Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Lambdasonde sensor; werking en het schoonmaken ervan

FVCxOnlnQmmv9gNZ4WGxmvx0vr8PBnbnVZZ9wBpY.jpeg


11-december-2019 | Kennisbank | Site4Cars
 

Lambdasonde

Een lambdasonde is een sensor die je terugvindt in de uitlaat. Deze sensor bestaat uit een keramische cilinder met enkele draden eraan om te verwarmen en signalen door te geven.

De lambdasonde is verantwoordelijk voor het meten van de zuurstofgehalte in de uitlaatgassen. De sensor geeft signalen af aan het computersysteem (ECU). Deze gebruikt de signalen om de verhouding tussen brandstof en lucht te meten en uiteindelijk samen te stellen. Met andere woorden: de brandstofverhouding. De lambdasonde kan ook een koude motor voorverwarmen en zorgt voor een zuinige verbranding van jouw auto. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Verder zorgt een lambdasonde ook voor een betere werking van de katalysator. De katalysator zet schadelijke stoffen om in koolstofdioxide, stikstof en waterdamp. Als de lambdasonde niet goed functioneert, komen er meer schadelijke stoffen vrij. Dit heeft tot gevolg dat uiteindelijk de katalysator ook minder goed zal werken. 

Lambdawaarde

De waarde die de sensor doorgeeft aan het motormanagementsysteem is de lambdawaarde. Deze waarde wordt berekend door de daadwerkelijke hoeveelheid lucht gemeten, te delen door de theoretische hoeveelheid lucht. Indien de lambdawaarde minder is dan 1, is er een tekort aan lucht ten opzichte van de hoeveelheid benzine. Als de waarde hoger uitvalt, is er teveel lucht of te weinig brandstof.

Levensduur lambdasonde

De levensduur van een lambdasonde verschilt per auto. Er bestaan zowel positieve als negatieve factoren die invloed hebben op de levensduur van de lambdasonde.

Hieronder enkele factoren die een negatieve invloed hebben op de lambdasonde.

  • Als je met de auto veel kleine stukjes rijdt, is de kans aanzienlijk groter dat de lambdasonde eerder defect gaat. Door de korte afstand wordt er door de lambdasonde vaak geen waarde afgegeven aan de computer van de motor. 
  • De lambdasonde dient goed verwarmt te worden. Wanneer de lambdasonde minder warm wordt, zal deze eerder kapot gaan. 
  • Door vervuiling via motorolie of slechte kwaliteit aan benzine kan de lambdasonde sneller defect gaan.

Deze factoren hebben een positieve invloed op de levensduur van de lambdasonde:

  • Bij het rijden van lange afstanden gaat de lambdasonde langer mee. Dit komt doordat bij het rijden van lange afstanden in bijna alle gevallen altijd de juiste waardes worden doorgegeven. Dit leidt tot een optimaal brandstofverbruik.
  • Het rijden met een goede kwaliteit brandstof heeft een positieve invloed op de lambdasonde van jouw auto. 
  • Als in het bezit bent van een nieuwere auto gaat de lambdasonde minder snel stuk, dan wanneer je eigenaar bent van een oudere auto. 

Lambdasonde sensor schoonmaken

Het is vrij eenvoudig om een lambdasonde zelf schoon te maken. Je kunt een lambdasonde op verschillende manieren schoonmaken. Als eerste kun je dit doen met een staalborstel. Indien je hiervoor kiest, ben je ongeveer 5 minuten bezig met het schoonmaken van de lambdasonde.

De tweede manier is de lambdasonde schoonbranden met een gasbrander. Aangezien de gasbrander flink warm kan worden, moet je oppassen voor de hitte die vrijkomt. Indien je in contact komt met de gasbrander, kun je brandwonden oplopen. Echter, er is nog een puntje waar je op moet letten als je de lambdasonde sensor gaat schoonmaken met een gasbrander. Je moet namelijk goed in de gaten houden dat er vlak boven de moer geen roest zit. Op die plek moet de schone lucht weer de sensor in.

Als laatste manier om de lambdasonde schoon te maken, is door even flink door te rijden met de auto. Doe dit overigens wel op een afgelegen weggetje voor je eigen veiligheid en dat van andere weggebruikers.  

Kosten voor een nieuwe Lambdasonde

Voor een nieuwe lambdasonde bestaat geen vaste prijs waar je vanuit kunt gaan. De prijs van een lambdasonde verschilt per auto. De prijs varieert meestal tussen de € 100 en € 200.

Daarnaast hangt het kostenplaatje af van de keuze of je de lambdasonde zelf vervangt of dit laat doen door een garagehouder. Als je voor een garagehouder kiest, zullen de kosten flink oplopen. Dit komt door het aantal arbeidsuren die in rekening worden gebracht door de garagehouder.  

Lambdasonde kopen bij Site4Cars

Voor jouw nieuwe lambdasonde wil je natuurlijk niet teveel geld kwijt zijn. Bij Site4Cars ben je aan het juiste adres om voordelig een A-merk lambdasonde aan te schaffen.

Je kunt bij Site4Cars makkelijk en snel de juiste lambdasonde vinden voor jouw auto. Neem contact op met een medewerker van Site4Cars en dan helpen we je graag met het maken van de juiste keuze. Ons advies is om ervoor te zorgen dat je het chassisnummer van jouw auto altijd bij de hand hebt, dit vergroot de kans om de juiste lambdasonde te vinden.