Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Met de auto naar Tsjechië, wat moet je allemaal weten?

UkyVClPRQHELHPPqUMMKRfQkyiTZs9i5FAMASTtq.jpeg


29-april-2020 | Landeninfo | Site4Cars
 

Tsjechië staat natuurlijk niet in de top 5 meest bezochte landen onder Nederlanders, maar toch is er genoeg te doen. Praag is een absolute must see voor elke liefhebber van een stedentrip en ook voor wintersport is Tsjechië een goede optie. Als je met de auto naar Tsjechië gaat is het natuurlijk belangrijk om goed voorbereid te zijn. Denk hierbij ook aan de landen waar je onderweg doorheen rijdt. In deze blog lees je alles wat je moet weten voordat je in de auto stapt en naar Tsjechië afreist!

Verplicht mee in de auto

Net als in vrijwel alle landen zijn ook in Tsjechië in de auto een aantal zaken verplicht. Dit hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. 

Gevarendriehoek

Het is verplicht om in Tsjechië een gevarendriehoek in de auto te hebben, die je bij een ongeluk of pech moet gebruiken als je stilstaat en dit een gevaar voor andere weggebruikers kan zijn.

Veiligheidshesje

In Tsjechië moet je in het donker, of bij slecht zicht om een andere reden, altijd een hesje dragen als je langs de weg loopt. Dit geldt bijvoorbeeld ook bij een ongeval. Kleding met reflecterende strepen is ook voldoende. Daarom raden we aan om voor de bestuurder sowieso een hesje in de auto te hebben, maar het liefst voor elke inzittende. Voor veiligheidshesjes geldt in Europa de EN471 norm, wat inhoudt dat een hesje fluorescerend geel, rood of oranje moet zijn en daarnaast voorzien van reflecterende banen. We raden een veiligheidshesje overigens altijd aan, op zijn minst voor de bestuurder.

Verbanddoos

Het is in Tsjechië een verbanddoos in je auto te hebben.

Reservewiel

Je moet ofwel een reservewiel ofwel een bandenreparatieset in je auto hebben. Als je run flat tires of iets vergelijkbaars hebt is dit niet nodig.

Een brandblusser is in Tsjechië niet nodig. We raden ook nog altijd reservelampen aan.

Reisdocumenten voor Tsjechië

Als je naar Tsjechië gaat, dien je altijd een geldig identiteitsbewijs of paspoort bij te hebben. Daarnaast zijn uiteraard je rijbewijs en kentekenbewijs verplicht wanneer je met de auto gaat. Ook raden wij aan om een Europees schadeformulier mee te nemen. Dit formulier is nodig op het moment dat je schade hebt gereden. Je hebt geen visum nodig in Tsjechië.

Tol in Tsjechië

Je hebt sinds 2017  met een auto met een maximaal toegestane massa tot 3500 kg in Tsjechië een tolvignet hebben op de snelwegen en autowegen. Je hoeft geen apart tolvignet voor aanhangers te hebben. Wij raden aan om het vignet volgens de bijgesloten instructies te bevestigen, om het risico op hoge boetes te vermijden. Je kunt een vignet kopen voor 10 dagen of voor een maand. Hier kun je het vignet voor Tsjechië kopen. Als je jouw reisdata invult wordt er automatisch berekend welk vignet je nodig hebt.

Voor zwaardere voertuigen geldt dat je per gereden kilometer moet betalen. Met een motor ben je vrijgesteld van tol.

Het tolvignet kun je ook open bij de meeste tankstations en postkantoren in Tsjechië. Ook bij de grens kun je het vaak kopen. Het bestaat uit twee delen, waarvan je er een aan de binnenzijde op de ruit moet plakken en de andere moet bewaren en op elk moment moet kunnen tonen. Als je het onderweg koopt kun je het beste betalen met creditcard of in Tsjechische kronen. Als je met de euro betaald betaal je vaak veel meer.

Milieuzones Tsjechië

In Tsjechië zijn momenteel geen milieuzones. Er was sprake van een milieuzone in Praag voor personenvoertuigen, maar dit is voorlopig uitgesteld.

Maximum snelheden in Tsjechië

De maximaal toegestane snelheden in Tsjechië wijken af van die in Nederland. Hieronder hebben we opgesomd de toegestane snelheden weergegeven.

Motoren, personenauto's en campers < 3500 kg:

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 90

Autowegen: 110

Autosnelwegen: 130

Personenauto's met aanhanger/caravan:

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 80

Autowegen: 80

Autosnelwegen: 80

Campers > 3500 kg:

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 80

Autowegen: 80

Autosnelwegen: 80

In Tsjechië zijn er ook binnen de bebouwde kom autosnelwegen, waar je maximaal 80 mag. In verkeersluwe buurten mag je maximaal 20. Op autosnelwegen mogen alleen voertuigen die minimaal 80 kilometer per uur kunnen. 

Winterbanden en sneeuwkettingen

In Tsjechië zijn Winterbanden verplicht in de winterperiode, die loopt van 1 novermber t/m 31 maart. Dit geldt alleen wanneer er sneeuw of ijzel is, kans hierop of dat het kouder is dan 4 graden. Deze periode kan nog worden verlengd. Er zijn ook wegen waar winterbanden verplicht zijn ongeacht de omstandigheden, dit wordt dan met een bord aangegeven. Je moet de winterbanden op alle wielen monteren. Als je je niet aan deze regels houdt en je een ongeluk veroorzaakt, kun je aansprakelijk gesteld worden. Denk ook aan de regels in de landen waar je onderweg doorheen komt

Sneeuwkettingen zijn verplicht wanneer de borden dit aangeven. Over het algemeen is dit alleen toegestaan wanneer er sneeuw of ijs op de weg ligt. De maximumsnelheid is dan nog 50 kilometer per uur. 

Spijkerbanden zijn in Tsjechië verboden. 

Winteruitrusting in Tsjechië

Je hebt in Tsjechië geen verplichte winteruitrusting. Wel ben je, zoals al eerder gezegd, verplicht om een gevarendriehoek, brandblusser en een veiligheidshesje in je auto te hebben. Wij raden daarnaast aan om je auto te voorzien van voldoende antivries, koelvloeistof, ruitenwisservloeistof, en werkende ruitenwissers. Al deze producten zijn voordelig aan te schaffen bij Site4Cars. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid op pad gaat!