Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Wat is een lambdasonde en hoe kun je een lambdasonde vervangen?

aokWH4PJWz6LOjimhWgEaQcdoQSMXvNaoaQrwLWJ.jpeg


9-maart-2020 | Kennisbank | Site4Cars
 

Een lambdasonde, ook wel lambda sensor genoemd, meet het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen. Dit wordt vervolgens doorgegeven aan het motormanagementsysteem (ECU). Daarmee geeft de lambdasonde dus informatie over de brandstofverhouding. Wat is een lambdasonde nu echter precies, en kun je deze zelf vervangen? In de blog lees je hier alles over, met ook uitleg over een lambdasonde vervangen!

Wat is een lambdasonde precies?

De lambdasonde of lambda sensor meet dus het aandeel zuurstof wat zich in het uitlaatgas bevindt, en geeft dit door aan de ECU. Deze sensor bestaat uit een keramische cilinder met enkele draden eraan om te verwarmen en signalen door te geven, en bevindt zich in de uitlaat. De ECU gebruikt de signalen die het krijgt van de lambdasonde om de verhouding tussen brandstof en lucht te meten, en uiteindelijk zo optimaal mogelijk samen te stellen. Daarnaast kan de lambdasonde een koude motor voorverwarmen en zorgen voor een zuinige verbranding van jouw auto. Dit is natuurlijk goed voor het milieu en daarnaast ook voor de portemonnee. 

Verder zorgt een lambdasonde voor een betere werking van de katalysator. De katalysator zet schadelijke stoffen om in koolstofdioxide, stikstof en waterdamp. Wanneer de lambdasonde niet goed functioneert komen er meer schadelijke stoffen vrij. Hierdoor zal ook de katalysator minder goed werken. Alleen benzinevoertuigen zijn voorzien van een lambdasonde. Alle voertuigen die na 2000 zijn gebouwd hebben een tweede lambdasonde achter de katalysator, om de werking en effectiviteit daarvan te controleren.

De waarde die de sensor doorgeeft aan het motormanagement systeem staat bekend als de lambdawaarde. Deze waarde wordt berekend door de daadwerkelijke hoeveelheid lucht te meten en te delen door de theoretische hoeveelheid lucht. Als die waarde minder dan 1 is, is er een tekort aan lucht ten opzichte van de hoeveelheid benzine. Als de waarde hoger uitvalt, is er teveel lucht of te weinig brandstof. De ideale waarde is 14,7 kg lucht voor 1 kg benzine. Aan de hand van de waardes die de lambdasonde verstuurd wordt het mengsel aangepast, zodat de verbranding optimaal wordt.

Wanneer moet ik mijn lambdasonde vervangen?

Een lambdasonde moet je vervangen op het moment dat deze niet meer de juiste waardes doorgeeft aan de ECU. De ECU is namelijk helemaal afhankelijk van de waardes die het doorkrijgt van de lambdasonde, op basis daarvan wordt het verbrandings mengsel zo goed mogelijk afgestemd. Vaak wordt een defecte lambdasonde door de auto zelf aangegeven, bijvoorbeeld door het check engine lampje. Hier kun je meer over lezen in onze dashboard lampjes blog. De auto kan ook in noodloop gaan als de lambdasonde kapot is, of meer brandstof gaan verbruiken.Het is dan zaak om zo snel mogelijk naar de garage te gaan, waar ze de computer kunnen uitlezen op fouten.

Als je vermoed dat de lambdasonde kapot is, kun je ook zelf testen of de lambdasonde nog werkt. Volg onderstaande stappen om uit te sluiten dat de lambdasonde kapot is.

  1. Zet de motor aan en breng deze naar de 1500/2000 toeren door het gaspedaal zacht in te drukken.
  2. Zorg ervoor dat je het gas stabiel indrukt zodat de motor niet gaat schommelen in zijn toeren.
  3. Blijft de motor ook stabiel, zonder dat het de toeren laat zakken of juist pieken. Dan is er waarschijnlijk niks aan de hand met je lambdasonde. 

Is dit wel het geval, dan is de lambdasonde vervangen de beste optie. We raden dan ook aan om dit zo snel mogelijk te doen.

De levensduur van een lambdasonde is afhankelijk van je auto. Je hebt zelf wel invloed op hoe lang deze sensor mee zal gaan. Hieronder sommen we zowel negatieve als positieve factoren op.

Negatieve factoren:

  • Als je veel kleine afstanden rijdt, is de kans op problemen met de lambdasonde aanzienlijk groter. Bij korte afstanden geeft de lambdasonde vaak geen waarde af aan de computer van de motor.
  • De lambdasonde moet goed verwarmd worden, als dit niet het geval is zal deze eerder kapot gaan. 
  • Vervuilde motorolie of slechte kwaliteit benzine kan de lambdasonde schade toebrengen. 

Positieve factoren:

  • Wanneer je vaak lange afstanden rijdt is dit juist heel voordelig. In bijna alle gevallen worden bij lange afstanden de juiste waardes doorgegeven, wat leidt tot een optimaal brandstofverbruik. 
  • Goede kwaliteit brandstof heeft ook een positieve invloed op de levensduur van de lambdasonde.

Jouw lambdasonde schoonmaken

Behalve vervangen kun je een lambdasonde ook schoonmaken. Dit kun je vrij eenvoudig zelf doen. Een lambdasonde schoonmaken kan op verschillende manieren. Allereerst kan dit met een staalborstel. Dit kost je slechts 5 tot 10 minuten. Daarnaast kun je de lambdasonde schoonbranden met een gasbrander. Let hierbij wel goed op, dit kan een gevaarlijke operatie zijn. Tot slot kun je de lambdasonde schoonmaken door even flink met je auto te rijden. Doe dit dan wel op een afgelegen weg, voor de veiligheid van jezelf en die van andere weggebruikers. 

Jouw lambdasonde zelf vervangen

Een lambdasonde zelf vervangen is geen ingewikkelde klus voor de meeste mensen. Het neemt ook niet veel tijd in beslag, het zou binnen een uurtje moeten kunnen. Je kunt de stekker loshalen en vervolgens kun je de lambdasonde uit de uitlaat halen. De nieuwe erin zetten gaat vervolgens op dezelfde wijze. Je plaatst de nieuwe lambdasonde terug in de uitlaat en maakt de stekker weer vast. Jouw lambdasonde zelf vervangen is dus redelijk eenvoudig. Mocht je het desondanks toch liever overlaten aan een professional, dan is dat natuurlijk ook prima.