Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Remblokken vervangen; hoe lang duurt remblokken vervangen?

9kcewGK7b4ZkaTC9fwi8aega5JDjnG9Wtytreuil.jpeg


27-mei-2020 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Remblokken zijn een vast onderdeel van het remsysteem, die nauw samenhangen met remschijven. Simpel gezegd zorgt het indrukken van het rempedaal ervoor dat de remblokken tegen de remschijven aangeduwd worden. De wrijving die hierdoor ontstaat zorgt ervoor dat de auto afremt of tot stilstand komt. Deze wrijving zorgt er echter ook voor dat de remblokken slijten. Na een tijdje zijn deze dus aan vervanging toe. Hoe lang duurt remblokken vervangen dan ongeveer? Dat lees je hieronder.

Versleten remblokken

Zoals al even genoemd zijn remblokken dus aan slijtage onderhevig, doordat er bij het remmen constant druk wordt uitgeoefend op de remschijf. De remschijf en remblokken werken op elkaar in. Als er groeven ontstaan in de remschijf gaan de remblokken dezelfde groeven vertonen. Daarom is het vaak verstandig om ook de remblokken te vervangen als je de remschijf wil vervangen. Andersom is dit niet nodig. 

De meeste auto’s zijn tegenwoordig uitgerust met slijtage indicatoren die aan de computer van je auto doorgeven dat de remblokken vervangen moeten worden. Je kunt het ook zelf op het oog controleren. Als je door je velg op je remblokken kunt kijken kun je zien of de voering dun is of niet. Als deze zo dun is dat je bijna op het metaal kijkt waar de voering van de remblok op zit, dan moeten ze vervangen worden. Hoor je je remmen een metaalachtig geluid maken bij het remmen, dan is het mogelijk dat de remblokken totaal versleten. Hierdoor krijg je metaal op metaal waardoor de remwerking weg of bijna weg is. Vervanging is noodzakelijk op zo’n kort mogelijke termijn.

Remblokken vervangen

Als je het zelf gaat doen is het allereerst belangrijk dat je beschikt over goed gereedschap en een werkplaats. Je hebt in ieder geval een autokrik, remmenreiniger en een wielmoersleutel nodig. Ook enige kennis is wel gevraagd. Daarnaast raden we je aan om eerst de motor te laten afkoelen voordat je begint met de vervanging. Als je kort voor de vervanging van de remblokken een ritje met de auto hebt gemaakt kunnen de rem onderdelen, waaronder de remblokken, nog heet zijn. In deze blog lees je stap voor stap hoe je jouw remblokken kunt vervangen. 

Hoe lang duurt remblokken vervangen?

Hoe lang duurt remblokken vervangen nou eigenlijk? Hierop kunnen we niet één antwoord geven omdat het afhankelijk is van meerdere factoren. Het verschilt per auto en remblok, maar hangt vooral ook af van degene die het doet. Als je dit vaker hebt gedaan en handig bent met auto onderdelen zal het sneller gaan dan bij iemand die het voor eerst doet. We kunnen wel zeggen hoelang een ervaren monteur er ongeveer over zal doen. Remblokken vervangen aan de voorkant duurt ongeveer een half uur, in combinatie met het vervangen van de remschijf. Aan de achterkant duur het vervangen van een remblok wat langer omdat er vaak ook een handrem mechanisme zit, wat natuurlijk extra werk met zich meebrengt.