Stuur je bericht of vraag naar:
06 28 77 77 40

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Met de auto naar Denemarken, wat moet je allemaal weten?

0jfdD1jmKqteamT8Vv3IZAHGvcPgRM0LWSMrH4d0.jpeg


30-maart-2020 | Landeninfo | Site4Cars
 

Denemarken, een land dat wellicht niet als eerste bij je opkomt voor een vakantie. Toch is het een mooi en veelzijdig land. Je hebt er vriendelijke mensen, mooie natuur en de levendige hoofdstad Kopenhagen. Bovendien is het relatief om de hoek. Je hoeft enkel Duitsland door en je bent er al. Het is natuurlijk wel belangrijk om goed voorbereid te zijn als je met de auto naar het Scandinavische land gaat. Je wil je reis niet verstoren door moeilijkheden of boetes. In deze blog lees je alles wat je moet weten, zodat je met een gerust hart op reis kan naar Denemarken!

Verplicht mee in de auto

In Denemarken is enkel een gevarendriehoek verplicht om in de auto te hebben. Echter raden wij aan om ook wat andere zaken altijd in de auto te hebben. Het is verstandig om dit in Nederland te doen, maar zeker ook in het buitenland.

Veiligheidshesje

We raden ten alle tijden een veiligheidshesje aan, tenminste voor de bestuurder. Bij een ongeluk of pech kan deze dan dit hesje aandoen. Ook voor inzittenden raden we een veiligheidshesje aan. Voor veiligheidshesjes geldt in Europa de EN471 norm, wat inhoudt dat een hesje fluorescerend geel, rood of oranje moet zijn en daarnaast voorzien van reflecterende banen. 

Gevarendriehoek

Een gevarendriehoek is ook altijd handig om bij te hebben, ook al is het niet verplicht. Je moet deze bij een ongeval achter je auto plaatsen. 

Verbanddoos

Dit spreekt voor zich, het is altijd makkelijk om deze bij de hand te hebben.

Reservelampen

Het is verstandig om reservelampen mee in de auto te hebben. Dit geldt niet als je xenon, neon of ledverlichting hebt. 

Brandblusser

Dit behoort natuurlijk niet tot de standaarduitrusting, maar als je op vakantie gaat en zeker als je een caravan bij hebt zou het wel slim kunnen zijn om een brandblusser bij te hebben.

Reisdocumenten voor Denemarken

Als je naar Denemarken gaat, ongeacht met welk vervoersmiddel, dien je altijd een geldig identiteitsbewijs of paspoort bij te hebben. Daarnaast zijn uiteraard je rijbewijs en kentekenbewijs verplicht. Ook raden wij aan om een Europees schadeformulier mee te nemen. Dit formulier is nodig op het moment dat je schade hebt gereden. Je hebt in Denemarken geen visum nodig.

Tol in Denemarken

In Denemarken zijn geen tolwegen. Wel moet je voor enkele bruggen tol betalen. Het gaat om de Grote Belbrug, de Sontbrug (de verbinding tussen Denemarken en Zweden) en de Kroonprinses Marybrug. 

Met uitzondering van de Kroonprinses Marybrug kun je altijd contant betalen, ook met de euro. Daarnaast kun je overal met creditcard en de bekende bankpassen betalen. Je kunt ook gebruikmaken van EasyGo. Met dit systeem kun je in Denemarken, Zweden, en Noorwegen makkelijk voor tolwegen, bruggen en andere dingen op de weg betalen. Ook voor veerdiensten tussen Duitsland en Denemarken kun je hiermee betalen. Je hebt hier een tolbadge die je achter de voorruit moet bevestigen.  

Milieuzones Denemarken

Er zijn momenteel nog weinig milieuzones in Denemarken waar je rekening mee hoeft te houden. Je hebt in Kopenhagen, Frederiksberg, Aarhus, Odense en Aalborg wel milieuzones. Deze gelden echter alleen voor dieselvoertuigen met een massa van meer dan 3500 kg of meer dan 8 zitplaatsen. Dan heb je in vignet nodig en de milieuzones.

Afwijkende verkeersregels en snelheden op de Deense wegen

In Denemarken heb je soms net wat andere regels en snelheden dan in Nederland. Het is belangrijk om hiervan goed op de hoogte te zijn, om problemen en boetes te voorkomen. Er zijn geen belangrijke afwijkende verkeersregels, behalve de maximum snelheden. Die zetten we hieronder op een rijtje.

Personenauto's en motoren:

Binnen bebouwde kom: 50 

Buiten bebouwde kom: 80*

Autosnelwegen: 110/130 (aangegeven met borden)

Personenauto's met caravan:

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 70

Autosnelwegen: 80

Campers <3500 kg:

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 80*

Autosnelwegen: 110/130 (aangegeven met borden)

Campers > 3500 kg:

Binnen bebouwde kom: 50

Buiten bebouwde kom: 70

Autosnelwegen: 80

* Op bepaalde delen kan een maximumsnelheid van 90 gelden, dit wordt met borden aangegeven.

In kopenhagen mag je in het centrum maximaal 40 km per uur rijden. De snelheden kunnen soms afwijken, dit wordt echter altijd aangegeven met borden. 

Winterbanden & sneeuwkettingen in Denemarken

Winterbanden zijn niet verplicht in Denemarken, maar worden wel ten zeerste aangeraden. Zeker bij winterse omstandigheden. Als je deze gebruikt moet je ze monteren op alle wielen. Let er op dat je door Duitsland rijdt als je naar Denemarken gaat, hier zijn winterbanden altijd verplicht. Sneeuwkettingen zijn ook toegestaan, als je hiermee het wegdek niet beschadigd. Ook spijkerbanden zijn toegestaan, van 1 november t/m 15 april. Deze moet je dan op alle wielen, ook van eventuele aanhangers, gemonteerd worden.

Winteruitrusting

Je hebt in Denemarken verder geen verplichte winteruitrusting. Wel ben je, zoals al eerder gezegd, verplicht om een gevarendriehoek en een veiligheidshesje in je auto te hebben. Wij raden daarnaast aan om je auto te voorzien  van voldoende antivries, koelvloeistof, ruitenwisservloeistof, en werkende ruitenwissers. Al deze producten zijn voordelig aan te schaffen bij Site4Cars.