Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Rare geluiden tijdens het rijden, wat kan het zijn?

ChopnhwmBrhM4fMjt4buMIwz1tekHfP8QySUf0TR.jpeg


10-januari-2020 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Een auto maakt altijd geluid, tenzij je een van de (bijna) stille elektrische varianten hebt. Dit is meestal helemaal niet erg en het kan zelfs lekker klinken, zeker bij wat snellere auto’s. Toch kan het voorkomen dat je een geluid hoort dat steeds terugkomt en je niet vertrouwd. Er zijn ook zeker geluiden die wijzen op problemen met de auto. Als je dit soort geluiden hoort of twijfelt, is het belangrijk om snel te handelen en het te laten te checken. In deze blog behandelen we problemen die de oorzaak kunnen zijn van rare geluiden tijdens het rijden, en wat je hieraan moet doen. 

Wanneer wijst een geluid op een probleem?

Het is belangrijk om gewone geluiden die horen bij een auto te kunnen onderscheiden van een ongewoon geluid dat wijst op een probleem. Vrijwel elke auto maakt nou eenmaal geluid, dit is geen probleem en zal altijd zo zijn. Hierbij is het handig om te weten dat benzinemotoren meer ratelende geluiden maken dan dieselmotoren. Ook maken duurdere auto’s vaak minder geluid, omdat de materialen van hoogwaardige kwaliteit zijn en er beter is geïsoleerd. 

Acute en afwijkende geluiden komen voort uit oneffenheden in de processen onder de motorkap, en wijzen dus op problemen. Als je geluiden herkent en weet waar ze vandaan komen, kun je hier goed op anticiperen en verdere problemen voorkomen. Je kunt het onderdeel in zijn geheel vervangen of een reparatie laten uitvoeren. 

Ronkend geluid bij het optrekken

Een ronkend geluid bij het optrekken kan wijzen op een probleem met de uitlaat. Dit kan gevaarlijk zijn als er gassen de auto kunnen binnendringen. Daarnaast verhoogt dit probleem het brandstofgebruik en kun je een bekeuring krijgen voor een defecte uitlaat. Het is aan te raden om deze gedeeltelijk of helemaal te vervangen. 

Schurend geluid tijdens het rijden

Als dit geluid permanent en ritmisch is kan dit een probleem met de koppeling betekenen. Dit is eenvoudig te controleren door op de koppeling te trappen, als het geluid dan verdwijnt is de koppeling versleten. Deze dient dan vervangen te worden.

Zacht gepiep tijdens het rijden

Bij permanent zacht gepiep tijdens het rijden kunnen de remklauwen droog staan. Het beste kun je deze dan opnieuw insmeren, gebruik hierbij koperpasta. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kun je de remklauwen ook (laten) vervangen. 

Knarsend geluid bij extreem sturen

Het kan voorkomen dat je tijdens het sturen, of vooral bij extreem sturen, een knarsend of krakend geluid hoort. Vaak is het stuklopen van de aandrijfas, de homokineet, hiervan de oorzaak. Bij elke linkse of rechtse bocht zal dit geluid hoorbaar zijn. Met name bij defecte stofhoes of als het homokineet vet er langere tijd uit is geweest zal de homokineet regelmatig stuklopen. 

Metaalachtig schurend geluid bij het remmen

Bij een schurend, metaalachtig, geluid bij het remmen zijn waarschijnlijk de remvoeringen volledig versleten. Het beste zou zijn om de auto te laten wegslepen. Als dit niet mogelijk is moet je zo snel mogelijk naar een garage rijden. Rijdt hierbij zo langzaam mogelijk en vermijdt afremmen. 

Klapperend geluid bij het rijden door gaten in de weg

Wanneer je dit geluid hoort zou het kunnen zijn dat je draagarmen, schokdempers of stabilisatoren kapot zijn. We raden aan om hiervoor langs te gaan bij een garage, deze kan achterhalen wat het probleem precies is. Vervolgens kan dit worden verholpen, of kunnen er een of meerdere onderdelen worden vervangen.

Brommend geluid bij het sturen

Waarschijnlijk wijst dit op een defecte wiellager. Als je hiermee lang door blijft rijden kan het zoemen overgaan in bonken. Dan is veilig rijden niet meer mogelijk, en ben je bovendien verder van huis.De beste optie hierbij is ook zo snel mogelijk vervangen. 

Aparte schurende en klapperende geluiden tijdens het rijden

Wellicht zijn de bumpers losgeraakt. Controleer de carrosserie op losse onderdelen en check of alles nog op zijn plaats zit. Mocht dit zo zijn, kun je deze bij een garage laten vastzetten of vervangen. Uiteraard kun je dit ook zelf doen, als je de juiste materialen en kennis hebt.

Sissend geluid bij uitgeschakelde motor

Er is overdruk in het koelsysteem. Wij raden aan om te wachten totdat de druk is afgenomen en vervolgens de motor compleet te inspecteren. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken, waarvoor je over het algemeen het beste naar een garage kan.

Piepende banden in de bochten

De bandendruk is te laag, waarbij de kans op oude en/of versleten banden groot is. Vervang deze zodra je kan. Dit betekent namelijk ook een verminderde grip en een langere remweg, je veiligheid wordt hiermee dus ook een stuk minder.

Zoemend geluid bij de wielen

Er is een zoemend geluid afkomstig van de wielen, of een soort roffel bij een van de wielen. Dit betekent vaak versleten wiellagers. Het is aan te raden om deze zo snel mogelijk te laten vervangen, een monteur kan makkelijk achterhalen waar het probleem zit en het oplossen.

Knarsende geluiden tijdens het schakelen

Waarschijnlijk zijn de pedalen of bowdenkabels drooggelopen. De pedalen kunnen het beste worden gevet. Bowdenkabels kun je in dit geval beter vervangen. Het is niet verstandig om dit probleem te lang te negeren, want uiteindelijk kunnen bowdenkabels breken. Dan ben je een stuk verder van huis.

Geratel in het dashboard

Waarschijnlijk zit er een verbinding los. Het vinden van dit probleem kan veel werk zijn. Mocht dit niet lukken is het verstandig om langs een garage te gaan. 

Piepende ruitenwissers

Dit wijst op versleten wisserbladen, die je het beste kunt vervangen. Dit is een makkelijke en relatief goedkope vervanging, die je overlast van geluid bespaart.

Bromgeluid dat steeds luider wordt

Dit geluid wordt bij gasgeven steeds erger. Waarschijnlijk is de uitlaat lek of kapot. Hiermee doorrijden is gevaarlijk omdat bepaalde gassen het interieur kunnen binnendringen. Daarnaast is het ook nog eens verboden, waardoor je een bekeuring kunt krijgen. Probeer dit probleem dan ook zo snel mogelijk te verhelpen bij een garage. 

Snerpend en/of piepend geluid

Dit geluid hoor je bij een draaiende motor. Bij gasgeven wordt het geluid erger, of het verdwijnt juist. De kans is groot dat de V-snaar niet goed gespannen of zelfs versleten is. Bij allebei de problemen moet je dit laten verhelpen, ofwel door de V-snaar te vervangen of door hem op de juiste spanning te zetten.

Heb je vragen over een van de bovengenoemde geluiden, kun je contact met ons opnemen. één van onze medewerkers staat altijd klaar om je vragen te beantwoorden.