Kies een andere auto
Turbo defect; oorzaken en het vervangen ervan
Symptomen defecte turbo
Een turbo kan door de ‘zware’ omstandigheden waarin het werkt defect gaan. Een goed werkende turbo is van belang om het evenwicht tussen lucht en benzine waarop de motor draait goed te kunnen regelen. Indien de turbo niet goed werkt, kan er teveel lucht in de motor komen of juist te weinig. De balans van de motor is dan niet zoals deze hoort te zijn en er zullen snel andere defecten optreden.
In het geval dat een turbo defect gaat, zijn er een aantal symptomen waaraan je dit kunt herkennen.
- Uit de uitlaat komt zwarte rook. In dit geval is er te weinig lucht in de motor aanwezig.
- Er komt een fluitend geluid uit de motor. Scheurtjes in de turbo veroorzaken dit geluid.
- Hoog olieverbruik. In de olievoorziening kan een lekkage zitten. Dit gaat vaak gepaard met witte rook.
- Witte rook ontstaat uit de uitlaat. Een afvoerpijp die vervuild is, veroorzaakt de witte rook.
- Er is sprake van een dalende lucht- en oliedruk. Oorzaken hiervan kunnen lekkages en scheurtjes zijn.
- Uit de uitlaat kan blauwe rook komen. Er is dan sprake van een defect in de motor. Bij het accelereren kun je de blauwe rook vaak zien, maar dit verdwijnt weer nadat de motor constant draait.
Oorzaken van een defecte turbo
Nu we de symptomen van een defecte turbo hebben besproken, zullen we een aantal oorzaken van een defecte turbo behandelen.
Te weinig olie
Vaak komen problemen in de turbo voort door een gebrek aan olie. Het smeringssysteem dient regelmatig gecontroleerd te worden voordat de turbo vervangen wordt. Als er te weinig smering de turbo bereikt, kunnen zich smering problemen voordoen.
Lekkage
Lekkages zijn bijna onvermijdelijk door de omstandigheden waarin een turbo werkt. Indien je er vroegtijdig bij bent, kunnen de lekkages nog worden gerepareerd. Meestal moeten dan de pakkingen of aansluitingen worden vervangen.
Verstopt luchtfilter
De luchtfilters kunnen verstopt raken. Een tekort aan lucht in de cilinders zorgt voor rook, lawaai en een slecht werkende motor. Wij raden aan om de filters regelmatig te vervangen.
Overige oorzaken
Een turbo kan ook defect gaan door andere oorzaken. Een slechte rijstijl bijvoorbeeld heeft invloed op de levensduur van een turbo. Ook kan het direct afzetten van een warme motor schade leveren aan een turbo. Als tip willen we je meegeven om de motor eerst stationair te laten lopen voordat je de motor afzet. Zo kan de temperatuur binnen in de turbo zich reduceren.
De turbo zelf vervangen
Als je besluit om zelf de turbo van jouw auto te vervangen, helpen we je hier graag mee. Aan de hand van het Site4Cars stappenplan kun je zelf de turbo van jouw auto vervangen.
1. De controle van enkele onderdelen. De volgende onderdelen zijn belangrijk om te controleren:
- De olie-aanvoerleiding en olie-afvoerleiding controleren op verstoppingen.
- De conditie van de motor en de carterontluchting.
- Vervuiling of lekkage in de luchtfilter, filterhuis, luchtleidingen en intercooler
2. Het verversen van de olie.
Stap 1 uitgevoerd? Dan kun je de motorolie verversen en de oliefilter vervangen voor een nieuwe. Indien de motor al vele kilometers heeft gelopen, is het slim om de drukleiding tussen de oliepomp en de filter te vullen met olie.
3. Het loskoppelen van de turbo
Door de moeren en bouten los te draaien, kun je de oude turbo loshalen. Het is verstandig om deze moeren en bouten apart te leggen, omdat je hiermee de nieuwe turbo kunt vastzetten.
4. Het aansluiten van de nieuwe turbo.
Na alle waarschijnlijkheid zijn er bij je nieuw gekochte turbo verschillende dopjes meegeleverd. Als je al deze dopjes verwijderd, ben je klaar om de nieuwe turbo aan te sluiten. Doorloop deze stappen om snel en makkelijk de nieuwe turbo te plaatsen:
- Plaats de turbo op je motorblok of spruitstuk’.
- Monteer nu de uitlaat vast aan de turbo.
- Monteer alle moeren en bouten uit stap 3 vast.
- Als laatste sluit je de olie-afvoerleiding op de turbo aan.
5. Maak de olietoevoer gereed voor gebruik.
Voordat je de leiding van olietoevoer aansluit, spuit je eerst een beetje nieuwe motorolie in de olietoevoer van de turbo. Hierna kun je zowel de luchtslang als de inlaat aan het compressorhuis van de turbo monteren.
6. Het testen van de turbo en laatste controle.
Is de aansluiting gelukt? Start dan de auto, maar laat hem niet aanslaan. Doe dit via de bobines bij een benzinemotor of bij een dieselmotor via de raildruksensor, maar nooit via het contact. Als dit zonder problemen verloopt, kun je de auto starten zoals je dat ‘normaal’ doet. Als de motor eenmaal loopt, raden wij je aan om deze en de leidingen te controleren op lekkages van olie en uitlaatgassen.
Loop je tegen problemen aan tijdens het vervangen van de turbo, dan kun je altijd contact met ons opnemen.
Kosten voor het vervangen van de turbo
De kosten voor het vervangen van de turbo verschilt per auto. Per automodel zal het aantal arbeidsuren verschillen die de monteurs nodig hebben om de vervanging uit te voeren. De ligging van de turbo heeft ook invloed op de kosten van de vervanging. Hoe toegankelijker de turbo is voor de garagist, hoe minder de kosten zullen uitvallen. In de meeste gevallen zal het bedrag dat een professioneel bedrijf in rekening brengt voor vervangen van de turbo tussen de € 800 en € 1500 bedragen.
Ben je in bezit van een oudere auto? Dan raden wij aan om de auto inclusief turbo te exporteren naar het buitenland. De vervanging van de turbo kan in het buitenland relatief goedkoop uitgevoerd worden. In dit geval is de keuze voor vervanging dus een prima optie. Verder leveren de auto’s in het buitenland nog behoorlijk wat op mocht je toch overgaan tot verkoop van jouw auto.
Slijtage van een turbo voorkomen
Dat een turbo onderhevig is aan slijtage komt door de omstandigheden waarin het werkt. Het is ook van belang om de turbo-as op peil te houden door middel van smering. De levensduur van een turbo kan op enkele manieren beïnvloed worden. Hieronder lichten we een aantal dingen uit die je kunt doen om slijtage aan de turbo te voorkomen:
- Laat de motor even stationair draaien om de temperatuur van de motor te laten dalen.
- Controleer regelmatig het motoroliepeil. Een laag oliepeil veroorzaakt niet genoeg smering en reiniging van de motor. Indien het oliepeil te hoog wordt, bestaat de kans dat de olie het krukas bereikt. Hierdoor kropt de olie zich op en dat is schadelijk voor de motor.
Volg de eisen van de fabrikant. Als in de handleiding van de fabrikant een bepaald soort olie wordt genoemd waaraan voldaan moet worden, raden wij je aan om dit advies op te volgen.