Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Zelf auto onderdelen vervangen, wanneer is dit een goed idee?

AcGGmWuIEx7bTr8NEYjXZUtlAoZEh0iN3GPHuzS6.jpeg


12-februari-2020 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Het is heel belangrijk om je auto goed te onderhouden. Allereerst zorgt dit ervoor dat je auto lekker blijft rijden, goed blijft presteren en veilig is. Daarnaast zorgt goed onderhoud er ook voor dat je auto niet dusdanige schade oploopt dat je nog veel verder van huis bent. Bij goed onderhoud hoort zo nu en dan ook het vervangen van bepaalde onderdelen. En helaas kan dit aardig in de papieren lopen als je pech hebt. Een mooie manier om hierop flink te besparen is natuurlijk het zelf vervangen van onderdelen. De vraag hierbij is dan wel; welke auto onderdelen kan ik zelf vervangen en wanneer is het een goede keus om zelf onderdelen te vervangen? In deze blog geven we hier antwoord op. 

Zelf auto onderdelen vervangen komt steeds vaker voor

Een auto is duur, niet alleen in aanschafprijs maar zeker ook alle bijkomende kosten. En onderhoud maakt het nog duurder. Een manier om hier geld op te besparen is zelf onderdelen kopen en vervangen. Zelf onderdelen kopen bespaart je geld omdat je dan minder schakels hebt tussen producent en jezelf, wat betekent dat minder mensen winst op het product hoeven te maken. Bij Site4Cars kun je die onderdelen heel voordelig kopen, omdat bij ons veel schakels zijn weggehaald. Maar dat is pas een stap, want als je een onderdeel hebt moet je deze natuurlijk ook nog monteren. Ook hier kan je makkelijk op besparen, door zelf de reparaties uit te voeren. Onderdelen vervangen door een professional is vaak duur, en niet altijd nodig. Afhankelijk van je kennis, kundigheid en de materialen en hulpmiddelen waarover je beschikt zijn veel onderdelen prima zelf te vervangen. Ook als je heel weinig kennis hebt kun je een aantal dingen prima zelf doen. Maar er zijn ook onderdelen die zo ingewikkeld en belangrijk zijn dat je het beter aan een monteur kan overlaten. Bij een foute reparatie loop je grote kans op nog veel grotere schade en dus ook nog veel meer kosten. Denk dus goed na welke keuze je maakt bij het vervangen van auto onderdelen. 

Welke afweging moet je maken?

Om de afweging tussen zelf vervangen of laten vervangen goed te kunnen maken moet je in principe rekening houden met een aantal dingen. Allereerst moet je kijken of je überhaupt in staat bent om zelf de reparatie uit te voeren, qua kennis en materialen. Als dit het geval is moet je de afweging maken tussen kwaliteit, prijs en tijd. Vaak moet je een van die drie factoren opofferen. Het liefst willen we natuurlijk een goedkope oplossing van goede kwaliteit, die weinig tijd kost. Zelf je onderdeel vervangen is (relatief) goedkoop, maar voor een goede kwaliteit ben je veel tijd kwijt. Ben je weinig tijd kwijt en heb je een goedkoop onderdeel, is het de vraag of de kwaliteit goed is. Je kunt naar een garage gaan, dan heb je goede kwaliteit en kost het je weinig tijd. Dit is echter wel de duurste oplossing. Bepaal daarom voor jezelf wat voor jou het belangrijkste is, en maak dan de keuze. Als je ervoor kiest om het zelf te doen heb je wel de beschikking over hulp. Op onze blog staan veel artikelen die vertellen hoe je bepaalde onderdelen zelf kunt vervangen, en ook op andere sites is veel informatie en ook filmpjes te vinden.

Welke auto onderdelen kun je vaak zelf vervangen?

Welke auto onderdelen kun je dan zelf vervangen? Dit is afhankelijk van vele dingen, waaronder dus de technische kennis en over welke materialen je beschikt. Maar het verschilt ook per auto en model. De volgende zaken kun je over het algemeen bij elke auto zelf doen:

  • Alles met verlichting: alles wat te maken heeft met de verlichting is niet zo ingewikkeld om te vervangen. Je kunt er makkelijk bij en het is met wat kennis eenvoudig te vervangen. Bij xenon koplampen ligt het vaak wat anders, die kun je vaak beter in een garage laten vervangen.
  • Ruitenwissers: ruitenwissers moeten ook zo nu en dan worden vervangen. Dit is eigenlijk voor iedereen heel simpel, het komt erop neer dat je de oude ruitenwissers eraf moet trekken en de nieuwe er weer opschuiven. 
  • Lak en carrosserie: dit hangt natuurlijk af van de soort schade, en de grootte hiervan. Maar kleine deukjes of krasjes kun je vaak zelf prima vervangen. 
  • Banden: banden vervangen kun je ook altijd zelf. Bij moderne auto’s zitten wel vaak elektronische sensoren voor de luchtdruk controle, hier moet je dan wel op letten. 
  • Olie: olie vervangen is geen probleem, het enige waar je goed op moet letten is dat je de juiste olie hebt voor jouw auto. Bij Site4Cars kun je daar makkelijk achter komen, door je kenteken in te vullen. Anders kun je ook altijd contact opnemen. 

Onderstaande onderdelen kunnen eventueel zelf vervangen worden, maar vereisen wat meer kennis. Daarnaast hangt het af van jouw type en model auto. 

  • Remonderdelen en schokdempers: deze onderdelen kun je met de juiste materialen en kennis in principe zelf vervangen, zeker bij wat oudere auto’s. Moderne auto’s zitten vaak lastiger in elkaar. Het zijn wel allebei zeer belangrijke onderdelen voor de verkeersveiligheid, dus het is van belang dat reparatie op de juiste wijze gebeurd. Daarnaast kost het veel werk en tijd. Bedenk dus goed of je hier zelf aan wil beginnen.
  • Bougies: een heel belangrijk onderdeel natuurlijk. Bij een bougie vervangen heb je het grote voordeel dat deze makkelijk te vinden en bereiken zijn. Het is dan ook mogelijk om deze zelf te vervangen. Wel heb je het risico op motorschade, bedenk dus goed of je zeker weet hoe dit werkt en laat het anders over aan een garage. 

 

Welke auto onderdelen kun je beter niet zelf vervangen?

Er zijn natuurlijk ook een aantal onderdelen waarbij we in principe niet aanraden om ze zelf te vervangen. Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar let bij onderstaande onderdelen goed op en ga na of je dit wel zelf zou willen doen. Als je twijfelt, ga dan naar een garage. Dan weet je zeker dat je goed zit. 

  • Elektronische componenten van de auto: er zitten in moderne auto’s heel veel elektronische componenten, en dit is een ingewikkeld proces. Je moet heel veel kennis hiervan hebben om deze onderdelen zelf te kunnen vervangen. Daarnaast loop je het risico dat je door een verkeerde ingreep de situatie alleen maar verergerd. 
  • Airco en koelsysteem: bij een defect aan het koelsysteem of de airco van moeten vaak alle onderdelen worden gecontroleerd op lekken. Dit is lastig te controleren, en ook het vervangen is redelijk ingewikkeld. Als je niet precies weet hoe het werkt, laat het dan over aan een professional. 
  • De motor: de motor is natuurlijk het middelpunt van de hele auto, hierbij hoort ook de versnelling. Alle reparaties hieraan kun je beter niet zelf doen. Een klein foutje kan al leiden tot een mindere prestatie, minder comfort of nog veel grotere problemen. Wij raden dan ook aan om met dit soort problemen altijd naar een garage te gaan.