Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Koplamp vervangen? Zo vervang je zelf de koplamp van je auto

ot1wUDYkrL7OcFYdc2DzjaFJMqGZgFBEpp5LLTG6.jpeg


16-september-2020 | Kennisbank | Site4Cars
 

Zonder goed werkende koplampen kan je niet rijden. Theoretisch gezien kan dit natuurlijk wel, maar het is gevaarlijk en bovendien illegaal. De functie van koplampen is om ervoor te zorgen dat jij als automobilist in verschillende weersomstandigheden veilig kan rijden. Het is daarom van belang dat de koplampen goed en efficiënt werken. Deze kunnen echter kapot gaan, waarbij je soms zelfs de gehele koplamp unit moet vervangen. In deze blog leggen we uit hoe je zelf je koplamp unit vervangt.

Je koplamp vervangen

Er kunnen meerdere oorzaken zijn die ervoor zorgen dat jouw koplamp kapot is. Je kunt overigens vrij makkelijk zelf controleren wat er precies kapot is aan jouw koplamp. Begin met de behuizing, als deze nog heel is verwijder je het koplampglas en draai je het lampje eruit. Als deze is doorgebrand of gesprongen is het nodig om een nieuw lampje erin te zetten. Het kan echter ook zijn dat de koplamp aan de buitenkant stuk is, waarbij je vaak alleen het glas hoeft te vervangen. Heb je nu echt een volledig kapotte koplamp unit, dan moet je uiteraard alles vervangen. 

Zelf koplamp unit vervangen

Je kunt prima zelf je koplamp unit vervangen, mits je natuurlijk beschikt over de juiste materialen en kennis. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je dit doet, uiteraard is dit een basis en is elke auto anders.

  1. Begin met het eventueel verwijderen van de grill en de bumper, afhankelijk van het model auto dat je hebt. Als je anders niet de koplamp unit kunt verwijderen is dit noodzakelijk. Dit doe je door simpelweg de schroeven te verwijderen.
  2. Nu kun je de koplamp unit losmaken, ook weer door simpelweg de schroeven los te draaien. Meestal zitten deze aan de boven- en onderkant. 
  3. Vervolgens moet je draden ontkoppelen, en pas daarna kun je rustig de gehele unit verwijderen. 
  4. Vervolgens zet je de nieuwe koplamp unit erop en sluit alle draden opnieuw aan. Het is belangrijk dat dit goed gebeurd, want anders moet je alles weer loshalen. Als je zeker weet dat alles goed zit kun je de unit vastdraaien met schroeven, en hierna eventueel ook de grill of bumper.

Zorg dat alles goed vastzit en je kunt weer veilig de weg op!

Waar moet je op letten bij het vervangen van de koplamp?

Als je een koplamp gaat vervangen moet je op een aantal zaken letten. Als je de originele verlichting in je auto wil moet je zoeken op kenteken, of contact opnemen met een medewerker. Losse verlichting kan je altijd kopen, waarbij je wel goed moet opletten dat het geschikt is voor jouw auto. Wij hebben allerlei soorten lampen, van LED tot H1 en Xenon tot H7 lampen. De meeste verlichting is zowel verkrijgbaar in een blister als grootverpakking. 

Daarnaast kan je bij Site4Cars ook speciale tuning en styling autolampen bestellen. Deze kan je vinden in het daarvoor speciaal ontworpen tuning menu

Veel mensen willen nog weleens een halogene komplamp vervangen voor een LED lamp, en hoewel dit lijkt te kunnen moet je dit niet doen. Dit is nooit mogelijk.