Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Met de auto naar Slowakije, wat moet je allemaal weten?

1WkxNILGWPA3GF7ZPXxDmamN9kOedgj9sUzHS53o.jpeg


4-juni-2020 | Landeninfo | Site4Cars
 

Slowakije is een land dat (nog) niet massaal wordt bezocht door toeristen. Dit maakt het echter zeker niet minder de moeite waard, misschien zelfs nog wel mooier. Het land staat bekend om de vele kastelen, waaronder het grootste kasteelcomplex van Midden-Europa. Daarnaast is de hoofdstad Bratislava de moeite van het bezoeken waard, net de historische binnenstad van Kosice. Ook de natuur is mooi en afwisselend, en leent zich heel goed voor sportieve uitdagingen. Wil je met de auto naar Slowakije, lees dan deze blog voor alle informatie! Let op; onderweg naar Slowakije kom je natuurlijk door andere landen, lees dan ook de blogs op onze website van deze landen zodat je ook hier goed voorbereid bent. 

Verplicht mee in de auto

Net zoals in vrijwel alle landen moet je ook in Slowakije een aantal dingen verplicht in de auto hebben. Dit hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. 

Gevarendriehoek

Een gevarendriehoek is verplicht in de Slowakije. Deze moet je in de auto hebben en bij pech of een ongeval moet deze op voldoende afstand van het voertuig worden geplaatst.

Veiligheidshesje

In Slowakije is iedereen die buiten de bebouwde kom in het donker, bij weinig licht of bij slecht zicht langs de weg loopt verplicht een veiligheidshesje te dragen. Je moet dus sowieso voor de bestuurder een hesje hebben, maar ook altijd genoeg voor je passagiers. Leg deze hesjes altijd binnen handbereik.Voor veiligheidshesjes geldt in Europa de EN471 norm, wat inhoudt dat een hesje fluorescerend geel, rood of oranje moet zijn en daarnaast voorzien van reflecterende banen.

Verbanddoos

Ook een verbanddoos moet je in Slowakije verplicht in je auto hebben. Hierbij geldt ook de regel dat de onderdelen van de verbanddoos niet over de houdbaarheidsdatum mogen zijn. Men kan hierop controleren en eventueel boetes uitschrijven.

Behalve deze verplichte dingen raden we ook altijd een brandblusser aan, en zijn reservelampen altijd makkelijk.

Reisdocumenten voor Slowakije

Als je naar Slowakije gaat, dien je altijd een geldig identiteitsbewijs of paspoort bij te hebben. Daarnaast zijn uiteraard je rijbewijs en kentekenbewijs verplicht wanneer je met de auto gaat. Ook raden wij aan om een Europees schadeformulier mee te nemen. Dit formulier is nodig op het moment dat je schade hebt gereden. Je hebt in Slowakije geen visum nodig.

Tol Slowakije

In Slowakije zijn alle auto- en snelwegen tolwegen. Hiervoor heb je een verplicht tolvignet nodig. Deze verplichting geldt voor alle auto’s en voertuigen tot 3500 kg. Motoren hebben geen vignet nodig. Als je geen vignet hebt loop je het risico op hoge boetes. In Slowakije heb je een e-vignet, ook wel digitaal vignet, dat volledig is gekoppeld aan het kenteken van je voertuig. Je hoeft dus niks op je voorruit te plakken. Je kunt kiezen voor een vignet van 10 dagen, 30 dagen of een jaar. Je koop het vignet hier

Milieuzones Slowakije

Op dit moment zijn er in Slowakije nog geen milieuzones of regels waar je rekening mee moet houden. 

Maximum snelheden in Slowakije

Motoren, personenauto's en campers < 3500 kg:

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 90

Autosnelwegen: 130

Motoren, personenauto's met aanhanger/caravan:

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 90

Autosnelwegen: 90

Campers en aanhanger combinaties > 3500 kg:

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 80

Autosnelwegen: 90

Op stadsauto snelwegen geldt een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur, voor campers 80 kilometer per uur. Je moet in Slowakije altijd de volledige focus op de weg en het verkeer hebben. In theorie zou je daarom een boete kunnen krijgen als je iets eet of drinkt achter het stuur, of met een medepassagier praat. Let hier daarom op!

Winterbanden en sneeuwkettingen

In Slowakije zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden, van 15 november t/m 31 maart. Je moet dan winterbanden met het M + S teken op alle vier de wielen gemonteerd hebben. Als je dit niet hebt en je raakt betrokken bij een ongeval, bestaat de kans dat je aansprakelijk gesteld wordt. Daarnaast loop je het risico op boetes. Sneeuwkettingen zijn toegestaan als de omstandigheden hierom vragen, die moeten dan ook op alle vier de wielen worden gemonteerd.

Winteruitrusting in Slowakije

Je hebt in Slowakije geen verplichte winteruitrusting. Wel ben je, zoals al eerder gezegd, verplicht om een gevarendriehoek, brandblusser en een veiligheidshesje in je auto te hebben. Wij raden daarnaast aan om je auto te voorzien van voldoende antivries, koelvloeistof, ruitenwisservloeistof, en werkende ruitenwissers. Al deze producten zijn voordelig aan te schaffen bij Site4Cars. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid op pad gaat!