Wat is een grote beurt? En wat kan ik zelf vervangen?

15-april-2020 Kennisbank Site4Cars

Elke auto heeft om de zoveel tijd een onderhoudsbeurt nodig. Traditioneel gezien had je de kleine beurt en de grote beurt, maar tegenwoordig is hier minder sprake van omdat het onderhoudsinterval verruimd is. Het onderhoudsinterval is niet perse altijd gelijk, dit wordt bepaald door de fabrikant van de auto. In deze blog gaan we in op een grote beurt en kijken we naar wat je eventueel zelf kan vervangen.

Wat is een grote beurt?

Het verschil tussen een grote beurt en kleine beurt vervaagt dus langzaamaan, maar toch kunnen we nog altijd spreken van verschillen. Een kleine beurt bestaat met name uit een aantal checks, waarbij het gaat om basisdingen. Dit voorkomt onnodige kosten en problemen. Denk hierbij aan het checken en bijvullen van bijvoorbeeld de motorolie en koelvloeistof. Ook zaken als de bandenspanning controleren komen aan bod. Bij een grote beurt daarentegen wordt de auto op veel meer onderdelen gecontroleerd en worden er ook meer onderdelen vervangen. Veel onderdelen gaan een bepaald aantal kilometers of een bepaalde tijd mee en moeten worden vervangen, wat dan vaak tijdens een grote beurt gebeurt. Dit is dan natuurlijk ook een duurdere beurt. Maar nogmaals, het verschil tussen een grote en kleine beurt is steeds kleiner. Wij hebben bij Site4Cars een stappenplan waarmee je in 6 stappen goedkoper onderhoud hebt. Hier kun je ook zien wat je (waarschijnlijk) moet laten controleren en vervangen, en daarmee zit er dus niet perse een verschil tussen een grote of kleine beurt. 

Wanneer heb ik een grote beurt nodig?

De fabrikant van de auto bepaalt het interval tussen de onderhoudsbeurten. Zij bepalen bij welk aantal gereden kilometers het nodig is om een onderhoudsbeurt te hebben voor je auto. Een grote beurt kan bij 30.000 kilometer nodig zijn, maar dus ook bij 40.000 gereden kilometers.

In je auto heb je vaak een onderhoudsboekje liggen. Als deze goed is ingevuld staat hierin precies omschreven wanneer je auto een (grote of kleine) onderhoudsbeurt en de jaarlijkse APK (Algemene Periodieke Keuring) heeft gehad. Zo kun je makkelijk zien wanneer de auto een beurt nodig heeft, als je bijvoorbeeld tweede eigenaar bent en niet weet wanneer je auto een beurt nodig heeft. Het is voor de levensduur van de auto en je eigen veiligheid belangrijk om de onderhoudsbeurten uit te voeren wanneer je daar een melding van krijgt via het dashboard van je auto. 

Naast de grote beurt en de kleine beurt, moet je auto ook (jaarlijks) APK gekeurd worden. APK is een Europese keuring die verkeersveiligheid bevordert en het milieu beschermt. Wanneer je auto APK gekeurd moet worden ligt aan verschillende factoren. Hoe oud je auto is, hoe vaak hij al gekeurd is en wat voor brandstof hij heeft. Je auto dient altijd APK gekeurd te zijn voor de APK vervaldatum. Let hier dus goed op! Het rijden met een niet APK gekeurde of APK afgekeurde auto, kan je een boete opleveren. Wanneer je een ongeluk veroorzaakt, is het mogelijk dat je verzekering zelfs niks uitbetaalt. Lees hier meer over wanneer je precies een APK nodig hebt.

Wat kan ik zelf vervangen?

Je kunt bij Site4Cars terecht voor alle onderdelen, waardoor je veel geld bespaart. Het duurste aan onderhoud zijn namelijk nieuwe onderdelen, en die kun je bij ons voordelig kopen. Hiervoor hebben we dus ook een stappenplan voor goedkoper onderhoud, zoals we hierboven al zeiden. Veel kun je namelijk zelf vervangen, en zeker zaken als olie bijvullen kun je prima zelf. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de verlichting en onderhoud aan banden of banden vervangen. In deze blog gaan we in op de vraag; welke onderdelen kan ik zelf vervangen? Bij grotere reparaties moet je de afweging maken of je de juiste kennis en materialen hebt om het zelf te kunnen uitvoeren, anders kun je het beter overlaten aan een garage.

Anderen bekeken ook:

WhatsApp
support
Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40