Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Mijn auto start niet meer, wat kan het probleem zijn?

qkeOAzu90GttzV1ZCfh49SRMbIK44PxUpH80NCV1.jpeg


22-april-2020 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Een probleem met het starten van je auto komt altijd op een ongewenst moment. Zeker als je het niet direct kunt oplossen is het erg vervelend. Om zo snel mogelijk weer de weg op te kunnen is het handig om te weten waar het probleem aan kan liggen. Op die manier kun je het probleem (laten) oplossen en in de toekomst voorkomen. In deze blog gaan we daarom in op verschillende oorzaken van startproblemen.

Lege accu

Er zijn vele mogelijke oorzaken van startproblemen met jouw auto, maar de nummer 1 oorzaak is toch wel een lege accu. Dit kan veroorzaakt worden doordat je de lichten de hele nacht hebt aan laten staan. Daarnaast kan het zijn dat de weersomstandigheden ervoor hebben gezorgd dat je accu slechter of helemaal niet meer start. Bij koud weer neemt de capaciteit van de accu af, en als die er al minder aan toe was kan dit de druppel zijn. Als het wordt veroorzaakt doordat je iets hebt aan laten staan, zoals de lichten, kun je de auto alsnog starten met startkabels of een accu booster. Dan kun je alsnog gewoon op weg!

Kapotte startmotor

Wanneer de lichten van de auto wel branden maar je motor niet wil starten, zou het probleem weleens bij de startmotor kunnen liggen. De startmotor ontvangt stroom van de accu, en zet de motor van de auto in werking. Het kan zijn dat een onderdeel van de startmotor is versleten en dat de auto daarom niet start. Het kan echter ook voorkomen dat het ronsel in de starterkrans is vastgeslagen. In dat geval kan dit loskomen door je auto in de hoogste versnelling te zetten en heen en weer te duwen. Zet wel eerst het contact uit. Wat er ook aan de hand is met de startmotor, we raden sowieso aan om deze zo snel mogelijk te vervangen. 

Brandstoftoevoer problemen

Als je auto startproblemen heeft of snel weer afslaat zou het ook aan de brandstofvoorziening kunnen liggen. Amper brandstof in de tank kan natuurlijk de oorzaak zijn, maar dat weet je snel genoeg. Als er wel nog genoeg brandstof is kan de vlotter in de tank zijn blijven hangen. Ook kan er een lek in het brandstofsysteem zijn, of kan de brandstofpomp kapot zijn. Het beste kun je dit even laten controleren bij een garage.

Problemen met de dynamo

Een probleem met de accu zorgt ervoor dat jouw auto niet start, maar het kan zijn dat dit niet aan de accu zelf ligt maar aan de dynamo. Deze genereert elektrische stroom en laadt de accu op wanneer de motor draait. Als dit niet goed werkt kan de accu leeglopen. Hiervoor gaat vaak een waarschuwingslampje branden. Een bezoek aan een garage is bij dit probleem niet te vermijden, tenzij je zelf veel kennis en gereedschap hebt.

Bougie problemen

Bougies kunnen ook startproblemen veroorzaken. Een bougie, of een gloeibougie in het geval van een dieselmotor, hebben een belangrijke rol bij het ontbranden of starten van de motor. Als deze dus niet naar behoren werken of versleten zijn, kan dit startproblemen veroorzaken.  

Brandstoffilter of benzinefilter werkt niet meer

Ook je brandstoffilter, of benzinefilter, kan ervoor zorgen dat je auto niet meer start. Dit komt niet heel vaak voor. Het kan zijn dat het filter verstopt is geraakt waardoor de brandstof niet meer goed bij de motor kan komen. Daarom raden we aan om alle filters regelmatig te vervangen. 

Contactslot schakelaar is stuk

Een probleem dat niet al te vaak voorkomt is een defecte contactschakelaar. Ook dan zal de motor natuurlijk niet starten. Dit kan voorkomen als de auto al wat ouder is. Het voordeel van dit probleem is dat het makkelijk en snel op te lossen is.