Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Wat zijn schadedelen, en hoe weet ik wat ik nodig heb?

FZEGsERFh1SuGNA2EENJZ8F0qaMIvcnY8g6OFkyv.jpeg


13-januari-2020 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Een ongeluk met je auto kan zomaar gebeuren, zelfs voor de meest voorzichtige rijders zit een ongeluk in een klein hoekje. Vaak levert dit schade op aan de auto, en de zogenoemde schadedelen zijn dan in veel gevallen als eerste aan de beurt. Van kleine deukjes en lakschade tot compleet kapotte bumpers, het is hoe dan ook vervelend en zorgt voor extra werk aan je auto. Schadedelen zijn gelukkig makkelijk opnieuw te bestellen en vervangen, waarna je je weg gewoon weer als vanouds kan vervolgen. 

Wat valt er onder schadedelen?

Schadedelen zijn de onderdelen in het exterieur van de auto, die daardoor vaak als eerste schade oplopen. Denk hierbij aan het plaatwerk, de bumpers maar bijvoorbeeld ook de spiegels. Bij Site4Cars hebben we de volgende schadedelen in het assortiment; spiegels, bumpers & grilles, plaatwerk en kunststof delen. Hieronder gaan we per categorie wat dieper in op de onderdelen. 

Spiegels

De buitenspiegel van je auto kan natuurlijk zomaar een beschadiging oplopen. Je kan deze tijdens het rijden beschadigen, maar het kan ook zijn dat iemand er tegenaan loopt of fietst. In veel gevallen valt de schade mee en is alleen de lak beschadigd, waardoor je met een beetje geluk alleen de spiegelkap hoeft te vervangen. Als je wat minder geluk hebt, of meer schade, moet je de hele buitenspiegel vervangen. De huidige buitenspiegels zijn allang niet meer alleen een spiegelglas, ze zijn steeds meer uitgerust met andere dingen die de verkeersveiligheid verbeteren. Zo kan een spiegel tegenwoordig een knipperlicht, dode hoek sensor en verwarmingselement bevatten. Mocht je de buitenspiegel vervangen is het belangrijk om deze opnieuw in de juiste stand af te stellen. De standaard afstelling wordt gestart op een vlakke ondergrond, waarbij de buitenspiegels zo worden ingesteld dat de zijkant van de auto niet meer in de spiegel te zien is. Hierdoor heb je optimaal zicht aan beide kanten van je auto.

Bumpers & grille

Iedere auto heeft een voor- en achterbumper, welke zich uiteraard bevinden aan de voor- en achterkant van de auto. De taak van deze bumpers is om klappen op te vangen als je een botsing hebt, waardoor het ook logisch is dat deze als eerste schade oplopen. Als er een botsing plaatsvindt verandert de vorm van het materiaal van de bumper, waardoor de energie wordt geabsorbeerd. Hierdoor zal de impact van de bumper worden verminderd. Als je bumper kapot is het dan ook belangrijk om deze zo snel mogelijk te vervangen. Niet alleen voor de sier, ook voor je eigen veiligheid. De bumper functioneert na een botsing niet meer naar behoren. Een bumper vervangen is iets wat je prima zelf kunt doen, met het juiste gereedschap en een beetje kennis. 

Plaatwerk

Onder plaatwerk vallen heel veel onderdelen van de auto. Ook plaatwerk is gevoelig voor schade, ook hier kan een omgevallen fiets al voldoende zijn. Bij een botsing kun je nog veel grotere schade aan het plaatwerk oplopen. Onder plaatwerk vallen bijvoorbeeld; deuren, achterkleppen, daken, motorkapper, tankdoppen en nog veel meer. Schade hieraan kun je het beste direct vervangen, want ook hier geldt dat het niet alleen nadelig is voor de uitstraling van de auto maar ook voor de veiligheid.

Kunststof delen

Kunststof delen zijn de onderdelen aan de buitenkant van de auto die, logischerwijs, van kunststof zijn. Deze kunnen beschadigd raken door ongelukken of andere kleine problemen. Soms is enkel opspuiten of behandelen van deze onderdelen voldoende, maar het kan ook zijn dat ze vervangen moeten worden.

Welke schadedelen heb ik nodig?

Stel je hebt een ongeluk gehad of op een andere manier schade opgelopen aan een van schadedelen, en je wil deze vervangen. Dan is het natuurlijk belangrijk om te weten welke onderdelen voor jouw auto geschikt zijn. Op onze homepage kun je dit makkelijk vinden. Aan de hand van je kenteken of via je merk, model en type achterhaal je eenvoudig en snel de onderdelen die bij jouw auto passen. Houd wel in je achterhoofd dat schadedelen vaak enkel zijn voorzien van een primaire laklaag en dat ze nog in jouw auto kleur gespoten moeten worden. Daarnaast komen er bij plaatwerk ook de nodige materialen zoals boutjes, moertjes en andere bevestigingsmaterialen kijken. Houd hier rekening als je het plaatwerk zelf wil monteren.