Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Airco vullen? Dit is wat je moet weten! | Alle informatie over de airco van je auto!

3co6QcJWOSU6LVyE9Jjiv3T1EE6wCoVt6iGKW8g8.jpeg


29-april-2019 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

De airco van een auto is een zeer complex systeem wat gesloten is en onder druk staat. Dit komt omdat de airco compressor in het systeem zit aangesloten die voor de druk zorgt. In het airco systeem bevinden zich koudemiddel en compressor olie. Deze worden onder hoge druk in het systeem ingebracht. De compressorolie wordt door het koudemiddel meegenomen door het airco systeem zodat het systeem op de nodige plekken gesmeerd wordt. Gemiddeld verliest een airco 8% tot 12% van zijn vulling per jaar. Dit betekent dat een airco systeem ongeveer om de 4 jaar gecontroleerd moet worden en zo nodig ook bijgevuld moet worden. In deze blog lees je alles over de airco vullen.

Airco vullen?

Je hoort veel mensen vaak over het vullen van de airco van de auto, maar wat betekent het nu precies en wat wordt er uitgevoerd door de garagist wanneer dit aan de orde is? Om te beginnen moet je weten dat het airco systeem een gesloten systeem is. In dit systeem zit koudemiddel en compressorolie. Het systeem verliest tijdens de jaren gedeeltes van zijn volume. Dit komt meestal door kleine lekkages bij de afdichtingsringen. Zodra er sprake is van te weinig vulling is het noodzakelijk om deze weer bij te laten vullen. Het is niet mogelijk om zelf de airco bij te vullen. Dit komt omdat het systeem onder hoge druk werkt van zo’n 20 bar. Het bijvullen van de airco moet aan strenge eisen voldoen die zijn vastgelegd in de Europese vorderingen. Daarnaast is het verplicht om certificaten te hebben als je met koelsystemen aan de slag gaat.

Hoe merk ik dat mijn airco te weinig vulling heeft?

Het is voor het airco systeem zeer belangrijk dat er genoeg vulling in het systeem zit. Dit houdt in dat er voldoende koudemiddel en compressorolie in moet zitten. Als dit niet het geval is zal de airco minder efficiënt werken en het zal daarnaast ook een brommend geluid maken. Het kan er ook toe leiden dat de airco oververhit raakt en daardoor kapot gaat. Het is natuurlijk fijn als je weet of de airco bijgevuld moet worden of niet. Dit is echter zeer moeilijk omdat je te maken hebt met een afgesloten systeem. Sommige modernere auto’s kunnen dit aangeven in het dashboard, maar dat is lang niet het geval bij alle auto’s. De beste manier is om het om de paar jaar eens te laten controleren bij een garage bedrijf.

Wat gaat er in mijn airco systeem?

Het aircosysteem heeft twee ingrediënten nodig. Namelijk de compressorolie en het koudemiddel. De compressor olie zorgt ervoor dat verschillende delen in het aircosysteem gesmeerd worden. Het belangrijkste ingrediënt is het koudemiddel. Deze maakt de airco werking mogelijk. Het koudemiddel wordt gebruikt als medium voor het transport van warmte. De bekende koudemiddelen zijn R12 en R134a. Wil je meer weten over het airco systeem, lees dan onze airco systemen blog!

Airco vullen bij een professionele garage

Heb je het idee dat je airco een service beurt nodig heeft? Laat je airco bij een montage partner van Site4Cars nakijken en zo nodig vullen! Het is belangrijk dat de airco service beurt uitgevoerd wordt door een gecertificeerd bedrijf. Een service beurt kost je vaak tussen de €80 en €130 euro. Hiervoor wordt de airco dan nagekeken en zo nodig ook gevuld. Een aircocheck is vaak veel goedkoper of zelfs gratis.

Airco onderdelen kopen

Heb je onderdelen nodig voor de airco van jouw auto? Bij Site4Cars kan je verschillende onderdelen vinden die je nodig hebt voor een goedwerkend airco systeem. De aircocompressor is een belangrijk onderdeel en is regelmatig de boosdoener bij een slecht werkende airco. Bij Site4Cars vind je airco compressoren van de merken Hella, AVA en Van Wezel. Daarnaast zijn de condensor en de verdamper zeer belangrijke onderdelen in het airco systeem. Beide kunnen lekkages veroorzaken waardoor het airco systeem niet naar behoren kan werken. Site4Cars hanteert snelle levertijden en goed advies bij het bestellen van airco onderdelen. Heb je advies nodig? Neem dan contact op met een medewerker van Site4Cars!