Met de auto naar Turkije, wat moet je allemaal weten?

10-februari-2020 | Landeninfo | Bogijn Car Parts

Met de auto van Nederland naar Turkije is een behoorlijke afstand. Van Utrecht naar Istanbul is een kleine 2700 kilometer, en dat is nog relatief dichtbij in Turkije vanaf Nederland gezien. Toch zijn er jaarlijks een heleboel mensen die deze afstand met de auto overbruggen. Hierbij wil je niet voor verrassingen komen te staan, de reis is toch al intensief genoeg. Het is dus belangrijk om rekening te houden met de wetten en regels die gelden in dit land. Op deze manier voorkomen je problemen en eventuele boetes. In deze blog vertellen we je hier alles over, zodat jij onbezorgd aan de reis naar Turkije kunt beginnen!

Verplicht in de auto

Je moet ook in Turkije bepaalde dingen verplicht in de auto hebben, net als in vrijwel elk land. Het is verstandig om je hier aan te houden, zodat je discussies voorkomt en geen boetes oploopt.

Gevarendriehoek

In Turkije is het verplicht om twee gevarendriehoeken in de auto te hebben. 

Brandblusser

In Turkije is ook een brandblusser verplicht, van minimaal 1 kg blusmiddel. 

Reservewiel

Het is in Turkije verplicht om een reservewiel in de auto te hebben, met daarnaast ook gereedschap om een band te verwisselen. Heb je geen reservewiel in de auto, dan is een bandenreparatieset of een spuitbus met anti lek spray ook prima.

Verbanddoos

Ook een verbanddoos behoort in Turkije tot de verplichte uitrusting voor automobilisten. 

Een veiligheidshesje is in Turkije niet verplicht, maar raden we wel altijd aan. Daarnaast wordt wel ook geadviseerd om reservelampen en een sleepkabel mee te nemen. 

Let bij al deze alinea’s op het feit dat je tijdens je reis naar Turkije meerdere andere landen passeert. Zorg er daarom voor dat je ook op de hoogte bent van de regels en weten die hier gelden!

Reisdocumenten voor Turkije

Als je met de auto naar Turkije reist dien je altijd een geldig legitimatiebewijs of paspoort bij te hebben. Dit is natuurlijk altijd zo, ongeacht het vervoersmiddel dat je gebruikt. Dit document moet vanaf de dag van aankomst in Turkije nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Verder zijn ook je rijbewijs en kentekenbewijs natuurlijk verplicht. Een NL-sticker is niet vereist in Spanje, mits je een landcode op je kentekenplaat hebt. Heb je die niet, dan moet je wel een NL-sticker aanbrengen. 

In Turkije is ook een visum nodig, die online kan worden aangevraagd. Het aanvragen neemt slechts enkele minuten in beslag. Je hebt dan een e-visum, die je via een link kunt downloaden. Die link krijg je via de mail. Je kunt zowel digitaal als uitgeprint laten zien voor goedkeuring. Het visum is 180 dagen geldig en je mag hiermee maximaal 90 dagen in het land blijven. 

Tolheffing in Turkije

In Turkije moet je op de meeste snelwegen tol betalen, net als op een aantal bruggen. Turkije heeft hiervoor 6 voertuigcategorieën, op basis hiervan zijn de tarieven per weg bepaald. Dit is afhankelijk van het aantal assen van je voertuig en of je een aanhanger hebt, en zo ja wat voor een. Voor motoren geldt een aparte klasse.

Betalen

Het betalen van tol is in Turkije wat anders geregeld dan in de gebruikelijke vakantielanden in Europa. Contant betalen is in Turkije niet mogelijk. Je kan enkel betalen met een van de twee elektronische betaalsystemen, HGS of OGS. Voor de laatste is echter een Turkse bankrekening nodig, dus voor de meesten waarschijnlijk niet van toepassing. Je moet bij de tolpoorten wel opletten dat je de goede pakt (in de meeste gevallen dus met HGS), anders loop je het risico op een boete. Een HGS kaart of vignet wordt automatisch gescand bij tolpoorten, je hoeft hiervoor niet te stoppen. Wel moet je zorgen voor genoeg saldo op deze kaart. Als er rood licht brand bij het passeren van de tolpoort, wat kan betekenen dat de chip niet werkt of dat je te weinig saldo hebt, moet je binnen 15 dagen contact opnemen. Op die manier kun je alsnog een boete voorkomen. Elke keer als je betaald ontvang je een SMS met het huidige saldo van je HGS.

Belangrijke algemene verkeersregels in Turkije

In Turkije gelden een aantal regels op de weg die afwijken van de Nederlandse regels. Hieronder staan de belangrijkste. 

  • Voor bestuurders van een voertuig met aanhanger geldt een algeheel alcoholverbod. 
  • In bepaalde steden is met borden aangegeven dat geluidssignalen verboden zijn, wat meestal tussen 10 uur s avonds en zonsopgang geldt.

Snelheden op de Turkse wegen

De snelheidsregels in Turkije kunnen afwijken van de regels in Nederland. Wij hebben hieronder een overzicht gemaakt van de regels, zodat je een goed beeld hebt van de toegestane snelheden en niet voor verrassingen komt te staan. 

Bromfietsen:

Binnen bebouwde kom: 30

Buiten bebouwde kom: 45

Wegen met gescheiden rijbanen: 45

Autosnelwegen: verboden 

Motoren:

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 70

Wegen met gescheiden rijbanen: 80

Autosnelwegen: 80

Campers:

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 80

Wegen met gescheiden rijbanen: 80

Autosnelwegen: 90

Personenauto’s:

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 90

Wegen met gescheiden rijbanen: 110

Autosnelwegen: 120

Personenauto’s met aanhangwagen/caravan: 

Binnen bebouwde kom: 40

Buiten bebouwde kom: 80

Wegen met gescheiden rijbanen: 100

Autosnelwegen: 110

Met een aanhangwagen raden we in veel gevallen aan om maximaal 90 km per uur te rijden, of anders 100. Dit is voor de meeste combinaties beter voor de prestaties en de veiligheid. 

 

De minimumsnelheid op autosnelwegen is 40 km per u

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Car Parts? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies om de website te laten functioneren, betere inzichten te krijgen voor een nog beter gebruiksgemak, en voor de personalisatie van onze website en advertenties. Meer info