Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Roest op de auto verwijderen, hoe doe je dit?

mW9oPZNoR8jK4uL0gnvbw8c1m8a2AgUNIiuAvUnb.jpeg


19-juni-2020 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Roest is voor elke auto-eigenaar een vervelende vijand. Het begint vaak met kleine plekjes, die echter na een tijdje kunnen uitgroeien tot een grotere plek en nog grotere ergernis. In het slechtste geval kan het zelfs een gat worden. Het is daarom belangrijk om roest zoveel mogelijk te voorkomen en anders op de juiste manier te behandelen. Niet alleen voor de uitstraling van de auto maar dus ook om erger te voorkomen. In deze blog gaan we bekijken hoe je het beste kan handelen bij roest op jouw auto, lees snel verder!

Hoe ontstaat roest op de auto eigenlijk?

Enkel metalen en ijzeren onderdelen van de auto exterieur die kaal zijn, zijn gevoelig voor roest. Auto onderdelen kunnen kaal worden door bijvoorbeeld parkeerschade, lakschade of door steenslag of hagel. Het metaal komt hierdoor bloot te staan aan invloeden van buitenaf. Water, zout, vocht, lucht en andere invloeden zorgen voor de vorming van roest, oxidatie en corrosie. Dit kan bij een heel klein plekje al gebeuren, wat zich vervolgens kan uitbreiden naar een grotere plek door de eerder genoemde invloeden. 

Met name zout is voor de auto heel nadelig in dit proces. Dit is een geleider die het roesten extra versneld. Dit kan al gebeuren bij het zout van een vingerafdruk. Dit zout kan vreten aan de laklaag, met name wanneer hierin een aantal gaatjes en deuken zitten. Zo ontstaat roest in de auto.

Hoe kun je roest op jouw auto voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, en dat is met roest ook zeker mogelijk. Hieronder noemen we een aantal dingen die jij kan doen om roest op jouw auto te voorkomen. 

 • Controleer de auto regelmatig op roest. Denk hierbij vooral aan de wielkast en plekken waar onderdelen langs elkaar wrijven. Ook de onderkant moet je regelmatig controleren. 
 • Houd je auto goed schoon, dit voorkomt roest. Het is nog beter als je daarna een waxlaag aanbrengt. Deze beschermt de lak en zorgt dat er minder zuurstof en vocht bij het ijzer kan komen. Door goed te wassen en te waxen voorkom je dat vuil en vocht de lak aantasten. 
 • Als je kleine schade of deukjes opmerkt kun je het beste zo snel mogelijk actie ondernemen, dan geef je vocht en vuil niet de kans om verdere schade te veroorzaken.
 • Ontvochtig de auto regelmatig, vocht veroorzaakt namelijk roest.
 • Er is ook bepaalde anti roest lak en behandelingen, deze kun je ook regelmatig gebruiken.

Roest op de auto behandelen

Als je toch roest op de auto hebt kun je dit prima zelf verhelpen. Je kunt zelf de roestvlekken verwijderen en er vervolgens lak op spuiten, zodat de auto er weer helemaal top uitziet. Volg dit stappenplan om jouw auto in no time weer mooi te hebben.

 1. Schuur allereerst zoveel mogelijk roest weg. De beste eerste stap is het verwijderen van de meest hardnekkige corrosie met schuurpapier. Eventueel kan je ook een staalborstel gebruiken. Neem voor de zekerheid ook het stuk rondom de roestplek weg.
 2. Om er zeker van te zijn dat er geen roest blijft zitten, dat voor meer roest zal gaan zorgen, kun je een roestomvormer gebruiken. Dit product kapselt roest in en zet het om naar een grondlaag. Hierdoor kan roest zich niet uitbreiden in het metalen oppervlak. 
 3. Vervolgens kun je een anti-roest primer gebruiken. Hierdoor worden de plekken waar eerst roest zat, en natuurlijk de rest van het oppervlak, beschermt tegen roestvorming. De primer zorgt voor een langdurige hechting van de autolak die op het oppervlak wordt gespoten. 
 4. Nu moet je de primer schuren en ontvetten, nadat hij is uitgehard. Eerst schuur je de primer glad, daarna ontvet je hem om het voor te bereiden op het spuiten van de kleurlak. 
 5. Zorg voor de juiste autolak, op basis van de kleurcode van de auto. Op deze manier zie je niks van de schade die er gezeten heeft. Spuit de autolak in meerdere dunne lagen op de auto. 
 6. Spuit het oppervlak hierna af met een blanke lak. Zo heb je het mooiste resultaat en bovendien de beste bescherming van jouw autolak. Nu is je auto weer helemaal mooi!

Producten bij Site4Cars

Bij Site4Cars hebben we uiteraard veel producten die roest kunnen voorkomen of kunnen verhelpen. Hiervoor hebben we onder andere; autolak, technische sprays, beschermhoezen, allerlei auto reparatie en motor toevoegingen, autoreiniging en poetsmiddelen.