Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Met de auto naar Zweden, wat moet je allemaal weten?

JSOBpNsqgDBwWx0XCf0TvlQZ3znY2ag8t4RP89N2.jpeg


26-februari-2020 | Landeninfo | Site4Cars
 

Zweden is wellicht niet het eerste land waar je aan denkt bij een autovakantie vanuit Nederland, maar toch is dit land ook met de auto goed te bereizen. En een vakantie in Zweden is zeker een aanrader, want Zweden heeft veel te bieden. Het land is het grootste van Scandinavië, en gaat van een koud klimaat in het noorden naar een gematigd klimaat in het zuiden. Het landschap en de natuur is prachtig, met een aantal prachtige nationale parken. Daarnaast heb je mooie steden en vriendelijke mensen, met als beste voorbeeld de hoofdstad Stockholm. Lijkt het jou wel wat om naar Zweden op vakantie te gaan en denk je erover na om met de auto te reizen? Lees dan deze blog zodat jij helemaal op de hoogte bent van de regels!

Verplicht in de auto in Zweden

In vrijwel elk land moet je verplicht een aantal dingen in je auto hebben als je de weg op gaat, net zoals dit in Nederland het geval is. In Zweden is dit ook zo, echter heb je als bestuurder van een auto met Nederlands kenteken in principe geen enkele verplichting. Toch raden we een aantal dingen wel altijd aan. Dit voor je eigen comfort en om zo veilig mogelijk op weg te gaan.

Gevarendriehoek

Een gevarendriehoek is in heel veel landen verplicht, maar in Zweden alleen voor auto’s met een Zweeds kenteken. Wij adviseren echter om altijd een gevarendriehoek in je auto te hebben, zo voorkom je ook dat je alsnog een discussie met agenten krijgt. In Zweden is het zo dat de gevarendriehoek binnen handbereik moet zijn, dus niet in de kofferbak. 

Verder raden we de volgende zaken altijd aan:

  • Veiligheidshesje: Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
  • Reservewiel: Of een thuiskomertje, dit is natuurlijk altijd makkelijk in het geval van pech.
  • Eventueel kun je ook nog reserve lichten, een brandblusser en een verbanddoos meenemen. Vooral het laatste raden we aan. 

Reisdocumenten Zweden

Als je naar Zweden gaat moet je altijd een geldig legitimatiebewijs of paspoort bij je hebben, ongeacht welk vervoersmiddel je gebruikt en dus ook met de auto. Daarnaast is het natuurlijk verplicht om een geldig rijbewijs en kentekenbewijs bij je te hebben. Een Nederlands rijbewijs is gewoon prima, als je gaat huren kan het zijn dat men wel een internationaal rijbewijs vraagt. Daarnaast raden we een internationaal schadeformulier aan. Dit formulier is nodig op het moment dat je schade hebt gereden. Een visum is in Zweden niet nodig. Ook een NL-sticker is niet vereist in Zweden, mits je een landcode op je kentekenplaat hebt. Heb je die niet, dan moet je wel een NL-sticker aanbrengen. 

Let er overigens altijd op dat je natuurlijk door andere landen rijdt wanneer je naar Zweden gaat, en die landen ook weer hun eigen regels en wetten kennen. Zorg dat je ook hiervan goed op de hoogte bent.

Tolheffing in Zweden

Zweden kent geen tolwegen, behalve voor een aantal bruggen. Daarnaast betaal je in de binnensteden van Stockholm en Göteborg een bepaalde belasting als je daar met de auto komt. Als je met de auto naar Zweden gaat rij je hoogstwaarschijnlijk via Duitsland en Denemarken. Denemarken en Zweden zijn met elkaar verbonden via de Sontbrug. Hier betaal je wel tol voor. Hier kun je zowel contact als met pin of creditcard betalen.

Milieuzones in Zweden

Er zijn niet echt milieuzones in Zweden, op dus de binnensteden van Stockholm en Göteborg na. Hier betaal je een bedrag voor zowel het milieu als voor tol. Dit hoeft niet in het weekend, op feestdagen en in juli. Als je de binnenstad binnenrijdt wordt het kenteken gefotografeerd, je krijgt hiervan automatisch een rekening opgestuurd. De bedragen variëren, maar het maximale bedrag is 13€ per dag.

Snelheden op de Zweedse wegen

De toegestane snelheden op de Zweedse wegen kunnen nogal verschillen, bijna altijd staan er dan ook borden naast de weg met hierop de snelheid. Als dit niet het geval is, dan is de maximumsnelheid 70 kilometer per uur. 

 

Personenauto’s, campers < 3500 kg en motoren:

Binnen bebouwde kom: 30-70

Buiten bebouwde kom: 60-100

Autosnelwegen: 90-120

Personenauto’s met aanhanger/caravan:

Binnen bebouwde kom: 30-70

Buiten bebouwde kom: 60-80

Autosnelwegen: 80

 

Campers > 3500 kg:

Binnen bebouwde kom: 30-70

Buiten bebouwde kom: 60-100

Autosnelwegen: 90-120

 

In Zweden is het net als in Nederland zo dat je niet op je telefoon mag zitten achter het stuur. Daarnaast is het ook verboden om communicatie of navigatie apparatuur te bedienen tijdens het rijden. Invoegstroken op snelwegen zijn in Zweden vaak heel kort, het is gebruikelijk dat je invoegende auto’s de ruimte geeft om in te voegen. Houd hier rekening mee. 

Winterbanden in Zweden

Winterbanden zijn in Zweden verplicht bij winterse omstandigheden in de periode van 1 december tot en met 31 maart. Met winterse omstandigheden wordt bedoeld; een nat wegdek bij koude temperaturen, sneeuwval of ijs op de weg. Dit kan worden bepaald door de politie, die hebben de bevoegdheid om bepaalde wegen te beschouwen als winters. Zijn er geen winterse omstandigheden, dan mag je zelfs op zomerbanden rijden in Zweden. Bij winterse omstandigheden moeten ook aanhangers zijn voorzien van winterbanden. Houd je je niet aan de regels en ben je bij winterse omstandigheden betrokken bij een ongeluk, dan kun je aansprakelijk gesteld worden. Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan, maar niet verplicht. 

Winteruitrusting in Zweden

In Zweden is het verplicht om bij winterse omstandigheden ruitenwisservloeistof met antivries te gebruiken. Daarnaast moet je ook een sneeuwschep in je auto hebben. 

Wij raden daarnaast aan om je auto te voorzien van voldoende  koelvloeistof, een touw, startkabels, warme kleren en werkende ruitenwissers. Denk daarnaast aan de dingen die we hierboven noemde bij verplicht in de auto. Deze producten zijn voordelig aan te schaffen bij Site4Cars.