Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Levensduur accu auto; hoe lang gaat de accu mee?

uBbvCZlsrl2ucj5IjjbFRthxBZ4GRFDL5cFxrTWF.jpeg


10-april-2020 | Site4Cars weetjes | Site4Cars
 

Een accu is letterlijk de batterij van de auto. De accu wordt in een auto gebruikt voor meerdere dingen. Natuurlijk is de accu belangrijk bij het starten van de auto, maar hij kan ook bijdragen aan het leveren van stroom aan andere elektrische componenten wanneer de dynamo hier hulp bij nodig heeft. Een accu moet regelmatig worden vervangen. Wanneer de accu nog minder dan 80% van de oorspronkelijke capaciteit heeft is hij namelijk niet meer bruikbaar. Maar wat is nu de levensduur van een auto accu? Daar gaan we in deze blog op in!

Wat is een accu precies?

Het is natuurlijk handig om te weten wat een accu precies is. Een accu, of simpelweg batterij, is een elektrische bron waaruit je op elk moment energie kan opnemen. Deze energie wordt verkregen door middel van chemische reacties. De automotive industrie is waar misschien wel de bekendste accu’s worden gebruikt. Dit is namelijk een typisch voorbeeld van draadloos willen zijn en toch een voorraad stroom hebben, en dat is precies de toepassing van een accu. De belangrijkste functie in de auto is het starten van de startmotor, waarmee de motor kan gaan lopen. Daarmee is een accu een essentieel onderdeel van elke auto.

Er zijn meerdere soorten accu’s, waarvan deze drie de bekendste zijn:

  1. Lood – Zuur
  2. Nikkel – Cadmium
  3. Nikkel – Metaalhydride

Bij een auto wordt er altijd een Lood-Zuur accu gebruikt, omdat dit het meest ideaal is voor deze toepassing. Lood accu’s zijn er in twee soorten, droog en nat. Beiden hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Lood accu's zijn voor verschillende doeleinden te gebruiken. Hieronder staan de drie belangrijkste.

  • Startaccu’s: Startaccu’s zijn de meest bekende accu’s. De loodaccu’s worden gebruikt om de auto te starten. De accu geeft dan in een keer een stoot stroom om de auto te laten starten. Deze accu’s mogen niet verder dan 20% ontladen worden.
  • Semi-tractie accu’s: Semi-tractie accu’s zijn accu’s die langdurig stroom kunnen leveren. De accu’s mogen niet verder ontladen worden dan 50%. Deze accu’s komen goed van pas bij campers, caravans en boten. Je kunt deze accu’s ook vinden onder andere namen namelijk Marine of Watersport accu’s.
  • Vol-tractie accu’s: Vol-tractie accu’s zijn ervoor gemaakt om langdurig stroom te kunnen leveren. Ze gaan langer mee dan semi-tractie accu’s, maar zijn ook aanzienlijk duurder. Ze kunnen ontladen worden tot maximaal 80%. Deze accu’s worden vaak gebruikt voor vrachtwagens, heftrucks en landbouwmachines.

 

Hoe een accu precies werkt, en meer over welke soorten er precies zijn lees je in deze blog.

Wat doet de accu in een auto?

De accu dient meerdere doelen in de auto. Het voornaamste doel van de accu is de startmotor starten, deze zorgt op zijn beurt weer dat de verbrandingsmotor gaat lopen en dat de auto dus start. De startmotor heeft een piekstroom nodig om de motor aan te zwengelen. Deze wordt door de accu geleverd. Zodra dit is gebeurd moet de accu weer worden opgeladen. Dit wordt gedaan door de dynamo. Door het rijden genereert de dynamo stroom. Hierdoor wordt de chemische reactie in de accu omgedraaid wat ervoor zorgt dat de accu zich weer oplaadt. De accu zorgt er ook voor dat het verschillende apparatuur in de auto van stroom voorziet tijdens het rijden. Vaak gebeurt dit als de dynamo niet genoeg stroom kan leveren. De accu reguleert ook de stroom afkomstig van de dynamo.

Levensduur accu auto

Hoe lang gaat een accu in een auto nou mee? Dat is een lastige vraag waar geen eenduidig antwoord op mogelijk is. Gemiddeld gaat een auto accu 4 tot 6 jaar mee, maar het kan ook veel langer of iets korter zijn. Dit is niet van tevoren aan te geven en heeft ook niet perse te maken met de prijs van de accu. De accu krijgt steeds minder capaciteit, en wanneer er nog minder dan 80% van de oorspronkelijke capaciteit over is ben je toe aan een nieuwe accu. 

Waarom neemt de capaciteit dan af? Dat kan verschillende oorzaken hebben. De reactie die optreedt in de accu is omkeerbaar. Echter blijft er altijd een product achter wat we kennen als loodsulfaat. Dit zet zich af op de loodplaten. Na verloop van tijd hoopt dit zich op waardoor er een laagje op de loodplaat zichtbaar wordt. Het loodsulfaat geleidt niet, waardoor na een tijd de accu niet meer naar behoren kan werken. Het is ook mogelijk dat er te weinig elektrolyt in de accu aanwezig is, vaak is het zo dat het water verminderd is. Na een tijdje is er dan te weinig elektrolyt aanwezig om de auto nog te kunnen starten. Uiteraard ben je bij Site4Cars aan het juiste adres voor een nieuwe accu!

Levensduur accu auto en de invloed van de temperatuur hierop

Er zitten eigenlijk nadelen verbonden aan zowel warm als koud weer. Bij warme temperaturen heeft de accu meer startvermogen, hier is op zich niks mis mee. Door het grotere startvermogen verhoogt echter ook de corrosie, waardoor de accu in warme temperaturen een kortere levensduur heeft. Bij koude temperaturen heeft de accu juist minder startvermogen. Dit komt eigenlijk totaal niet goed uit omdat de motor juist meer startvermogen nodig heeft tijdens de koude wintermaanden. Hierdoor krijg je vaak de situatie dat de accu de motor niet kan starten. De temperatuur kan dus invloed hebben op zowel de werking als de levensduur van de accu.

Levensduur accu auto; wat is je eigen invloed hierop?

De levensduur van een accu is dus afhankelijk van meerdere factoren en op de meeste heb je zelf geen invloed. Toch heb je wel invloed op de levensduur van de accu in jouw auto. Zo draagt slecht onderhoud van de accu bij aan slijtage. Ook uitsluitend korte afstanden rijden is nadelig voor de levensduur van de accu, omdat de accu hierdoor nooit optimaal opgeladen wordt. Rij daarom regelmatig wat verder of koop desnoods een batterijlader.