Stuur je bericht of vraag naar:
085 – 064 55 64

 30 dagen bedenktijd

 Snelle levering

 Persoonlijke hulp

Kies een andere auto
Zoeken op kenteken
Handmatig zoeken

Jumpstarter en startkabels; de gebruikswijze ervan

OPB8nU9tYFjMuXmLfkhOOQvUcx2DhW5Zg1oOR0wd.jpeg


20-december-2019 | Kennisbank | Site4Cars
 

Wat zijn startkabels?

Wanneer de accu van jouw auto leeg is, kun je jouw auto niet meer starten. Het gevolg is dat je de accu weer op gang moet krijgen. Dit kan je doen door middel van startkabels. Het is hierbij belangrijk dat je de juiste startkabels gebruikt. Daarnaast dien je de kabels goed aan te sluiten.

Aandachtspunten waarop je moet letten als je hulp vraagt van een andere automobilist
Als eerste raden wij aan om hulp te vragen aan een automobilist die ongeveer een zelfde formaat auto heeft. De accu is dan vaak gelijk aan die van jouw auto. Daarnaast is het belangrijk dat je in bezit bent van een set startkabels. Een set bestaat uit één rode kabel en één zwarte kabel. Beide kabels hebben aan het uiteinde twee klemmen zitten. Let op: voor een diesel auto heb je dus eigenlijk een andere set nodig dan voor benzine auto. Bij een dieselauto zijn startkabels van 25 millimeter doorsnede perfect. Indien je over een benzine auto beschikt, zijn startkabels van 16 millimeter doorsnede vaak ideaal om te gebruiken. 

Gebruikswijze startkabels

Vooraf is het belangrijk om te melden dat wanneer je twijfelt of je zelf de startkabels kan aansluiten, het inschakelen van een professioneel bedrijf wordt aangeraden. Indien je ervoor kiest om het zelfstandig uit te voeren, hebben wij hieronder een stappenplan voor je gemaakt. 

 • Schakel alle elektronica uit. Schakel de motor van jouw auto uit en schakel alle andere elektrische apparaten in de auto uit. 
 • Sluit één van de klemmen van de rode kabel aan (pluskabel). Sluit op de accu van de helpende auto één van de klemmen van de rode kabel aan op de (+) pool. Vervolgens sluit je de overgebleven rode kabel aan op de (+) pool van jouw eigen auto.
 • Maak nu gebruik van de zwarte kabels. Sluit één van de klemmen aan op de (-) pool van de accu van de helpende auto. Sluit daarnaast de resterende klem aan op de (-) pool van de accu van jouw auto. De kabel kan je ook aan het blank metaal onder de motorkap of aan de motor bevestigen. Meestal zit er aan een automotor ergens een blank metalen takeloog bevestigd. Dit is een uitstekende plek om de klem van de zwarte kabel op aan te sluiten. 
 • Nu is het tijd om de hulpauto te starten. Laat de motor van de helpende auto minimaal 5 minuten draaien om de accu van jouw auto op te laden. Overigens raden we aan om de helpende auto te laten draaien met een verhoogd toerental. 
 • De motor van jouw eigen auto slaat aan. Indien de motor van jouw eigen auto weer op gang is gekomen, dien je de motor minimaal 10 minuten te laten lopen. 
 • De volgende stap is het loskoppelen van de startkabels. Hierbij is het belangrijk dat je de aanwezige elektronica in de auto niet beschadigd. Wij raden aan om eerst de achterruitverwarming aan te doen. Zo wordt de piekspanning opgevangen. Daarna maak je de kabels los in tegengestelde volgorde dan dat je deed bij het plaatsen van de kabels. 
 • Rij een stukje met de auto. Het is nu tijd om de accu nog meer op te laden. Een rondje van 20 minuten is vaak voldoende om de accu volledig op te laden.

Wat is een jumpstarter?

Als de accu van de jouw auto leeg is en je kunt geen andere auto regelen om de auto te laten starten, kun je kiezen voor een jumpstarter om jouw auto te laten starten. Een jumpstarter staat ook wel bekend als accubooster. Hulpdiensten zoals de wegenwacht gebruiken een jumpstarter. Een jumpstarter heeft een kleine krachtige accu die in korte tijd een hoge startstroom kan afgeven. 

Gebruikswijze jumpstarter

Het voordeel van het gebruik maken van een jumpstarter is dat je geen andere auto nodig hebt voor de opladen van de accu. Hieronder leggen we uit hoe je het beste een jumpstarter kunt gebruiken. 

 • Om te beginnen sluit je de rode kabel aan op de pluspool van de accu. 
 • Vervolgens sluit je de zwarte kabel aan op de min pool van de accu. Je kunt er ook voor kiezen om net als bij startkabels de zwarte kabel aan het blank metaal onder de motorkap of motorblok bevestigen. De minkabel wordt als laatste erop gezet om kortsluiting te voorkomen.
 • Je kunt nu de jumpstarter aanzetten en voordat je het doorhebt, kun je jouw auto weer starten.
 • Start jouw auto weer? Dan heeft de accubooster zijn werk gedaan en kun je weer veilig je weg vervolgen.

Je weet nu precies hoe je startkabels en een jumpstarter kunt gebruiken. Heb je nog vragen, dan kun je ten alle tijden contact met ons opnemen. Één van onze medewerkers helpt je graag!