Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Koppeling auto; het vervangen en de kosten ervan

tAlgYKULom9Lq1BWKO2mD5jjG6fFVaF0KMdJdPN4.jpeg


14-november-2019 | Kennisbank | Site4Cars
 

Koppeling; de functie en werking

De aandrijfkracht van de motor naar de wielen wordt door de koppeling onderbroken. Een auto kan daardoor stilstaan met een draaiende motor en er kan van versnelling gewisseld worden.

Het belangrijkste onderdeel van de koppeling is de koppelingsplaat. Dit is een ronde schijf met aan de weerszijden enig flexibel voering materiaal. De koppelingsplaat is verbonden met de versnellingsbak en ligt vast tussen het vliegwiel en de drukgroep aan de motor. Middenin de drukgroep bevinden zich de drukvingers die functioneren als kleine hefbomen. Met het koppelingspedaal druk je de druklager tegen deze veren. Via de hefboomwerking trekt de drukgroep iets terug. Hierdoor komt de koppelingsplaat vrij waardoor de aandrijving wordt verbroken. Laat de koppeling opkomen en de boel schuift weer in elkaar. Je kunt nu de auto laten rijden.

Koppeling vervangen

De koppeling is onderhevig aan slijtage. Dit komt doordat de koppeling een bewegend deel is. Een koppeling gaat gelange tijd mee. Er is geen voorgeschreven levensduur of vervangingstermijn voor een koppeling.

Als de koppeling eenmaal versleten is, kan je er natuurlijk voor kiezen om zelf de koppeling te vervangen. Als je dit gaat doen, houdt er dan rekening mee dat dit de nodige tijd gaat kosten. Voor het vervangen van de koppeling hebben wij van Site4Cars een stappenplan opgezet. Volg de onderstaande stappen en vervang gemakkelijk en snel de koppeling van jouw auto.

  1. Plaats de auto iets omhoog door middel van een autokrik. Je kan nu beter bij de onderdelen. 
  2. Begin vervolgens met het losmaken van de aandrijfassen. De aandrijfassen zitten vast aan de versnellingsbak en daarom dient de versnellingsbak ook verwijderd te worden.
  3. Nu is het van belang dat je de bekabeling van de schakelpook, koppelcilinder en de stekkers die zich op de versnellingsbak bevinden met elkaar koppelt. 
  4. Als je de vorige stappen hebt uitgevoerd, kun je de versnellingsbak losmaken. Zorg er eerst voor dat je de versnellingsbak olie laat weglopen. Om de versnellingsbak los te maken, dien je alle bouten rondom de bak los te schroeven. 
  5. Til voorzichtig de versnellingsbak eraf. Deze is redelijk zwaar, dus voorkom dat je jezelf vertild. Je kan nu de koppelingsplaat en de drukgroep zien zitten. 
  6. De koppelingsplaat van het vliegwiel dien je los te schroeven. Haal vervolgens de druklager en de drukgroep eraf. 
  7. Je bent nu bij de stap aangekomen dat je de nieuwe onderdelen gaat monteren. Doe dit op dezelfde manier zoals je de originele onderdelen hebt verwijderd. Om de koppeling netjes te monteren, kun je gebruik maken van een centreerpen. 
  8. Monteer vervolgens de versnellingsbak, bekabeling en aandrijfassen weer in dezelfde volgorde als de demontage.
  9. Haal de auto weer van de krik.
  10. Controleer nu of de nieuwe koppeling goed werkt. 

Koppeling vervangen kosten

Bij een garagehouder betaal je meer voor het vervangen van de koppeling, dan wanneer je dit zelf doet. Door de vele uren dat het kost om de koppeling te vervangen, loopt de prijs bij een garagehouder vaak hoog op. Verder hangt de prijs bij een garagehouder af van de toegankelijkheid van de koppeling en de hoeveelheid onderdelen die losgekoppeld moeten worden. Overigens ligt het uurloon bij een dealer hoger  dan bij een universele garage.

Het zelf vervangen van de koppeling is dus een stuk voordeliger dan wanneer je dit laat uitvoeren door een garagehouder. Het aanschaffen van een nieuwe koppeling is relatief goedkoop. Als je een koppeling koopt en de vervanging zelf doet, kun je veel geld besparen.

De kosten voor een koppeling set verschilt per merk en autotype. De gemiddelde prijs ligt tussen de €100,- en €350,-.

Koppelingsset kopen bij Site4Cars

Ben je op zoek naar een goedkope koppelingsset of een scherp geprijsd vliegwiel? Dan ben je bij Site4Cars aan het juiste adres! Wij verkopen koppelingssets en vliegwielen van de gerenommeerde A-merken zoals LuK, Valeo, Sachs, Aisin, NK. Bestel makkelijk en eenvoudig online met je kenteken op de homepage. Mocht je vragen hebben over een koppelingsset of vliegwiel of weet je niet welke je nodig hebt? Neem dan contact op met een medewerker van Site4Cars of stuur ons een bericht via de livechat of via WhatsApp!