Kies een andere auto
Wanneer kan je je remschijven laten afdraaien?
Remschijven zijn van groot belang voor een goede remwerking. Remschijven zijn aan slijtage onderhevig en moeten dus op een gegeven moment vervangen worden. Een haperende rem kan echter ook oneffenheden als oorzaak hebben, waardoor het niet nodig is om compleet nieuwe remschijven te kopen. In dat geval kun je de remschijven namelijk ook laten afdraaien. Wanneer je remschijven afdraaien nou wel en niet een optie is, dat bekijken we in deze blog.
De werking van remschijven
De werking van het remsysteem en de remschijven is eigenlijk vrij simpel uit te leggen. Als je het rempedaal intrapt verplaats je, via de hoofd remcilinder, remvloeistof naar de zuigers die in de remtang zitten. Deze worden vervolgens naar buiten gedrukt. Hierdoor worden vervolgens de remblokken tegen de remschijf aangedrukt, waardoor je auto tot stilstand komt. De wrijving die ervoor zorgt dat de auto tot stilstand komt zorgt echter ook voor slijtage aan de remschijven, waardoor je na enige tijd toe bent aan vervanging van de remschijven.
Versleten remschijven, waardoor komt het?
Remschijven zijn aan slijtage onderhevig doordat er bij het remmen constant druk uitgeoefend wordt door de remblokken die tegen de remschijf aan gedrukt worden. De remschijf en remblokken werken op elkaar in. Dat wil zeggen dat als er groeven in de remschijf ontstaan door de wrijving dat de remblokken dezelfde groeven vertonen en dus op elkaar ingewerkt raken. Daarom zou het verstandig kunnen zijn om als je remschijven vervangt ook meteen de remblokken te vervangen. Nieuwe remschijven zijn glad en de ‘oude’ remblokken zijn ingesleten op de vervangen remschijven. Dat betekent dat de remblokken niet over het volle oppervlakte de remschijven raakt en dus heb je geen optimale remwerking die je zou hebben als zowel de remschijven als de remblokken vervangen worden.
Waarom afdraaien?
Waarom zou je kiezen voor het (laten) afdraaien van je remschijven? Allereerst is het makkelijker, omdat je niet alles hoeft te demonteren om deze handeling te kunnen uitvoeren. Je hoeft alleen het wiel en de remklauw te verwijderen, verder kan een remschijf worden afgedraaid terwijl nog gemonteerd is. Daarnaast is het vaak goedkoper dan nieuwe remschijven, zeker omdat je ook vaak de remblokken mee moet vervangen. Remschijven afdraaien kun je niet zelf doen, maar toch valt dit vaak goedkoper uit en is daarom voordeliger dan nieuwe onderdelen kopen.
Wanneer is remschijven afdraaien mogelijk?
Wanneer is het afdraaien van remschijven dan mogelijk? Het kan natuurlijk niet altijd, in veel gevallen is vervanging van de remschijven de enige optie. Eigenlijk is vrij simpel te stellen wanneer afdraaien mogelijk is. Remschijven kunnen bij vervorming en roestaanslag worden afgedraaid, zolang de minimale dikte hierdoor niet wordt gepasseerd. Elke remschijf heeft namelijk een minimale dikte, bepaald door de fabrikant. Afdraaien is simpelweg de bovenste laag van de remschijf halen. Als dit betekent dat je onder de minimale dikte komt kan dit niet, blijf je hiervan weg is afdraaien vaak wel mogelijk.