Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Zwarte rook uit mijn auto, wat kan het zijn?

ZJehrIz6cwYziEwqLZ2knSlmpiSexRrzlYqfaGyp.jpeg


20-januari-2020 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Wellicht heb je er al wel eens mee te maken gehad, en hoe dan ook zal het je bekend voorkomen; zwarte rook die vrijkomt uit de auto. We zijn het er allemaal over eens dat veel zwarte rook uit de auto geen goed teken is, maar velen weten niet wat ze nu moeten doen. Kun je mee doorrijden of is dit absoluut niet verstandig? Wij proberen in deze blog zoveel mogelijk onduidelijkheid hierover weg te nemen, zodat jij weet wat je moet doen mocht het ooit zover komen!

Wat is de zwarte rook uit mijn uitlaat?

Zwarte rook uit de uitlaat wil nog weleens zorgen voor paniek, omdat het er al snel vrij serieus uitziet. Toch hoef je niet direct hele grote zorgen te maken, zolang je zorgt dat je de rook niet inademt. Bij zwarte rook uit de uitlaat is er een belangrijk verschil tussen benzine- en dieselmotoren. Een diesel produceert altijd een soort zwarte rook, die dan ook altijd donkerder is dan bij een benzinemotor. Dit is onderdeel van het uitfilteren van schadelijke stoffen. Echt zwarte rook is echter bij beide motoren geen goed teken, en dit kan verschillende oorzaken hebben. Vaak heeft het ook iets te maken met de verbranding in de motor, die bij zwarte rook vaak te rijk loopt. Dan wordt er teveel brandstof gebruikt en te weinig zuurstof. Die verhouding moet heel goed zijn voor een optimale werking van de motor, en als hierin problemen zijn kan zwarte rook een belangrijk signaal zijn.

Oorzaken van zwarte rook uit mijn uitlaat

Zoals we al zeiden is zwarte rook niet direct reden voor grote paniek. Het is echter wel zo dat zwarte rook niet hoort en wijst op problemen met de motor. En die problemen lossen zich niet vanzelf op, dus is het wel belangrijk om actie te ondernemen. Als je hier lang mee wacht kan het zelfs zo zijn dat je motor helemaal vastloopt en stuk gaat. Dit is allereerst natuurlijk gevaarlijk, en daarnaast is een nieuwe motor geen goedkoop geintje. Daarom moet je direct actie ondernemen om grotere problemen te voorkomen. Hieronder gaan we in op de mogelijke oorzaken van de zwarte rook uit de uitlaat.

De turbo is defect

Het te rijk lopen van de motor, en de bijkomende zwarte rook uit de uitlaat, hebben regelmatig te maken met een kapotte turbo. Turbo’s komen in steeds meer auto’s voor, om de luchtdruk in de motor te verhogen. Dit doen ze door extra lucht aan te zuigen. Hierdoor kan er meer zuurstof per seconde worden ingeperst, en kan een motor met minder inhoud een grotere prestatie leveren. Nadeel hiervan is dat een defecte turbo ervoor zorgt er te weinig lucht wordt aangezogen, en dat zorgt dan weer voor een te rijke verbranding. Met zwarte rook als gevolg. Een defecte turbo kan verschillende oorzaken hebben, zoals verstoppingen, lekkages en ook gewoon slijtage. Als de turbo helemaal defect is, zal deze moeten worden vervangen. 

Verstopte luchtfilter

Dit is het meest gunstige geval bij zwarte rook. Een verstopte luchtfilter is een logische oorzaak van zwarte rook en is makkelijk op te lossen. De filter zit op de motor gemonteerd en zorgt er, zoals de naam al zegt, voor dat de aangezogen lucht helemaal schoon is. Na verloop van tijd komt er hierdoor veel vuil in de filter. Wij raden aan om deze regelmatig te laten vervangen. Als dat niet gebeurt kan de filter verstopt raken, en komt er geen optimale lucht meer binnen. Dit zorgt uiteindelijk voor te weinig zuurstof en een te rijke verbranding. Dat veroorzaakt de zwarte rook. 

Een probleem met de luchtmassameter

De luchtmassameter heeft als functie om bij te houden hoeveel lucht er precies de motor binnenkomt. Met deze informatie bepaalt de motor hoeveel brandstof de verstuivers moeten inspuiten. Als de luchtmassameter niet naar behoren werkt, kan de motor ook niet optimaal werken. Als er meer lucht gemeten wordt dan dat er daadwerkelijk binnenkomt, krijgt de motor het signaal dat er meer benzine ingespoten moet worden. Dit is onterecht en heeft een te rijke verbranding, en dus ook zwarte rook, als gevolg.

Kapotte verstuivers

De verstuivers spuiten, als alles gewoon goed gaat, op het goede moment de juiste hoeveelheid brandstof in de motor. Meestal zit er in elke cilinder een verstuiver. Ook verstuivers kunnen slijten of kapot gaan. In de meeste gevallen zorgt dit voor te weinig brandstof in de motor, waardoor de motor niet lekker loopt of zelfs helemaal niet start. Als het probleem echter is dat de verstuiver niet meer goed sluit, kan er wel teveel brandstof in de motor komen. Met zwarte rook als gevolg. Daarnaast kan vervuiling ervoor zorgen dat de verstuivers onregelmatige hoeveelheden brandstof spuiten, waardoor je een stotterende motor hebt die ook zwarte rookwolken kan achterlaten.

De EGR klep is kapot

In moderne auto’s zit een uitlaatgasrecirculatie (EGR), om minder vervuilende stikstoffen uit te stoten. Een deel van de uitlaatgassen wordt hierdoor weer opnieuw de motor in geblazen, waarna ze uiteindelijk alsnog de uitlaat verlaten. Van groot belang hierbij is de EGR klep, deze sluit namelijk de uitlaatkant af en leidt de gassen weer terug de motor in. Als dit niet meer naar behoren werkt stromen er dus te veel giftige gassen de lucht in. Bovendien komt er te weinig lucht in de motor, waardoor deze te rijk gaat lopen. En het gevolg is dan wederom zwarte rook uit de uitlaat.

Zwarte rook bij een diesel

Bij een diesel is zwarte rook een ander verhaal dan bij benzine, zoals al gezegd. Dan kan ook een ander probleem de oorzaak zijn, een verstopte of defecte roetfilter. In elke diesel is het tegenwoordig verplicht om deze in het uitlaatsysteem te hebben. De roetdeeltjes worden uit de vuile uitlaatgassen gefilterd. Op een gegeven moment zal de filter minder gaan werken, met als gevolg dat het roet niet meer wordt gefilterd en de zwarte rook nu uit je uitlaat komt. Dit heeft niks te maken met de verbranding, maar is wel ook een probleem dat je moet oplossen.

Wat moet ik doen bij zwarte rook?

Zwarte rook uit de auto is nooit een goed teken, en blijven doorrijden is geen verstandige optie. Niet voor uzelf, niet voor het milieu en zeker ook niet voor de auto. Want bepaalde problemen die de oorzaak kunnen zijn, kunnen zorgen voor onherstelbare schade aan de motor. En dan ben je nog veel verder van huis en zullen de kosten veel hoger uitvallen. Wij raden dan ook aan bij zwarte rook zo snel mogelijk naar een garage te gaan om het te laten nakijken, zodat verdere problemen zo veel mogelijk worden voorkomen.