Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Met de auto naar Hongarije, wat moet je allemaal weten?

hexo5D76B2x5hlvOVqHBkGV4jYJ6zG0BpqQmdWqh.jpeg


27-mei-2020 | Landeninfo | Site4Cars
 

Hongarije is in Nederland vooral bekend van de mooie hoofdstad Boedapest, het Balatonmeer en het jaarlijkse Sziget festival. Dit zijn dan ook zeker hoogtepunten van Hongarije. Boedapest ligt prachtig aan de Donau, die de stad verdeeld in twee compleet verschillende delen. Buda (en Óbuda) aan de ene kant en Pest aan de andere. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in de Buda, waar ook de bekende badhuizen te vinden zijn. Daarnaast is Hongarije ook voor fietsers en wandelaars een aantrekkelijke bestemming. Mocht je besluiten om er met de auto naartoe te gaan is het belangrijk om je goed voor te bereiden. In deze blog lees je alles wat je dan moet weten!

Verplicht mee in de auto

Net zoals in vrijwel alle landen moet je ook in Hongarije een aantal dingen verplicht in de auto hebben. Dit hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. 

Gevarendriehoek

Een gevarendriehoek is verplicht in de Hongarije. Deze moet je in de auto hebben en bij pech of een ongeval moet deze op voldoende afstand van het voertuig worden geplaatst.

Veiligheidshesje

In Hongarije is iedereen die buiten de bebouwde kom in het donker, bij weinig licht of bij slecht zicht langs de weg loopt verplicht een veiligheidshesje te dragen. Je moet dus sowieso voor de bestuurder een hesje hebben, maar ook altijd genoeg voor je passagiers. Leg deze hesjes altijd binnen handbereik.Voor veiligheidshesjes geldt in Europa de EN471 norm, wat inhoudt dat een hesje fluorescerend geel, rood of oranje moet zijn en daarnaast voorzien van reflecterende banen.

Verbanddoos

Ook een verbanddoos moet je verplicht in je auto hebben. Hierbij geldt ook de regel dat de onderdelen van de verbanddoos niet over de houdbaarheidsdatum mogen zijn. Men kan hierop controleren en eventueel boetes uitschrijven.

Behalve deze verplichte dingen raden we ook altijd een brandblusser aan, en zijn reservelampen altijd makkelijk.

Reisdocumenten voor Hongarije

Als je naar Hongarije gaat, dien je altijd een geldig identiteitsbewijs of paspoort bij te hebben. Daarnaast zijn uiteraard je rijbewijs en kentekenbewijs verplicht wanneer je met de auto gaat. Ook raden wij aan om een Europees schadeformulier mee te nemen. Dit formulier is nodig op het moment dat je schade hebt gereden. Je hebt in Hongarije geen visum nodig.

Let wanneer je Hongarije gaat ook op de regels in de landen waar je doorheen rijdt, dit geldt natuurlijk voor alle regelgeving. 

Tol in Hongarije

In Hongarije zijn bijna alle snelwegen tolwegen, waarvoor je voorzien moet zijn van een e-vignet. Dit vignet is verplicht, controle vindt plaats via het kenteken en hoeft dus niet achter de voorruit te worden geplakt. Alle snelwegen zijn in principe tolwegen, op een aantal vrijgestelde delen na. 

Tol betalen in Hongarije

In Hongarije zijn er geen tolpoorten langs de weg. Je moet de tol al betaald hebben voordat je de snelweg oprijdt. Als je binnen 60 minuten na het oprijden van de snelweg alsnog tol betaalt krijg je echter geen boete. Dit kun je dan doen bij grensovergangen en tankstations. De verkooppunten worden met borden aangegeven. Ook in de buurlanden wordt dichtbij de grens vaak een tolvignet voor Hongarije verkocht. 

Je kunt een vignet voor Hongarije ook online bestellen. Je hebt de keuze uit een vignet voor 10 dagen, 31 dagen of voor een jaar. Een jaarvignet is geldig vanaf 1 januari tot en met 31 januari in het volgende jaar. 

Milieuzones Hongarije

In Hongarije zijn momenteel geen milieuzones. Wel kan er smogalarm afgaan in Boedapest en andere grotere steden, waarbij bepaalde voertuigen niet meer in de stad mogen. Dit geldt voor auto's met een lagere emissienorm dan Euro 5. Dit wordt ruim van te voren aangekondigd, minimaal 24 uur voordat het van kracht wordt. Als je dan een voertuig bezit dat niet mag rijden mag je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer. Daarnaast zijn enkele delen van Boedapest verboden voor gemotoriseerd verkeer. 

Maximum snelheden in Hongarije

De maximaal toegestane snelheden in Hongarije wijken soms af van de snelheden die in Nederland gelden. Wij hebben het hieronder op een rijtje gezet.

Motoren, personenauto's en campers < 3500 kg:

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 90

Autowegen: 110

Autosnelwegen: 130

Motoren, personenauto's met aanhanger/caravan:

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 70

Autowegen: 70

Autosnelwegen: 80

Campers > 3500 kg:

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 70

Autowegen: 70

Autosnelwegen: 80

In veel steden heb je 30 zones, die altijd zijn aangegeven. 

De verkeersregels zijn verder veelal hetzelfde als in Nederland, met als groot verschil dat in Hongarije een absoluut alcoholverbod voor bestuurders geldt.

Winterbanden en sneeuwkettingen in Hongarije

In Hongarije zijn Winterbanden niet verplicht. Sneeuwkettingen moeten bij winterse omstandigheden altijd in de auto liggen. We raden winterbanden bij winterse omstandigheden echter ook wel altijd in, zeker ook in landen waar het kouder kan worden zoals Hongarije. 

Winteruitrusting in Hongarije

Je hebt in Hongarije geen verplichte winteruitrusting. Wel ben je, zoals al eerder gezegd, verplicht om een gevarendriehoek, brandblusser en een veiligheidshesje in je auto te hebben. Wij raden daarnaast aan om je auto te voorzien van voldoende antivries, koelvloeistof, ruitenwisservloeistof, en werkende ruitenwissers. Al deze producten zijn voordelig aan te schaffen bij Site4Cars. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid op pad gaat!