Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Remklauw vervangen, hoe werkt dit?

u865a9x4G7woPncFdCi5k8xkOrUbtCPslSLL9kdc.jpeg


3-maart-2020 | Kennisbank | Site4Cars
 

Remklauwen, of remtangen, zijn onderdeel van het remsysteem. Daarnaast zorgen remklauwen ook voor een bijzondere look van de auto, omdat het een opvallend onderdeel bij de wielen is. Remklauwen zijn onderhevig aan slijtage of kunnen acuut kapot gaan. En soms wil je simpelweg een nieuwe remklauw omdat het er beter uitziet. Je kunt deze in principe zelf vervangen. Hoe vervang je een remklauw dan? Dat lees in deze blog.

Wat is een remklauw precies, en wat doet een remklauw?

Een remklauw is dus onderdeel van het remsysteem, en kent een vrij eenvoudige werking. Als je het rempedaal intrapt verplaats je, via de hoofdremcilinder, remvloeistof naar de zuigers die in de remtang zitten. Deze worden vervolgens naar buiten gedrukt. Hierdoor worden vervolgens de remblokken tegen de remschijf aangedrukt, waardoor je auto tot stilstand komt. De remklauw zit altijd gemonteerd bij de remschijven, en kun je altijd zien zitten. Hierdoor kun je met een remklauw de uitstraling van de auto zoveel verbeteren. Een remtang kan zowel aan de bovenkant als aan de zijkant van de remschijven zitten, afhankelijk van het type auto dat je hebt.

Wanneer moet ik mijn remklauw vervangen?

Remklauwen worden heel veel blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. In de wintermaanden hebben remklauwen het vooral zwaar te verduren door het strooizout wat op de wegen gestrooid wordt. Strooizout vreet zich namelijk in het materiaal waarvan de remklauw gemaakt is. De gevolgen hiervan zijn niet altijd direct te zien, maar kunnen er op den duur wel voor zorgen dat delen van de remklauw vast komen te zitten. Hierdoor kunnen de remblokken niet meer tegen de remschijf worden gedrukt, en werkt het remsysteem niet meer. Daarom moet je regelmatig controleren of de remtangen nog goed zijn, het makkelijkst is dit wanneer je remschijven of remblokken vervangt. Als je constateert dat de remklauw niet meer naar behoren werkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Vervanging is dan de enige optie.

Een aantal zaken kan wijzen op een probleem met de remklauw. Duurt het langer voordat je auto tot stilstand komt? Trekt je auto naar één kant wanneer je remt? Heb je meer kracht nodig om het rempedaal in te drukken? Versnelt de motor langzamer dan voorheen? Of ruik je een brandlucht na het remmen? Dan zou er weleens een probleem kunnen zijn met de remklauw.

Hoe komt het dat mijn remklauw kapot is?

Wat zijn redenen waarom de remklauwen blokkeren of slijten? Behalve verloop van tijd, strooizout en de verschillende omstandigheden in Nederland zijn er meerdere oorzaken, hieronder sommen we een aantal veel voorkomende redenen op.

  1. Blootstelling aan vuil en vocht. Door vuil kunnen de zuigers en geleidepennen niet meer vrij bewegen, vocht veroorzaakt corrosie. Beiden kunnen uiteindelijk leiden tot blokkeren. Ook als je de remvloeistof niet op tijd vervangt komt blokkering eerder voor. 
  2. Geen smeermiddel gebruiken, of niet het juiste smeermiddel. 
  3. Veel temperatuurwisselingen. Dit heeft een negatief effect op de rubberen stofkappen, en het kan de remschijven krom trekken. 
  4. Versleten remblokken of remschijven. Hierdoor kan de zuiger te ver uit moeten schuiven, wat kan leiden tot schuintrekken. 
  5. De verkeerde remvloeistof gebruiken, dit heeft uiteraard een negatieve invloed op de staat van de remklauwen. 

Je hebt zelf ook invloed op de staat van je remklauwen. Zoals al gezegd is het dus belangrijk om de juiste remvloeistof te gebruiken, en deze op tijd te vervangen. Daarnaast is een agressieve rijstijl niet aan te raden. Voorkom zoveel mogelijk abrupt starten en hard remmen. Dit voorkomt oververhitting en onnodige slijtage van het remsysteem.

Hoe vervang je een remklauw?

Het vervangen van een remklauw is iets wat je redelijk makkelijk zelf kunt doen, als je beschikt over voldoende technische kennis. En daarnaast heb je natuurlijk enkele materialen nodig, onder andere om de auto op te kunnen krikken. Hieronder leggen we in een aantal basisstappen uit hoe de vervanging werkt. Let op, dit is geen uitgebreide beschrijving en elk model is anders. Verzeker jezelf er dus van dat je weet wat je doet, voordat je eraan begint. Als je het namelijk niet goed monteert zal de remwerking niet meer optimaal zijn.

  1. De eerste stap is de auto opkrikken of op een brug zetten. Zorg ervoor dat dit veilig gebeurd, zeker als je het thuis doet en je alleen bent. 
  2. Vervolgens haal je als eerste het wiel eraf. Dit kun je vaak heel gemakkelijk doen.
  3. Nu kun je de remblokken verwijderen, en de remzuiger met het juiste gereedschap terug drukken in de cilinder. 
  4. Nu kun je de remklauw losmaken. Allereerst moet je de bouten losdraaien, daarna kun je de remleiding demonteren. 
  5. Check ook alle overige onderdelen wanneer je de remklauw vervangt, zoals de remblokken, remschijven en rubbertjes. Vaak hebben die ook schade als de remklauw kapot is.
  6. Nu kun je de nieuwe remklauw monteren, en vervolgens alle onderdelen ook weer.