Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Piepende remmen; wat kan ik hier tegen doen?

YZDoNzhWsfkpSKJrJVmDr7FOIn0A4Q8wbo7LMYlP.jpeg


20-december-2019 | Kennisbank | Site4Cars
 

Hoe werken de remmen van mijn auto?

Auto remmen zijn er in 2 verschillende soorten: remschijven in combinatie met remtangen en remblokken, en remtrommels in combinatie met remvoeringen. Remschijven zijn er in vele soorten en maten, maar ze werken allemaal hetzelfde. De remschijven zitten aan de naaf gekoppeld wat ervoor zorgt dat deze meedraaien met de wielen. Om de remschijven zitten de remtangen bevestigd. In de remtangen zitten de remblokken. De remblokken worden door de remcilinder tegen de remschijven aangedrukt. Als dit gebeurt ontstaat er heel veel wrijving wat ervoor zorgt dat de remschijven niet meer goed kunnen draaien. De auto zal hierdoor tot stilstand komen. Remschijven komen het vaakst voor bij moderne auto’s.

Remtrommels komen vaker voor bij wat oudere voertuigen. Ze functioneren in principe hetzelfde als remschijven. Aan het wiel is een trommel bevestigd en aan de binnenkant zitten kussentjes of remschoenen. Wanneer het rempedaal wordt ingedrukt, duwen de remschoenen tegen de trommel. Het gevolg hiervan is dat de auto tot stilstand komt.

Oorzaken piepende remmen

Er kunnen piepende geluiden vrijkomen vanuit de remmen. Er zijn enkele oorzaken die kunnen leiden tot het piepen van de remmen. Hieronder bespreken we een aantal van deze oorzaken.

Het geluid kan ontstaan doordat een remblok iets beweegt en door wrijving met de remschijf in zijn eigen trillingsfrequentie wordt gebracht.

Wanneer een remschijf op een verkeerde manier slijt, kan deze kromtrekken. Als dit gebeurt, schuurt de remschijf tegen de remvoering. Dit zorgt ervoor dat de remmen gaan piepen.

Wanneer er roestvorming optreedt, kunnen de remmen ook gaan piepen. Dit probleem kun je redelijk snel verhelpen door geleidelijk steeds dieper te remmen tijdens het rijden. Dit reinigt de remblokken en de remschijf waardoor de roest van het metaal wordt gehaald. Het is wel belangrijk dat je tijdens deze handeling geen ander verkeer hindert.

‘Rem fade’ kan ook een reden zijn dat de remmen een piepend geluid maken. De remmen raken in dat geval oververhit. Ze kunnen hierdoor niet goed functioneren. Fading komt het vaakst voor bij situaties waar je meer moet remmen dan normaal, zoals bij de afdaling van een berg. Als er fading voorkomt, kost het meer moeite om hetzelfde vermogen te leveren. Je kunt fading voorkomen door meer op de motor te remmen. Gebruik een lage versnelling, zodat de motor en de aandrijflijn de snelheid van het voertuig regelen in plaats van alleen de remmen.

Als laatste willen we benoemen dat slijtage een piepend geluid kan veroorzaken. Doordat het materiaal weggesleten is, hoor je een geluid dat ontstaat door tegen elkaar komend metaal. Dus eigenlijk is het geen piepend geluid dat je hoort. Slijtage aan de remmen is gevaarlijk, omdat de remmen hierdoor steeds minder goed functioneren. 

Piepend geluid; wat te doen? 

Piepende remmen komen over het algemeen vaker voor bij auto’s waar geen gebruik is gemaakt van originele onderdelen. Als er in het remsysteem een onderdeel niet goed werkt, kan dit leiden tot een piepend geluid. Doorrijden met piepende remmen raden wij niet aan, omdat dit je eigen veiligheid en dat van andere in gevaar kan brengen.

Er zijn meerdere manieren waarop je een probleem aan de remmen kunt oplossen. In het ernstigste geval zul je de remblokken moeten vervangen en zullen er nieuwe remschijven moeten worden gemonteerd.

In andere situaties dien je alleen de remmenschoon te maken. Een klein object kan de remblokken en remschijven dermate overlast bezorgen dat je niet meer normaal in de auto kan rijden. 

Om te onthouden

  • De remmen van jouw auto zullen sneller piepen als deze heel warm zijn of onder druk staan.
  • Remblokken van carbon metaal kunnen vrij snel een piepend geluid maken. 
  • Remmen kunnen altijd piepen, maar pas wanneer de remmen consistent piepen is er reden tot bezorgdheid.

Doorrijden met piepende remmen

Doorrijden met piepende remmen kan zeer gevaarlijk zijn. Wanneer je het geluid hoort van ijzer op ijzer of een knarsend geluid,  is het niet verstandig om je weg te vervolgen. Het juist functioneren van de remmen is nu niet meer te waarborgen en daarom is de kans op een ongeluk een stuk groter. Wij raden je daarom aan om de auto langs de weg te zetten en eventueel op te laten halen. Wanneer je doorrijdt neemt de kans op een ongeluk alleen maar toe.

Als je er zeker van bent dat je enkel een piepend geluid hoort, kun je doorrijden tot een garagehouder. We raden je aan om dit vrijwel direct te doen. Als je nog vragen hebt over piepende remmen, kun je altijd contact met ons opnemen.