Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Motor revisie, wat is dit en hoe werkt het precies?

JO9HNsA6V11Te3427JGU4OD0e0updz4siVE3bUY5.jpeg


18-maart-2020 | Kennisbank | Site4Cars
 

De motor is misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel van een auto. Het is in elk geval het hart van de auto en zonder een goed werkende motor heb je een probleem. Bij problemen met de motor ligt dit vaak aan een of enkele onderdelen. Deze worden gerepareerd of vervangen en je kunt weer gewoon je weg vervolgen. Maar het kan zijn dat je motor echt aan het einde van zijn latijn is. Dan kun je hem in zijn geheel vervangen, of kiezen voor een motor revisie. Maar wat is een motor revisie nou precies? Dat en meer lees je in deze blog!

Hoe werkt de motor ook alweer?

Voordat we ingaan op het reviseren van een motor is het handig om eerst te weten hoe de motor in een auto ook alweer werkt. Het is uiteraard een ingewikkeld proces, dus geven we een zeer beknopte beschrijving. 

Een automotor bestaat altijd uit meerdere cilinders. Een benzinemotor heeft de volgende werking. Bovenin een cilinder zit de verbrandingskamer, hier komt via de inlaatklep een mengsel van brandstof en lucht binnen. De bougie geeft op het juiste moment een vonk, waardoor het brandstofmengsel tot ontbranding komt. Door de kracht die hierbij vrijkomt gaat de zuiger in de cilinder omlaag. De zuigerstang is verbonden met de krukas en die zet die kracht om in een ronddraaiende beweging. De krukas draait nu rond en drijft de wielen aan, via de versnellingsbak. De krukas zit ook weer vast aan de distributieriem, die ervoor zorgt dat de nokkenas gaat draaien. Dit alles gaat heel snel en is een doorlopend proces. Belangrijk hierbij is motorolie, zodat alles soepel blijft draaien en bewegen.

Wat is een revisie van het motorblok precies?

Een motor revisie is eigenlijk simpelweg het opknappen van alle motordelen, om zo de motor een tweede leven in te blazen. Het gehele motorblok wordt uit elkaar gehaald en alle afzonderlijke delen worden nagekeken en gereinigd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan polijsten, slijpen en borstelen. Mocht een onderdeel echt versleten zijn en niet meer kunnen worden gerepareerd, dan wordt deze vervangen. Daarna wordt alles weer in elkaar gezet en kan de motor als het goed is weer een tijdje mee. Een revisie is goedkoper dan het plaatsen van een geheel nieuw onderdeel. Zeker bij een motor kan dit namelijk nogal duur uitvallen. Ten opzichte van een tweedehands onderdeel gaat een gereviseerde motor vaak langer mee. Daarnaast is revisie natuurlijk een duurzame oplossing, omdat je dingen opnieuw gebruikt. Al met al is het dus een mooie oplossing voor een motor die niet meer helemaal naar behoren werkt. 

Ook alle pakkingen zullen hierbij moeten worden gecontroleerd en eventueel worden vervangen. In een motorblok zitten heel veel pakkingen. Wat zijn pakkingen precies? Pakkingen zijn ook wel afdichtingen die ervoor zorgen dat een ruimte wordt opgevuld zodat vloeistoffen of gassen niet naar binnen of buiten kunnen. In je auto vind je veel verschillende metalen onderdelen die op elkaar gemonteerd zijn. Het is erg moeilijk om deze onderdelen dicht te maken, daarom wordt er een pakking tussen gedaan zodat de ruimte binnenin dicht is zodat de vloeistoffen of gassen er niet uit kunnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de olie in een auto

Wanneer je motor reviseren?

Wanneer kun je kiezen voor het reviseren van je motor? Als je motor niet meer naar behoren werkt is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te vervangen, om verdere schade te voorkomen. Een compleet nieuwe motor kost heel veel geld, in veel gevallen zal dit zelfs te duur zijn ten opzichte van de waarde van de auto. Dan is een motor revisie, of vervanging door een gereviseerd onderdeel, een goede oplossing. Uiteraard kun je dan bij Site4Cars terecht voor eventuele nieuwe motordelen!

Je motor zelf reviseren, wat kun je doen?

Je kunt natuurlijk onderdelen bij ons kopen en deze zelf vervangen. In principe is het reviseren van een motorblok een klus voor specialisten, omdat het uit elkaar halen en in elkaar zetten alleen al een ingewikkelde klus is die je zeker niet mag onderschatten. Mocht je het zelf willen doen, zorg dan sowieso voor goede materialen. Je moet daarnaast zeker weten wat je doet, want anders kan je veel schade veroorzaken aan de motor en andere onderdelen. En dan ben je nog veel verder van huis. Lees hier onze kennisbank blogs over het vervangen van aparte motordelen, hiermee weet je hoe je die specifieke onderdelen kunt vervangen!

Motor revisie kosten

Wat kost een motor reviseren? Zeker is dat het goedkoper is dan een geheel nieuwe motor. Maar de precieze kosten zijn afhankelijk van veel factoren. Allereerst moet je een goede diagnose stellen van wat het probleem nu precies is. Daarna weet je wat het reviseren ongeveer gaat kosten. De kosten bestaan uit werkuren, die je weg kunt halen door zoveel mogelijk zelf te doen, en kosten voor de onderdelen. Om je toch een idee van de kosten te geven; de ANWB zegt dat revisie van een viercilinder motor inclusief montage en nieuwe onderdelen al snel 4.500 euro kost. Het is dus hoe dan ook niet goedkoop.