Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Met de auto naar Portugal, wat moet je allemaal weten?

bgShwsze4LGSE1X2jIqmy8xAPWUW4d2K9I5SRFgc.jpeg


9-maart-2020 | Landeninfo | Site4Cars
 

Portugal is een populair vakantieland, ook onder Nederlanders. Er is genoeg te zien en te beleven, het weer is bijna altijd goed, de stranden zijn mooi en het eten en drinken is goed. Hoewel veel mensen ervoor kiezen om met het vliegtuig naar Portugal te gaan, kun je er ook met de auto heen. Dan is het natuurlijk wel belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en wetten die er in het Zuid-Europese land op de weg gelden. Dit geldt dan overigens ook voor de landen waar je doorheen reist, zoals Frankrijk en Spanje. Lees in deze blog alles wat je moet weten voordat je met de auto naar Portugal afreist. 

Verplicht in de auto in Portugal

In Portugal geldt dat alleen auto’s met een Portugees kenteken verplicht zaken in de auto moeten hebben, maar toch raden we aan om je hier ook aan te houden. Enerzijds omdat dit veilig is, anderzijds om discussies en problemen te voorkomen. 

Gevarendriehoek

Een gevarendriehoek is in heel veel landen verplicht, maar in Portugal dus alleen voor auto’s met een Portugees kenteken. Wij adviseren echter om altijd een gevarendriehoek in je auto te hebben, zo voorkom je ook dat je alsnog een discussie met agenten krijgt. 

Verder raden we de volgende zaken ook altijd aan:

  • Veiligheidshesje: Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
  • Reservewiel: Of een thuiskomertje, dit is natuurlijk altijd makkelijk in het geval van pech.
  • Eventueel kun je ook nog reserve lichten, een brandblusser en een verbanddoos meenemen. Vooral het laatste raden we aan. 

Reisdocumenten Portugal

Ongeacht met welk vervoersmiddel je naar Portugal gaat moet je altijd een geldig legitimatiebewijs of paspoort bij je hebben, en dus ook met de auto. Daarnaast zijn een geldig rijbewijs en kentekenbewijs uiteraard verplicht. Een Nederlands rijbewijs is gewoon prima, als je gaat huren kan het zijn dat men wel een internationaal rijbewijs vraagt. Daarnaast raden we een internationaal schadeformulier aan. Dit formulier is nodig op het moment dat je schade hebt gereden. Een visum is in Portugal niet nodig. Ook een NL-sticker is in Portugal niet vereist, mits je een landcode op je kentekenplaat hebt. Heb je die niet, dan moet je wel een NL-sticker aanbrengen. 

Tol betalen in Portugal

In Portugal wordt op verschillende wegen tol geheven, in het Portugees ook wel portagem. Je kunt op verschillende manieren betalen, maar let op; op sommige wegen kun je alleen elektronisch betalen. Een kaart van de tolwegen kun je vinden via deze link

Hoe betaal ik de tol in Portugal?

Betalen met een creditcard of contant geld kan enkel op de wegen die worden beheerd door maatschappij Brisa, hier kun je ter plekke betalen. Als het mogelijk is op een bepaald toltraject om contact te betalen wordt dit altijd aangegeven met symbolen boven de tolpoorten. 

Er zijn een aantal snelwegen waar geen tolpoortjes zijn en waar je de tol uitsluitend elektronisch kan betalen. Op de wegen van Brisa kun je overigens ook elektronisch betalen. Je kan als je een Portugees kenteken hebt ook achteraf betalen, wat dus geldt als je een huurauto hebt. Voor de meeste mensen is een tolbadge de makkelijkste optie, hiermee kun je ook op bepaalde parkeerplaatsen betalen. Bovendien geldt deze badge ook in andere landen zoals Frankrijk of Spanje, afhankelijk van welke badge je koopt. Er zijn nog meer opties voor het betalen van tol, die je vindt via de link die hierboven staat.

Milieuzones in Portugal

In Portugal zijn op dit moment nog amper milieuzones, enkel in de hoofdstad Lissabon zijn er twee. De eerste is een gebied waar je met de auto alleen mag komen als je voldoet aan de Euro-3 emissienorm. In het algemeen geldt dit voor voertuigen die zijn gebouwd na januari 2020. In een andere gebied geldt dat je er alleen met de auto mag komen als je voldoet aan de normen van Euro-2. Dit geldt in het algemeen voor auto’s gebouwd na januari 1996. Deze regels gelden alleen van maandag tot en met vrijdag, tussen 7 en 21 uur. Dit zijn dus regels die niet vaak van toepassing zijn voor de meeste mensen.

Snelheden op de Portugese wegen

De snelheden op de Portugese wegen kunnen in sommige gevallen afwijken van de snelheden die je in Nederland gewend bent. De maximum snelheden staan in Portugal overal goed aangegeven met borden. Hieronder een overzicht van de maximaal toegestane snelheden, zodat je ook op dit gebied goed voorbereid bent.

Personenauto, motor, camper <3500 kilo:

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 90

Autowegen: 100

Autosnelwegen: 120

Personenauto met aanhanger/caravan, motor met aanhanger/zijspan:

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 70

Autowegen: 80

Autosnelwegen: 100

Camper >3500 kilo:

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 70

Autowegen: 90

Autosnelwegen: 110

Hoewel je dus 100 mag met een caravan of aanhanger, is het vaak verstandiger om de Nederlandse maximumsnelheid van 90 aan te houden. Dit omdat je dan zeker weet dat je combinatie hiervoor geschikt is. Op woonerven mag je niet harder dan 20 kilometer per uur, en op autosnelwegen moet je minimaal 50 kilometer per uur rijden.