Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Wat regelt de boordcomputer allemaal?

RFjHPUMGTb69DzNdgInpr9IvkC8Swy8lc9YEFerF.jpeg


29-januari-2020 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Elke auto heeft een boordcomputer, hierop kun je tijdens het rijden bepaalde informatie zien. Deze informatie heb je nodig om comfortabel, veilig en zo zuinig mogelijk te kunnen rijden. We kunnen dus zonder twijfel stellen dat een boordcomputer een essentieel onderdeel van de auto is. Maar wat doet de boordcomputer nu eigenlijk precies? En kan deze ook kapotgaan? In deze blog vertellen we hier alles over!

Wat regelt de boordcomputer precies?

Vroeger was het vaak lastig om zonder al te veel kennis iets over de staat van je auto te zeggen. Dit was iets voor mensen die er verstand van hadden. Die hadden inzicht in zaken als de motor, het verbruik en andere dingen die onder de motorkap gebeuren. Tegenwoordig heb je niet heel veel kennis meer nodig om toch redelijk veel over je auto te weten. Moderne auto’s zijn namelijk net rijdende computers. Alles onder de motorkap wordt gemonitord, berekend en gecommuniceerd naar de bestuurder. Als bestuurder kun je dit vervolgens allemaal zien op de boordcomputer. Vaak op kleine schermpjes rechts naast je stuur, of boven het stuur. Wat kun je er nu eigenlijk precies allemaal op zien? Hieronder lees je het.

Snelheid en aantal toeren

Toch wel de bekendste en meest gebruikte functie van de boordcomputer, hoewel dit enkel bij moderne auto’s is. Je kan hierop de snelheid zien, wat natuurlijk heel belangrijk is. Naast de veiligheid natuurlijk ook voor je portemonnee, het is zonde om net te hard te rijden en hiervoor een boete te krijgen. Ook het aantal toeren kun je hierop aflezen, zodat je het verbruik en de motor onder controle kunt houden. 

De afstand en het (gemiddelde) verbruik 

Ook een veelgebruikte functie van de boordcomputer. Je kan erop aflezen welke afstand je hebt afgelegd, en ook hoeveel je nog kan afleggen. De totale km-stand staat erop, en je kan natuurlijk ook aparte afstanden bij houden. Bijvoorbeeld elke keer als je tankt kan je deze op nul zetten. Of je kunt in een bepaalde periode bijhouden hoeveel kilometers je hebt gemaakt, wat bijvoorbeeld handig is als je een auto van de baas hebt.

Daarnaast kun je op de boordcomputer ook informatie over je verbruik zien, afhankelijk van hoe modern je auto is natuurlijk. Je kan zien hoeveel brandstof je nog hebt, en vaak ook hoeveel brandstof je verbruikt. Je kunt dan het huidige verbruik zien, en bijvoorbeeld het verbruik over een bepaalde (ingestelde) afstand. Moderne auto’s geven vaak ook aan wanneer je het beste kan schakelen voor een zo zuinig mogelijk verbruik. Met al deze informatie kan de auto ook een vrij precieze inschatting maken hoeveel kilometer je nog kan rijden voordat je tank leeg is.

Temperatuur

Ook niet onbelangrijk. Je kunt natuurlijk vaak de informatie over de binnentemperatuur zien, en die ook direct regelen en bijstellen. Daarnaast kun je vaak ook zien wat voor weer het buiten is, wat handig is om te weten om meerdere redenen. Natuurlijk weet je wat je te wachten staat als je uitstapt, maar bij bepaalde omstandigheden kun je jouw rijstijl ook aanpassen op de omstandigheden.

Onderhoud en waarschuwingslampjes

Op je boordcomputer staan ook een aantal dashboard lampjes, die als het goed is niet branden. Maar als er iets mis is of je wanneer je auto onderhoud nodig heeft, zie je dit ook terug op de computer. Wellicht is je oliepeil niet meer op orde, of is de bandenspanning te laag. Alle onderdelen die gevoelig zijn voor onderhouden kunnen hierop worden weergegeven. Daarnaast heb je ook waarschuwingslampjes, die je wijzen op acute problemen met de auto. Alle informatie over deze lampjes en waarschuwingen vindt je in onze blog over dashboard lampjes.

Tegenwoordig hoeft de motorkap niet meer altijd open om een probleem te zien

Dit is een belangrijke en handige toevoeging op de boordcomputer. Als er een probleem onder de motorkap is wordt dit dus aangegeven met een waarschuwingslampje. Dit zegt nog niet altijd direct wat exact het probleem is. Vroeger moest je dan alsnog onder de motorkap op zoek naar het probleem. Tegenwoordig kan je dit laten uitlezen bij een garage, waardoor deze zonder de motorkap open te maken kunnen achterhalen wat de foutcode veroorzaakt. Eventueel kunnen ze de boordcomputer ook resetten, als dit nodig mocht zijn. Dit scheelt natuurlijk heel veel tijd en dus ook geld. 

De boordcomputer wordt steeds uitgebreider in moderne auto’s

Bij de meeste auto’s heb je een boordcomputer, en daarnaast nog een gescheiden multimediasysteem. Hierop heb je dingen als muziek, en soms ook navigatie. De laatste jaren is het hele instrumenten dashboard vaak gedigitaliseerd. De snelheid wordt dan digitaal aangegeven, je kunt het verbruik hierop checken, de temperatuur regelen, muziek instellen en ook de navigatie ziet hierop. De moderne boordcomputer heeft vrijwel alles te in één.

Mijn boordcomputer is stuk, wat kan het zijn?

Een boordcomputer kan helaas ook stuk gaan, of fouten vertonen. Het is dan niet aan te raden om door te rijden, omdat een boordcomputer een essentieel onderdeel van de auto is die je zeer belangrijke informatie geeft. Je kan in principe gewoon verder rijden, maar je weet niet hoeveel brandstof je verbruikt, hoe ver je nog kan rijden en in sommige (moderne) gevallen weet je ook de snelheid niet. Het is dus niet erg comfortabel en zeker ook niet veilig om met een defecte boordcomputer de weg op te gaan. We raden dan ook aan om de boordcomputer te laten vervangen. Tenzij reparatie mogelijk is uiteraard. Belangrijke vraag hierbij is natuurlijk; wat kost een boordcomputer? Dat hangt van verschillende factoren af, maar vaak liggen de kosten redelijk hoog. Omdat het een technisch ingewikkeld apparaat is, is dit ook niet zo vreemd. Er zijn namelijk vele sensoren die verbonden zijn met de computer. Wil je toch een nieuwe boordcomputer kopen en kosten besparen, kun je er ook altijd voor kiezen om een gebruikte variant aan te schaffen. Laat je hierover goed informeren en helpen door een garage. Dan weet je zeker dat je weer veilig en comfortabel de weg op kan met een goed werkende boordcomputer.