Met de auto naar Zwitserland, wat moet je weten?

Zwitserland is een populair vakantieland onder Nederlanders, zeker tijdens de wintermaanden voor wintersport. Het land heeft mooie, charmante dorpjes en heerlijke pistes om je uit te leven op de ski’s of een snowboard. Ook in de zomer is er genoeg te doen en te beleven. Veel Nederlanders reizen met de auto naar Zwitserland, wat qua afstand natuurlijk prima te doen is. Het is dan belangrijk om rekening te houden met de wetten en regels die gelden in het land. Door ervoor te zorgen dat je hiervan op de hoogte bent kun je kun je problemen en boetes voorkomen. In deze blog vertellen wij alles over de regels en wetten op de Zwitserse wegen, zodat jij onbezorg op reis kunt!

Verplicht in de auto in Zwitserland

Net als in Nederland moet je in bijna elk land een aantal dingen verplicht in je auto hebben. In Zwitserland is dit niet anders, door ervoor te zorgen dat je onderstaande zaken in je auto hebt voorkom je problemen.

Gevarendriehoek

In elke auto moet een gevarendriehoek aanwezig zijn. Bijkomende regel in Zwitserland is dat deze binnen handbereik van de bestuurder moet zijn. Een gevarendriehoek in de kofferbak is dus volgens de regels niet voldoende. 

Verder zijn er in Zwitserland geen verplichtingen, maar voor je eigen veiligheid en comfort raden we de volgende dingen wel aan;

  • Veiligheidshesje: Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
  • Reservewiel: Of een thuiskomertje, dit is natuurlijk altijd makkelijk in het geval van pech.
  • Eventueel kun je ook nog reserve lichten, een brandblusser en een verbanddoos meenemen. Vooral het laatste raden we aan. 

Reisdocumenten voor Zwitserland

Als je naar Zwitserland gaat moet je altijd een geldig legitimatiebewijs of paspoort bij je hebben, ongeacht welk vervoersmiddel je gebruikt en dus ook met de auto. Daarnaast is het natuurlijk verplicht om een geldig rijbewijs en kentekenbewijs bij je te hebben. Een Nederlands rijbewijs is gewoon prima, als je gaat huren kan het zijn dat men wel een internationaal rijbewijs vraagt. Dit formulier is nodig op het moment dat je schade hebt gereden. Een visum is in Zwitserland niet nodig. Ook een NL-sticker is niet vereist in Zwitserland, mits je een landcode op je kentekenplaat hebt. Heb je die niet, dan moet je wel een NL-sticker aanbrengen. 

Doorreislanden onderweg naar Zwitserland

Let erop dat je natuurlijk ook door andere landen rijdt wanneer je naar Zwitserland gaat, hier kunnen weer andere regels gelden op alle gebieden. Zorg dat je uitrusting, je documenten en eventuele winterbanden ook voldoen aan de regels in die landen. Bij Zwitserland gaat het hier vooral om Duitsland. 

Tolheffing in Zwitserland

Op alle snelwegen in Zwitserland wordt tol geheven. Daarnaast betaal je in een aantal tunnels tol, zoals in de Grote-Sint-Bernardtunnel. 

Vignet

In Zwitserland is het verplicht om een tolvignet te hebben. Het normale vignet is geldig voor auto’s en motoren tot en met 3500 kg. Voor een aanhanger, of dus een caravan, moet je een apart vignet aanschaffen. In dat geval heb je dus 2 vignetten nodig. Zwaardere voertuigen, zoals bijvoorbeeld hele grote campers, moet extra betalen. Het gaat hier om de zogenoemde Schwerverkehrsabgabe, die je bij de grenzen kunt verkrijgen. Alle vignetten zijn een kalenderjaar geldig, met daarbij december van het voorgaande jaar en januari van het jaar erna. Een vignet 2020 is dus geldig vanaf 1 december 2019, tot en met 31 januari 2021.

Het vignet moet worden bevestigd aan de linkerkant van vooruit, linksboven of linksonder. Bovenaan in het midden mag ook. Niet volgens de regels bevestigen kan boetes opleveren, ook beschadigde vignetten zijn ongeldig. Het vignet is te koop bij postkantoren en aan de Zwitserse grens. Bij de grens kun je met euro’s betalen, bij de postkantoren is dit niet mogelijk. 

Milieuzones 

In Zwitserland heb je enkel in het kanton Genève een aantal milieuzones. De regels hierbij hangen af van de gemeten luchtvervuiling. Bij bepaalde mate van luchtvervuiling zijn er beperkingen. Hier heb je dan ook een milieusticker nodig. In andere Zwitserse kantons en gemeenten zijn (nog) geen milieuzones. Wel zijn een aantal bergdorpen autovrij.

Snelheden op de Zwitserse wegen

De maximaal toegestane snelheden op de Zwitserse snelwegen kunnen afwijken van de Nederlandse regels. Daarom hebben we hieronder de maximumsnelheden op een rijtje gezet, zodat jij niet voor verrassingen komt te staan. 

Snorfietsen

Binnen bebouwde kom: 30

Buiten bebouwde kom: 30

Autowegen: verboden

Autosnelwegen: verboden

Bromfietsen

Binnen bebouwde kom: 45

Buiten bebouwde kom: 45

Autowegen: verboden

Autosnelwegen: verboden

Personenauto’s en campers <3500 kg, motoren

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 80

Autowegen: 100

Autosnelwegen: 120

Personenauto’s en campers <3500 kg, met aanhanger (waaronder caravan)

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 80

Autowegen: 80

Autosnelwegen: 80

Campers >3500 kg

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 80

Autowegen: 100

Autosnelwegen: 100

Binnen de bebouwde kom worden in Zwitserland steeds meer 30-zones ingesteld, dit is altijd met borden aangegeven. Verder geldt in Zwitserland de regel dat je als bestuurder altijd de aandacht op de weg moet hebben. Alle handelingen die dit moeilijker maken zijn strafbaar. Dit geldt uiteraard voor het gebruiken van je telefoon, maar ook voor bijvoorbeeld je haar doen, make-up bijbrengen of het navigatiesysteem bedienen. Zelfs voor het voeren van een gesprek dat je af kan leiden kun je in theorie een boete krijgen. Houd hier dus goed rekening mee.

Winterbanden in Zwitserland

Het gebruik van winterbanden is in Zwitserland niet verplicht, maar wordt wel ten zeerste aangeraden. Er is namelijk wel de regel dat wanneer je geen winterbanden hebt en je hindert het andere verkeer omdat je minder grip hebt, je hiervoor een boete kunt krijgen. Daarnaast zijn winterbanden natuurlijk veiliger bij bepaalde omstandigheden.

Sneeuwkettingen in Zwitserland

Sneeuwkettingen zijn verplicht als dit wordt aangegeven met een rond, blauw verkeersbord. Daarom raden we aan om deze altijd bij de te hebben als je in de winter naar Zwitserland gaat. Voor 4x4 auto’s zijn er soms uitzonderingen, dat staat dan onder de borden aangegeven. Ook hier geldt dat je een boete kunt krijgen als je andere weggebruikers hindert, als je bijvoorbeeld op zomerbanden rijdt en ook geen sneeuwkettingen hebt. Als je ze gebruikt moet je ze om minimaal twee aangedreven wielen monteren, en je mag dan nog maximaal 50 kilometer per uur rijden.

Winteruitrusting

Als jouw auto is voorzien van winterbanden en eventueel een sneeuwketting, dan voldoe je in principe aan de verplichte uitrustingen. Daarnaast ben je, zoals al eerder gezegd, verplicht om een gevarendriehoek in je auto te hebben. Wij raden daarnaast aan om je auto te voorzien  van voldoende antivries, koelvloeistof, ruitenwisservloeistof, en werkende ruitenwissers. Al deze producten zijn voordelig aan te schaffen bij Bogijn Car Parts.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Car Parts? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies om de website te laten functioneren, betere inzichten te krijgen voor een nog beter gebruiksgemak, en voor de personalisatie van onze website en advertenties. Meer info