Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Mijn auto trekt naar een kant toe, wat kan dit zijn?

IiUCEb8BWqNIgQ19DhJ7tKgBWDJpB97lXmYzu5Zd.jpeg


9-juni-2020 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Het kan zijn dat je auto tijdens het rijden naar een kant toe trekt, of dit nou naar links of naar rechts is. Dit wijst natuurlijk op een probleem, maar op welk probleem precies? Het kan een aantal oorzaken hebben. Als je de oorzaak achterhaalt weet je ook meteen hoe je het kan oplossen. In deze blog gaan we kijken naar zowel de oorzaken als de oplossingen. Want een ding is zeker, een auto die naar een kant toe trekt is zeer oncomfortabel en kan leiden tot gevaarlijke situaties. 

De auto trekt naar een kant, wat kan de oorzaak zijn?

Wat kunnen de oorzaken zijn van een auto die naar links of rechts trekt? Het kan allereerst een probleem met de banden zijn, die kunnen namelijk scheef afslijten waardoor er een verschil ontstaat. Het kan te maken hebben met een verkeerde bandenspanning, als de ene kant anders is dan de andere. Daarnaast kan het liggen aan de stuurrichting of wielophanging. Veel onderdelen die hiermee te maken hebben kunnen namelijk slijten, zoals; draagarmen, draagarm rubbers, wiellagers, spoorstangen, stuurstangen en schokdempers. En tot slot kan een slechte uitlijning leiden tot deze problemen. Bij rechtuit rijden kan de auto dan de neiging hebben om naar een bepaalde kant te trekken, wat erger kan worden bij het optrekken of juist bij het remmen. Daarnaast kan je merken dat sturen lastiger is of dat de auto uit zichzelf soms slingert. In alle gevallen is eigenlijk een ding belangrijk, het stellen van de juiste diagnose. Dan kan je de juiste oplossing kiezen voor dit probleem. 

Wat moet je doen op het moment dat je auto naar een kant trekt?

Het eerste wat je moet doen bij een auto die naar een kant trekt is bekijken waar het vandaan komt. Als je zelf verstand van de auto hebt en over de nodige materialen beschikt zou je het zelf kunnen, maar waarschijnlijk is het handiger om naar een garage te gaan. Hier kunnen ze vrij snel bekijken wat het probleem is. Pas dan kan worden bekeken wat er moet gebeuren, of het probleem verholpen kan worden of dat een of meerdere onderdelen vervangen moeten worden. Een van de zaken waar het aan kan liggen is de uitlijning, hier gaan we in de volgende alinea verder op in. 

Je auto uitlijnen, hoe en waarom?

Een van de oorzaken van een auto die naar een kant hangt is een niet optimale stand van de wielen. De stand van jouw wielen kan op verschillende manier veranderen. Te hard tegen de stoeprand oprijden kan al genoeg zijn, net als het vervangen van een onderdeel van de wielophanging. Als de stand van je wielen niet goed is kun je dit weer in orde maken door de auto te laten uitlijnen. Dit is belangrijk om meerdere redenen. Allereerst is een auto die normaal stuurt en niet naar één kant trekt goed voor je rijcomfort en de verkeersveiligheid. Daarnaast gaan je banden hierdoor ook langer mee en is je brandstofverbruik lager. Overigens is een auto die naar een kant trekt niet de enige reden om je auto opnieuw te laten uitlijnen. Ook als je stuur niet recht staat tijdens het rechtdoor rijden, als het sturen zwaar is, je banden onregelmatig slijten of het brandstofverbruik toeneemt kan dit wijzen op een verkeerde uitlijning.