Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Welke wielbouten heb ik nodig voor mijn auto?

RoJi11okq9GIfO6OigAT2keaLoRlAqhauO5erhDC.jpeg


7-september-2020 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Met wielbouten, ook wel wielmoeren genoemd, zorg je ervoor dat je veilig de weg op kan. Hiermee worden de wielen stevig aan de auto bevestigd. Bij elke velg of wiel hoort weer een andere wielbout en het is belangrijk dat je de goede hebt. Je moet er hierbij ook op letten dat de pasvorm van de bout of moer met die van de velg overeenkomt. In deze blog gaan we kijken hoe je weet welke jij voor je auto nodig hebt. Daarnaast kijken we naar slotbouten, die je in plaats van wielbouten zou kunnen gebruiken. Lees het hieronder!

Wat zijn wielbouten precies?

Wielbouten of wielmoeren worden dus gebruikt om wielen stevig aan de auto vast te maken. Deze kunnen helaas ook defect zijn, een risico dat door veel automobilisten wordt onderschat. Het is echter heel belangrijk dat de voorspankracht voldoende is, zowel voor je eigen veiligheid als die van andere weggebruikers. Door wielbouten gedragen de verschillende onderdelen van het wiel zich namelijk als één. Het algemene advies is daarom om bij de wisseling van zomerbanden naar winterbanden de wielbouten of moeren te vervangen.

Waarom slijten wielmoeren?

Tegenwoordig slijten wielbouten vaak sneller, wat vooral wordt veroorzaakt door het feit dat mensen steeds meer van banden wisselen. De velgen moeten er bij elke wissel vanaf, waarbij de wielbouten moeten worden losgedraaid. Na een tijdje slijten ze hier, vooral omdat de schroefdraad zijn beste tijd heeft gehad. Ook de kop van de wielbout kan nog weleens beschadigd zijn. Zelf je wielbouten vervangen is gelukkig niet zo moeilijk, en duur zijn ze ook zeker niet.

Welke wielbouten moet ik hebben?

Je hebt verschillende soorten wielbouten, en het is dus belangrijk dat ze passen bij de velg. Je hebt bijvoorbeeld vlakke wielbouten, bol conische wielbouten of conische wielbouten. Het is dus niet zo gek als je niet direct weet welke jij nodig hebt. Gelukkig hebben we daar bij Site4Cars een makkelijk hulpmiddel voor. Het is bij ons makkelijk te achterhalen welke wielbout je nodig hebt, op basis van je kenteken of het chassisnummer. Het kenteken en chassisnummer geven vaak meerdere opties, en zullen vrijwel altijd de juiste onderdelen weergeven. Daarnaast kun je zoeken via het merk, model en type, ook dan worden de juiste wielbouten weergegeven. Mocht het niet lukken of heb je nog andere vragen, dan kun je contact met ons opnemen. Wij helpen graag!

Slotbouten

Slotbouten, die ook wel wielsloten worden genoemd, zorgen er ook voor dat de velgen onder jouw auto stevig vastzitten. Je kunt deze dan ook gebruiken in plaats van gewone wielbouten. Waarom zou je dit doen? Ten eerste zorgen slotbouten voor meer beveiliging van je velgen tegen diefstal. Op de kop van een slotbout zit namelijk een inkeping, waardoor je deze alleen lost krijgt met de sleutel die in deze inkeping past. De meeste dieven hebben dit niet bij waardoor het lastig wordt om de velg te stelen. Slotbouten worden verder vooral gebruikt voor zeer robuuste verbindingen. Als je hier iets mee vastzet weet je zeker dat het goed vastzit. Je kunt er dus voor kiezen om slotbouten te nemen in plaats van wielbouten.