)= aqua (opgelost in water)                  (l)=liquid

Pb is het lood wat reageert met het zwavelzuur, het vormt loodsulfaat en elektronen. Het loodoxide reageert met het zwavelzuur, het waterstof en de elektronen. Zo wordt loodsulfaat en water gevormd. Het zwavelzuur wordt dus minder en het water wordt meer na elke reactie. Deze reacties zijn omkeerbaar wat betekent dat de accu zich dus ook weer kan opladen. Dit gebeurt als beide polen worden aangesloten op een externe spanningsbron.

Wat is het doel van een accu in de auto?

De accu dient meerdere doelen in de auto. Het voornamelijk doel van de accu is de startmotor starten, deze zorgt op zijn beurt weer dat de verbrandingsmotor gaat lopen ofwel dat de auto start. De startmotor heeft een piekstroom nodig om de motor aan te zwengelen. Deze wordt door de accu geleverd. Zodra dit is gebeurd moet de accu weer worden opgeladen. Dit wordt gedaan door de dynamo. Door het rijden genereert de dynamo stroom. Hierdoor wordt de chemische reactie in de accu omgedraaid wat ervoor zorgt dat de accu zich weer oplaadt. De accu zorgt er ook voor dat het verschillend apparatuur in de auto van stroom wordt voorzien tijdens het rijden. Vaak gebeurt dit als de dynamo niet genoeg stroom kan leveren. De accu reguleert ook de stroom afkomstig van de dynamo.

Waarom gaat een accu sneller leeg in de winter?

Er zitten eigenlijk nadelen verbonden aan zowel warm als koud weer. Bij warme temperaturen heeft de accu meer startvermogen, hier is op zich niks mis mee. Door het grotere startvermogen verhoogt ook de corrosie waardoor de accu in warme temperaturen een kortere levensduur heeft. Bij koude temperaturen heeft de accu minder startvermogen. Dit komt eigenlijk niet goed uit omdat de motor juist meer startvermogen nodig heeft tijdens de koude wintermaanden. Hierdoor krijg je vaak de situatie dat de accu de motor niet kan starten.

Wanneer is mijn accu aan vervanging toe?

De reactie die optreedt in de accu is omkeerbaar. Echter er blijft altijd een product achter wat we kennen als loodsulfaat. Dit zet zich af op de loodplaten. Na verloop van tijd hoopt dit zich op waardoor er een laagje op de loodplaat zichtbaar wordt. Het loodsulfaat geleidt niet, waardoor na een tijd de accu niet meer naar behoren kan werken. Het is ook mogelijk dat er te weinig elektrolyt in de accu aanwezig is, vaak is het zo dat het water verminderd is. Het kan dus ook zijn dat er te weinig elektrolyt aanwezig is om genoeg stroom te produceren waardoor de auto niet kan starten. In beide gevallen ben je toe aan een nieuwe accu. Kijk voor een nieuwe accu op onze site.

Auto accu’s van topmerken

Site4Cars is leverancier van de verschillende topmerken Bosch, Varta en VMF. Hiernaast is Site4Cars trotse leverancier van het eigen merk Bessr, die tegen lagere prijzen te koop zijn dan de accu’s van topmerken. De Bessr accu’s gaan net zo lang mee als de Bosch, Varta en VMF accu’s. Je vindt makkelijk via je kenteken de accu die op jouw auto past.

Motorfiets accu’s

Op zoek naar een motorfiets accu? Ook die vind je bij Site4Cars! Net zoals bij auto accu’s hebben we ook voor motorfietsen verschillende topmerken accu’s, zoals de Varta AGM, Varta Freshpack en VMF Powersport accu. Binnen de VMF Powersport accu bieden wij vier verschillende accu's aan. Dit zijn de VMF Powersport FA, VMF Powersport BS, VMF Powersport 6V en VMF Powersport 12V.