Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Wat is een homokineet, en hoe vervang je deze?

XtfveTCJJZJ2tK4d9RS0OyKQ8G6fiTbPxCrkYJ0d.jpeg


6-april-2020 | Kennisbank | Site4Cars
 

Een homokineet, voluit een homokinetische koppeling, is onderdeel van de as-aandrijving van de auto. Het doel is kort gezegd het overbrengen van de aandrijfkracht op de draaiende wielen. In deze blog kijken we naar de werking van de homokineet, wanneer je deze moet vervangen en hoe je dit kunt doen. Lees snel verder!

Wat is een homokineet precies?

Het doel van een homokineet is om de aandrijfkracht over te brengen op de draaiende wielen. Het is namelijk van uiterst belang dat de wielen nog steeds aangedreven worden door de motor wanneer ze draaien. Om dit voor elkaar te krijgen is een homokinetische koppeling noodzakelijk. Door deze homokinetische koppeling kan het wiel draaien zonder dat de aandrijfkracht wordt beïnvloedt. De werking van een homokineet hangt af van het vet dat in de homokineet zit, en de conditie van dit vet. Uiteraard kun je bij Site4Cars terecht voor een nieuwe homokineet!

Wanneer moet je jouw homokineet vervangen?

Een homokineet gaat in principe niet zo snel kapot, zeker niet als je een kapotte stofhoes tijdig gerepareerd of vervangen wordt. Als de stofhoes scheurt kunnen de vetten van de homokineet eruit lopen, en dan kan er vuil in kruipen. Hierdoor kan uiteindelijk de homokineet kapot gaan. Ook als je niet goed omgaat met een homokinetische as koppeling kan de homokineet kapot gaan. Je hebt ook zelf invloed op de staat van de homokineet. Als je maximaal instuurt en vanuit stilstand met vol gas wegrijdt, krijgt de homokineet aan de wielzijde veel te verduren. Hierdoor kan de homokineet uiteindelijk kapot gaan. Het kan ook zijn dat het vet uitdroogt door de hitte van de omliggende onderdelen.

Het is heel belangrijk dat een homokineet in goede staat is. Wanneer een homokineet kapot is herken je dit aan verschillende dingen. Vaak maakt deze dan een knakkend geluid bij scherpe bochten, dit effect wordt nog sterker zodra je optrekt. Zodra je dit merkt is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Hoe vervang ik een homokineet?

Je kunt ervoor kiezen om alleen de homokineet te vervangen, maar je kan er ook voor kiezen om de gehele aandrijfas te vervangen. Dit levert een aantal voordelen op. 

 • Dit is efficiënt en duurzaam.
 • Voorkomt vibraties.
 • De krachtoverbrenging blijft optimaal.
 • Het past goed op elkaar, met een goede afdichting.
 • De montage is eenvoudiger.

Het levert vooral veel tijdswinst op. Het vervangen van een complete as is dat simpel gezegd het enige wat je moet doen. Als je enkel een homokineet gaat vervangen dien je de volgende stappen te volgen.

 1. Allereerst moet je de as demonteren.
 2. Vervolgens moet je de klemmen en de oude ashoes verwijderen.
 3. Nu kun je de defecte homokineet demonteren.
 4. Het is verstandig om de overgebleven onderdelen te reinigen. Ook kun je speling en beschadiging van ten opzichte van de andere onderdelen controleren.
 5. Breng nu vet aan in de nieuwe homokineet en in de ashoes. 
 6. Tot slot kun je deze monteren op de as, en de as in zijn geheel terug monteren.