Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Voltooi de legendarische Elfstedenroute met de auto!

hM7tbQa9VPfuABSbexlZ4dANBgiOJZdsU7nI36Th.jpeg


12-augustus-2020 | Mooie routes in eigen land | Site4Cars
 

Als we denken aan vakanties of mooie uitstapjes met de auto komen we al vrij snel uit in het buitenland. Niet geheel onlogisch, want er zijn prachtige landen in die je met de auto kunt ontdekken. In Nederland zelf is echter ook genoeg te beleven en ontdekken. Zeker nu er deze zomer waarschijnlijk meer mensen dan ooit in eigen land op vakantie zullen gaan hebben we bij Site4Cars voortaan de categorie mooie routes in eigen land op de blog. Hier vindt je elke week een nieuwe mooie route in Nederland die je met de auto kunt afleggen. Deze week hebben we de legendarische Elfstedenroute voor je uitgekozen. Deze is natuurlijk met name bekend van het schaatsen, maar kun je ook op andere manieren voltooien. Met de auto is waarschijnlijk de makkelijkste manier maar toch ook wel heel mooi. Laat je meeslepen door het Friese land en bedenk hoe het zou zijn om dit hele stuk op schaatsen af te leggen.

Mooie route in eigen land

Het is heerlijk om met de auto of motor een mooi stukje te gaan rijden. Dat kan natuurlijk in het buitenland, maar ook zeker in ons eigen land. Je kunt het in een dag doen met wat tussenstops, je neemt er een aantal dagen de tijd voor of je gaat tussendoor lekker een stukje fietsen. Fietsendrager op de auto en dat is ook weer geregeld. Bij warm weer kun je bij ons ook terecht voor een zonnescherm of een koelbox voor onderweg!

De legendarische Elfstedentocht

Iedereen heeft weleens gehoord van de Elfstedentocht, en dan waarschijnlijk van de legendarische schaatstocht met dezelfde naam. Deze toch wordt vanwege de afstand en het heroïsche karakter ook wel de tocht der tochten genoemd. Deze tocht gaat langs de elf Friese steden die ooit stadsrechten hebben gekregen. Om deze reden wordt Drachten bijvoorbeeld overgeslagen. Dit is na Leeuwarden de grootste plaats in Friesland, maar heeft geen stadsrechten. Wij gaan deze tocht dus met de auto doen. Een stuk minder heroïsch maar zeker de moeite waard. Je komt langs prachtige charmante dorpjes, hebt mooie vergezichten onderweg en kunt genieten van heerlijk eten. De afstand voor de schaatsers is bijna 200 kilometer en met de auto is het nog wat langer. Daarom raden we aan om tussendoor wat overnachtingen te doen, ook omdat er zoveel moois is dat je dit eigenlijk niet in een dag kunt zien. 

Leeuwarden: het begin- en eindpunt

Leeuwarden is officieel het begin- en eindpunt van de elfstedentocht. Je kunt er met de auto natuurlijk voor kiezen om de stad maar één keer aan te doen. Leeuwarden is met bijna 100.000 inwoners de grootste stad van Friesland maar ademt toch veelal de sfeer van een dorp. Leeuwarden stond nooit echt bekend als toeristische trekpleister, maar nadat de stad in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa was is hier wel verandering in gekomen. Je kan er veel doen en het is nog betaalbaar ook. Leeuwarden kent veel zijstraatjes met mooie street art, de gevangenis wordt nu gebruikt als creatief centrum met allerlei activiteiten en de terrasjes zijn gezellig. Genoeg te doen dus, en een lekker begin van deze route.

We vervolgen de route via Sneek

Na Leeuwarden is Sneek de volgende stad, en ook meteen de grootste plaats na Leeuwarden. Sneek is vrij bekend vanwege het zeilen en andere watersporten, met de jaarlijkse Sneekweek als hoogtepunt. Sneek is verder vooral een historische stad, met het Fries Scheepvaartmuseum als andere trekpleister. Hierna kom je volgens de officiële route in een aantal mooie dorpjes om doorheen te rijden, zoals IJlst, Hindeloopen en Bolsward. Hier doorheen rijden is al mooi, maar je kan altijd even uitstappen en wat rondlopen of op een terrasje gaan zitten. Wij zouden aanraden om te stoppen in Stavoren. Zo kun je eten bij een restaurant waar Fries eten wordt gecombineerd met de Schotse keuken. Men serveert hier in kilt en er is een flinke collectie Whisky. Een bijzondere avond uit dus. Na Bolsward volgt Harlingen, dat bekend is van de boten naar de Waddeneilanden. In Harlingen zelf is echter ook genoeg te doen en te beleven, dus een stop hier is ook aan te raden. Hindeloopen is ook zeker de moeite van het stoppen waard. Dit stadje is hot. Het heeft nog geen 1000 inwoners maar je moet het geen dorp noemen waar de bewoners bij zijn. Het is een prachtig plaatsje, met kleine straatjes, mooie huizen en vele bruggetjes. Hindeloopen wordt dan ook veelvuldig bezocht door toeristen uit binnen- en buitenland.

Bezoek watersportparadijs Workum

Vervolgens komen we in Workum, waar vele watersporters te vinden zijn. Workum ligt aan het IJsselmeer en heeft een uitgestrekt strand. Je kan hier leren windsurfen of een andere watersport uitproberen. Daarnaast kun je ook lekker genieten van een drankje aan het strand of lekker gaan eten. De officiële route brengt je vervolgens langs Franeker en Dokkum om weer te eindigen in Leeuwarden. Dit is het einde van deze mooie route, die je in een of twee dagen kunt rijden. Maar om alles te zien en echt in Friesland te duiken raden we aan om er wat langer voor uit te trekken.