Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Met de auto naar Polen, wat moet je allemaal weten?

jxB3GuFm8qth3m8jrXiprJ2GJNx5D6UddaWEGzio.jpeg


21-april-2020 | Landeninfo | Site4Cars
 

Polen is als land voor velen in Nederland wellicht nog niet heel bekend, maar het ligt natuurlijk relatief dichtbij Nederland en er is genoeg te beleven. Liefhebbers van geschiedenis kunnen hun hart ophalen in Polen. Daarnaast zijn er mooie steden en afwisselende natuur. Het is zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen. Als je besluit om met de auto naar Polen te gaan, is het wel belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en wetten die daar op de weg gelden. Na het lezen van deze blog ben je helemaal voorbereid!

Verplicht mee in de auto

Een aantal zaken dien je in Polen verplicht in de auto te hebben. Hieronder hebben we dit voor je op een rijtje gezet.

Gevarendriehoek

Het is verplicht om in Polen een gevarendriehoek in de auto te hebben, die je bij een ongeluk of pech moet gebruiken als je stilstaat en dit een gevaar voor andere weggebruikers kan zijn.

Veiligheidshesje

In Polen moet je in het donker, of bij slecht zicht om een andere reden, altijd een hesje dragen als je langs de weg loopt. Dit geldt bijvoorbeeld ook bij een ongeval. Kleding met reflecterende strepen is ook voldoende. Voor veiligheidshesjes geldt in Europa de EN471 norm, wat inhoudt dat een hesje fluorescerend geel, rood of oranje moet zijn en daarnaast voorzien van reflecterende banen. We raden een veiligheidshesje overigens altijd aan, op zijn minst voor de bestuurder.

Brandblusser

Een brandblusser in de auto is ook verplicht in Polen.

Behalve deze verplichte dingen raden we ook altijd een verbanddoos aan, en zijn reservelampen altijd makkelijk. 

Reisdocumenten voor Polen

Als je naar Polen gaat, dien je altijd een geldig identiteitsbewijs of paspoort bij te hebben. Daarnaast zijn uiteraard je rijbewijs en kentekenbewijs verplicht wanneer je met de auto gaat. Ook raden wij aan om een Europees schadeformulier mee te nemen. Dit formulier is nodig op het moment dat je schade hebt gereden. Je hebt geen visum nodig in Polen.

Tol in Polen

In Polen moet je voor een behoorlijk aantal wegen tol betalen. Voor gewone passagiers voertuigen gelden drie grote tolwegen; de A1, A2 en A4. 

Je kan bij alle wegen contant betalen, zowel in zloty's als in euro's. Het wisselgeld is wel altijd in zloty's. Ook kun je betalen met een creditcard. Tot slot kun je een tolbadge aanschaffen, hiermee kun je automatisch betalen op alle wegen.

Milieuzones Polen

Er zijn momenteel geen milieuzones waar je als buitenlandse automobilist rekening mee hoeft te houden.

Maximum snelheden in Polen

De maximaal toegestane snelheden in Polen wijken soms af van de snelheden die in Nederland gelden. Wij hebben het hieronder op een rijtje gezet.

Motoren, personenauto's en campers < 3500 kg:

Binnen bebouwde kom: 50
Buiten bebouwde kom: 90

Autowegen: 100/120

Autosnelwegen: 140

Motoren, personenauto's met aanhanger/caravan:

Binnen bebouwde kom: 50
Buiten bebouwde kom: 70

Autowegen: 80

Autosnelwegen: 80

Campers > 3500 kg:

Binnen bebouwde kom: 50
Buiten bebouwde kom: 70

Autowegen: 80

Autosnelwegen: 80

Belangrijk om te weten is dat als er meer dan twee huizen naast een weg staan, het al wordt beschouwd als bebouwde kom. In de nacht, tussen 11 en 5, mag je in de bebouwde kom 60 kilometer per uur. Op autowegen mag je enkel 120 bij 4 gescheiden rijbanen, mits je in de bovenste categorie valt natuurlijk.

Winterbanden en sneeuwkettingen in Polen

In Polen zijn Winterbanden en Sneeuwkettingen niet verplicht. We raden ze bij winterse omstandigheden echter wel altijd in, zeker ook in landen waar het kouder kan worden zoals Polen. Daarnaast kom je vanuit Nederland natuurlijk door Duitsland gereden, houd daar ook altijd rekening mee. 

Winteruitrusting in Polen

Je hebt in Polen geen verplichte winteruitrusting. Wel ben je, zoals al eerder gezegd, verplicht om een gevarendriehoek, brandblusser en een veiligheidshesje in je auto te hebben. Wij raden daarnaast aan om je auto te voorzien van voldoende antivries, koelvloeistof, ruitenwisservloeistof, en werkende ruitenwissers. Al deze producten zijn voordelig aan te schaffen bij Site4Cars. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid op pad gaat!