Wielaandrijving - Homokineet reparatie set, aandrijfas

Informatie homokineet

Een belangrijk onderdeel van de aandrijving in een auto is de homokineet. De homokineet wordt ook wel homokinetische koppeling genoemd. 

De homokineet is onderdeel van de aandrijfas. Een homokineet zorgt ervoor dat aandrijfkracht van het differentieel over wordt gebracht naar de wielen. Dit gebeurd onder een hoek/niet rechte lijn. Aan allebei de kanten van de aandrijfas zit een homokineet. Bij een auto met voorwielaandrijving moet de homokineet de stuuruitslag en de in- en uitverende beweging opvangen, Bij een auto met achterwielaandrijving moet alleen de in en uitverende beweging worden opgevangen. 

De Homokineet vervangen

De homokineet is van groot belang en dient in goede staat te zijn. Een kleine afwijking in het systeem kan leiden tot grote vervolgen. 

Een homokineet is een onderdeel dat aan slijtage onderhevig is. Door deze slijtage kan de homokineet kapot gaan.<meta charset="utf-8" /> De homokineet kan ook kapot gaan door een versleten ashoes.

Na verloop van tijd kan de ashoes namelijk zijn soepelheid verliezen, waardoor hij kan gaan scheuren. Door die scheuren kan er vuil en vocht bij de homokineet komen. De homokineet zal hierdoor sneller slijten. Door deze scheuren kan de olie ook weglekken, wat ook zorgt voor verhoogde slijtage. Om dit te voorkomen is het aan te raden om de ashoes regelmatig te controleren op flexibiliteit.  Zodra de rubberen hoes niet meer flexibel aanvoelt is hij toe aan vervanging.

Een kapotte homokineet is vaak te herkennen aan een bonkend geluid bij het maken van bochten. Bij het optrekken zal het geluid dan ook te horen zijn. U kunt testen of de homokineet kapot is door bijvoorbeeld het stuur maximaal naar links of naar rechts te draaien en te gaan rijden, vaak hoor je het geluid dan zolang je in een rondje blijft rijden. Bij het rijden in een rechte lijn zou het geluid niet hoorbaar moeten zijn.

Een homokineet kopen?

Wij van Bogijn hebben een breed assortiment aan homokineten van de grootste merken. Bekijk ons assortiment hieronder en vindt de juiste homokineet voor uw auto.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Car Parts? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies om de website te laten functioneren, betere inzichten te krijgen voor een nog beter gebruiksgemak, en voor de personalisatie van onze website en advertenties. Meer info