Met de auto naar Spanje, wat moet je allemaal weten?

3-februari-2020 | Landeninfo | Bogijn Car Parts

Spanje is een populair vakantieland onder Nederlanders. Er zijn prachtige steden, mooie stranden en elk deel van Spanje heeft haar eigen charme. Regelmatig kiezen Nederlanders ervoor om met de auto naar het Zuid-Europese land af te reizen, wat zeker als je naar de noordelijke badplaatsen gaat prima te doen is. Het is dan wel belangrijk om rekening te houden met de wetten en regels die gelden in het land. Om problemen en boetes te voorkomen is het belangrijk dat je op de hoogte bent van deze regels. In deze blog leggen we hierover alles uit, zodat jij uitstekend voorbereid op weg kunt naar een onbezorgde vakantie in Spanje!

Verplicht in de auto

In vrijwel alle landen moet je bepaalde dingen verplicht in de auto hebben, en ook in Spanje is dat het geval. Houd je hier aan, zodat je discussies en (in sommige gevallen hoge) boetes voorkomt. 

Veiligheidshesje

Zowel de bestuurder als de medepassagiers zijn verplicht om een veiligheidshesje te dragen als je met pech langs de weg staat. Officieel is de aanwezigheid van een hesje alleen in auto’s met een Spaans kenteken verplicht, maar wij raden aan om dit ook te doen als je een Nederlands kenteken hebt. Het is namelijk wel voor iedereen verplicht bij pech, dus mocht er wat gebeuren weet je zeker dat je dan veilig bent en geen boetes riskeert. Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).

Gevarendriehoek

In elke auto moet een gevarendriehoek aanwezig zijn. In auto’s met een Spaans kenteken moeten er zelfs twee aanwezig zijn. Wij raden dan ook aan om er twee bij te hebben, om discussies te voorkomen.

Reservewiel

Ook een reservewiel, of een thuiskomertje is verplicht. Hierbij moet je ook de uitrusting om een band te verwisselen hebben. Je mag overigens ook kiezen voor een bandenreparatieset. 

Het is niet verplicht om een brandblusser, reservelampen en een verbanddoos in de auto te hebben. Voor je eigen veiligheid raden we zeker het laatste echter wel aan. 

Als je naar Spanje rijdt kom je natuurlijk ook door andere landen. Houd dan ook rekening met de regels en wetten in deze landen, en check ook van deze landen de verplichte uitrusting. In dit geval gaat het dan om België en Frankrijk. 

Reisdocumenten voor Spanje

Als je met de auto naar Spanje reist dien je altijd een geldig legitimatiebewijs of paspoort bij te hebben, wat overigens natuurlijk altijd zo is ongeacht het vervoersmiddel dat je gebruikt. Daarnaast zijn uiteraard je rijbewijs en kentekenbewijs verplicht. Ook raden wij aan om een Europees schadeformulier mee te nemen. Dit formulier is nodig op het moment dat je schade hebt gereden. Een visum is in Spanje niet nodig. Ook een NL-sticker is niet vereist in Spanje, mits je een landcode op je kentekenplaat hebt. Heb je die niet, dan moet je wel een NL-sticker aanbrengen. 

Tolheffing in Spanje

In Spanje moet je op bijna alle snelwegen tol betalen. De autowegen en expreswegen zijn tolvrij. Spanje kent drie tariefklassen. Waar je in valt is afhankelijk van het aantal assen dat je voertuig heeft, en of je wel of geen aanhanger/caravan bij hebt. Motoren vallen altijd in de eerste klasse.

Betalen

Je kan bij elk tolhokje in Spanje contant in Euro’s betalen. Daarnaast kun je betalen met de bekende creditcards. Vaak kun je ook betalen met een Nederlandse bankpas zonder je pincode hierbij te hoeven invoeren. Als dit mogelijk is staan er vaak borden met het logo van Meastro. Dit kan echter niet altijd, dus raden we aan om altijd ook een creditcard of contant geld achter de hand te hebben. 

Tot slot kun je betalen met een tolbadge, dit is dan elektronisch geregeld. Je kunt meerdere tolbadges verkijgen die vaak in meerdere landen werkzaam zijn. Zo heb je bij de ANWB tolbadges voor Spanje die altijd ook in Frankrijk en Portugal werken, en als je wil ook in Italië. Met deze badges kun je ook betalen bij verschillende parkeerterreinen en parkeergarages. De tolbadges zijn gekoppeld aan een kenteken, maar kunnen worden overgezet naar een ander kenteken als je dit mocht willen. Dit duurt wel enkele werkdagen.

Milieuzones in Spanje

In Spanje heb je een aantal milieuzones, in Barcelona en Madrid. Deze zones zijn alleen toegankelijk voor voertuigen met een geldige milieusticker. Dit geldt ook voor buitenlandse voertuigen. Of de stickers ook verplicht en verkrijgbaar zijn voor buitenlandse voertuigen is echter onduidelijk, ons advies is daarom om voorlopig die zones te vermijden met de auto.

Snelheden op de Spaanse wegen

De snelheidsregels in Spanje kunnen afwijken van de regels in Nederland. Wij hebben hieronder een overzicht gemaakt van de regels, zodat je een goed beeld hebt van de toegestane snelheden en niet voor verrassingen komt te staan. 

Personenauto’s en motoren

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 90

Autowegen: 100

Autosnelwegen en autovias: 120

Campers < 3500 kg

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 80

Autowegen: 90

Autosnelwegen en autovias: 100

Campers > 3500 kg

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 80

Autowegen: 80

Autosnelwegen en autovias: 90

Personenauto’s met aanhanger/caravan < 750 kg

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 70

Autowegen: 90

Autosnelwegen en autovias: 90

Personenauto’s met aanhanger/caravan > 750 kg

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 70

Autowegen: 80

Autosnelwegen en autovias: 80

Binnen de bebouwde kom komen ook steeds meer 30 zones voor. In woonwijken is de maximum snelheid zelfs maar 20. Dit wordt allemaal met borden aangegeven. In Madrid is het al zo dat op wegen met slechts een rijstrook (in een richting) een maximumsnelheid van 30 km per uur geldt. Dit zal naar verwachting in steeds meer steden het geval zijn. Op autowegen zonder fysieke scheiding geldt een andere snelheid, dit is dan met borden aangegeven. In Spanje geldt ook een minimumsnelheid. Op autosnelwegen en autovias is dit 60 km per uur, op de overige wegen de helft van de maximumsnelheid.

Winterbanden in Spanje

De meeste gaan naar Spanje in de zomer, maar mocht je in de winter naar Spanje gaan is het ook belangrijk om hier goed op voorbereid te zijn. Winterbanden zijn niet verplicht, net als sneeuwkettingen. Maar mocht je naar besneeuwde gebieden en/of de bergen gaan raden we dit wel aan. Daarnaast ben je, zoals al eerder gezegd, verplicht om een gevarendriehoek en een veiligheidshesje in je auto te hebben. Wij raden verder aan om je auto te voorzien  van voldoende antivries, koelvloeistof, ruitenwisservloeistof, en werkende ruitenwissers. Al deze producten zijn voordelig aan te schaffen bij Bogijn Car Parts.

 

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Car Parts? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies om de website te laten functioneren, betere inzichten te krijgen voor een nog beter gebruiksgemak, en voor de personalisatie van onze website en advertenties. Meer info