Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Blog - Alles over fietsendragers! | Thule, ProUser en Twinny Load fietsendragers

emFluZjlZ51ztBMszxjNe8kh6Hn2hKyOQiQdXUnL.jpeg


1-maart-2019 | Seizoenen | Site4Cars
 

Wil jij alles weten over fietsendragers? Wil je weten wanneer je er het beste een kan gebruiken of welke je nodig hebt? Of wil je juist weten hoe je een fietsendrager monteert? Dan is deze blog perfect voor jou! Je kan in deze blog alle informatie vinden die relevant kan zijn wanneer je een fietsendrager hebt of graag wil aanschaffen.

Welke fietsendrager past op mijn auto

Er zijn verschillende fietsendragers, je kan ze opdelen in drie categorieën. Trekhaak fietsendragers, dak fietsendragers, achterzijde fietsendragers. Je kan een trekhaak fietsendrager alleen monteren als je over een trekhaak beschikt. Dak fietsendragers kan je alleen monteren als je over dakdragers beschikt. Een achterzijde fietsendrager past vaak wel op de auto. Ben je niet zeker over de fietsendrager en of deze wel op de auto past? Neem dan contact op met een medewerker van Site4Cars. Trekhaak fietsendragers passen altijd op je trekhaak. Deze fietsendragers zijn voorzien van een universeel koppelsysteem zodat ze altijd passen. De fietsendragers voor de achterzijde passen op veel auto’s maar niet allemaal. Sommige fietsendragers zijn ontworpen voor hatchback auto’s en sommige zijn speciaal voor sedan auto’s ontworpen.

Fietsendrager 7 of 13 polig

Vaak zie je 2 verschillende soorten stekkers bij fietsendragers. Dit zijn de 7 polige stekker en de 13 polige stekker. Let bij het bestellen van een fietsendrager goed op welke stekker aansluiting je eigen auto heeft. Het is ook mogelijk om een stekker adapter te kopen zodat je van 7 naar een 13 polige stekker kan gaan. De 7 en 13 polige stekkers staan ook wel bekend als 7 PIN en 13 PIN stekkers. Het verschil van 7 polige en 13 polige stekkers is dat een 7 polige stekker alleen de basisverlichting kan voorzien van stroom. De 13 polige stekker kan meerdere verlichting functies zoals achteruitrijverlichting en mistachterlicht voorzien van stroom zodat je meer functies hebt. Het is sinds 10 juli 2011 verplicht op aanhangers, caravans, boot- of paardentrailers om achteruitrijverlichting en mistachterlicht te hebben. Dit is de reden dat deze verlichting sinds dien is uitgerust met een 13 polige stekker.

Overzicht 7 polige stekkerdoos (ISO 1724)

Pin Functie Kleur
1 / L Richtingaanwijzer links Geel
2 / 54G Mistlamp Blauw
3 / 31 Massa Wit
4 / R Richtingaanwijzer rechts Groen
5 / 58R Achterlicht rechts Bruin
6 / 54 Remlichten Rood
7 / 58L Achterlicht links Zwart

Extra pool (optioneel)  

2a Mistlampuitschakeling Grijs

Overzicht 13 polige stekkerdoos (DIN 11446)

Pin Functie Kleur Draaddikte
1 / L Richtingaanwijzer links Geel 1 mm
2 / 54G Mistlamp Blauw 1 mm
3 / 31 Massa Wit 1,5 mm
4 / R Richtingaanwijzer rechts Groen 1 mm
5 / 58R Achterlicht rechts Bruin 1 mm
6 / 54 Remlichten Rood 1 mm
7 / 58L Achterlicht links Zwart 1 mm
8 Achteruitrij verlichting Roze 1 mm
9 Constante stroom Oranje 2,5 mm
10 Contactgeschakelde stroom Donkergrijs 2,5 mm
11 Massa (pin 10) Wit / Zwart 2,5 mm
12 Aanhangwagen herkenning Lichtgrijs Verschillend
13 Massa (voor pin 9) Wit / Rood 2,5 mm

Extra pool (optioneel)

14 / 2a Mistlamp uitschakeling Grijs

Fietsendrager voor 3 fietsen

Veel fietsendragers zijn ontworpen om 2 fietsen te vervoeren. Er zijn tegenwoordig ook een aantal modellen die 3 fietsen of zelfs 4 fietsen kunnen vervoeren. Om 4 fietsen te vervoeren heb je vaak een adapter nodig. Merken zoals Thule, Twinny Load en Pro User hebben verschillende varianten die 3 fietsen of meer kunnen vervoeren. Van het merk Thule kan je bij ons verschillende modellen vinden die 3 fietsen of meer kunnen vervoeren. De Thule EasyFold XT 3 heeft een 13 PIN stekker en kan 3 fietsen vervoeren met een maximaal draaggewicht van 60 kg. De Thule EuroRide 3 heeft een 7 PIN stekker en kan fietsen vervoeren met een maximaal gewicht van 45 kg. De Pro User SG3 heeft ook een capaciteit voor 3 fietsen, deze drager kan een gewicht van 60 kg dragen.

Fietsendrager zonder trekhaak

Het is natuurlijk ook mogelijk om een fietsendrager te gebruiken wanneer je geen trekhaak hebt. Veel fietsendragers zijn ontworpen om op de trekhaak te monteren en veel mensen denken dat je zonder trekhaak geen fietsendrager kan monteren. Dit is echter niet waar omdat er ook fietsendragers zijn die wel op een auto gemonteerd kunnen worden die geen trekhaak heeft. Om hier verder op in te gaan moeten we eerste kijken welke fietsendragers er dan precies zijn waarvoor je geen trekhaak nodig hebt.

Ten eerste zijn er de fietsendragers die je op het dak moet bevestigen. Het voordeel van deze fietsendragers is dat je geen trekhaak nodig hebt om ze te bevestigen, het is echter wel zo dat je dak dragers nodig hebt om deze fietsendragers te bevestigen wat ervoor zorgt dat je een extra uitgaven moet doen als je nog niet over dakdragers bezit. Vaak kun je op het dak 1 tot 4 fietsen kwijt afhankelijk van de hoeveelheid en het soort fietsendrager dat je op de dakdragers kan bevestigen.

Ten tweede zijn er fietsendragers die op de achterzijde van de auto gemonteerd moeten worden. Het voordeel van deze dragers is dat je geen trekhaak of dakdragers nodig hebt. Deze fietsendragers zijn monteerbaar op de achterkant van de auto. Let wel goed op wat voor type auto je hebt, er zijn namelijk verschillende fietsendragers voor een sedan, MPV of hatchback. Mocht je niet helemaal zeker zijn over de fietsendrager en of deze wel past op jouw auto? Neem dan contact op met een medewerker van Site4Cars zodat hij/zij mee kan kijken of deze fietsendrager geschikt is voor jouw auto.

Fietsendrager als beste getest

Het is als koper altijd interessant om te weten welke fietsendragers het beste uit de test komen. Het AD heeft een test gehouden waarbij ze alle aspecten van de fietsendragers hebben bekeken en daar kwam het volgende uit. De Thule EasyFold XT 2 wordt als 2e beste beschouwd en krijgt een totaal cijfer van een 8,3. Het AD schrijft het volgende over de Thule EasyFold XT 2: “Zeer degelijke drager. De beste klemmen met bescherming voor te ver doordraaien, een diepe wielgoot, een fijn ratelsysteem voor de fietsfixatie en een rappe bevestiging van de nummerplaat.” (AD, 2018)

Op nummer drie kwam de Thule VeloSpace XT 2 938 terecht met een totaalcijfer van een 8,1. Het AD schreef het volgende over deze fietsendrager: “Nadelen: prijzig en als enige niet inklapbaar. Daarbuiten louter lof: slim ontworpen (doordachte fietsklemmen, pienter ratelsysteem) en prachtig afgewerkt (zowel robuust als elegant).” (AD, 2018)

Hoe fietsendrager monteren

Een belangrijk aspect bij het kopen van het fietsendrager is het montagesysteem. De montage moet makkelijk en snel zijn, mensen willen namelijk niet veel tijd besteden aan het koppelen van een fietsendrager. De meeste fietsendragers hebben een handig klik systeem, dit klik systeem is toepasbaar bij fietsendragers die op een trekhaak bevestigd kunnen worden.

Montage fietsendrager trekhaak

Een fietsendrager die geschikt is voor een trekhaak kan je gemakkelijk en snel monteren via het kliksysteem. Zet de fietsendrager over de trekhaak heen en vergrendel en systeem door middel van het klik mechanisme. De fietsendrager staat vast en is vergrendeld.

Montage fietsendrager dak

Om een fietsendrager op het dak te monteren heb je een dakdrager set nodig. Deze moet bevestigd zijn op de auto. Zorg vervolgens dat de fietsendrager bevestigd wordt aan de dak drager, deze kan je bevestigen en daarna vergrendelen.

Montage fietsendrager achterzijde

Een fietsendrager die je op de achterzijde van de auto moet plaatsen, wordt bevestigd aan de achterklep van de auto. Dit wordt gedaan door middel van 4 haken. De haken kan je aandraaien zodat ze strak staan en zichzelf aan de auto klemmen. Als alle 4 de haken zijn aangedraaid kan je het systeem vergrendelen door het op slot te draaien.

Is een fietsendrager een aanhanger

Sommige mensen vragen zich wel eens af of een fietsendrager ook gezien wordt als aanhanger. Hoewel het misschien technisch gezien een aanhanger van de auto is, wordt deze in de praktijk niet gezien als aanhanger van de auto. Je hoeft daarom ook geen speciaal rijbewijs te hebben voor het rijden met een fietsendrager. Hou er wel rekening mee dat de auto langer is dan normaal of misschien hoger is dan normaal, dit vooral wanneer je bijvoorbeeld een parkeergarage in rijdt.

Welke fietsendrager voor elektrische fietsen

In principe kan elke fietsendrager ook elektrische fietsen drager, dit komt omdat de elektrische fiets qua afmetingen niet verschilt van een normale fiets. Het enige verschil is dat een elektrische fiets veel zwaarder is dan een normale fiets. Let daarom altijd goed op het gewicht van een elektrische fiets. Je kan een elektrische fiets op vrijwel elke fietsendrager bevestigen zodra je de accu van de fiets hebt verwijderd. Er zijn echter ook speciale fietsendragers (voornamelijk de trekhaak varianten) die ook elektrische fietsen met accu kunnen dragen. Denk hierbij aan de fietsendragers zoals de Thule EasyFold XT 3 en de ProUser SG3 Fietsendrager. Deze fietsendragers kunnen 60 kg dragen.

Past mijn fietsendrager op elke trekhaak

De meeste fietsendragers zijn speciaal ontworpen om op elke trekhaak gemonteerd te worden. Dit is enerzijds ook logisch omdat de fietsendragers anders bijna nooit gemonteerd zouden kunnen worden. Er bestaan echter speciale trekhaken waar niet alle fietsendragers op passen. Dit zijn de Brink RMC trekhaken speciaal voor hybride auto’s ontwikkeld. Je vind hieronder een PDF met daarin extra informatie over de Brink RMC trekhaken en welke fietsendragers hier wel en niet op passen. Wil je zeker weten dat de fietsendrager op jouw trekhaak past? Neem dan contact op met een medewerker van Site4Cars!

PDF toebasbaarheid Brink RMC

Kan mijn achterklep nog open met een fietsendrager

Je zal je misschien wel afvragen of je achterklep of kofferbak nog bereikbaar is wanneer je een fietsendrager op de auto monteert. Hier is natuurlijk aan gedacht bij het ontwikkelen van de fietsendragers. De meeste fietsendragers zijn daarom voorzien van een kantel functie. De kantel functie houdt in dat je de fietsendrager gemakkelijk naar beneden kan kantelen zodat de kofferbak altijd bereikbaar blijft, zelfs wanneer er al fietsen op de fietsendrager gemonteerd staan. De kantelfunctie is bij de meeste fietsendrager bedienbaar door een slimme en makkelijk te gebruiken voetpedaal.

Samenvatting over de fietsendragers

Er zijn veel verschillende eigenschappen die een fietsendrager kan hebben. Dit maakt elke fietsendrager verschillend in de montage, het gebruik en de aansluiting. Zorg er altijd voor dat je goed weet wat voor een fietsendrager je nodig hebt wanneer je op zoek gaat naar een fietsendrager. Bedenk goed of je een trekhaak fietsendrager of een fietsendrager voor op je dak wil. Weet je niet goed welke fietsendrager je nodig hebt? Neem dan contact op met een medewerker van Site4Cars.